Πάντα πίστευα ότι στους καφενέδες της γειτονιάς, εκεί που το πρωί θα συναντήσεις τα παππούδια να πίνουν τον βαρύ γλυκύ τους και το βράδυ με ματς να γίνεται ο κακός αλαλαγμός από τις φανατικές αντροπαρέες, βρίσκεις το νοστιμότερο ελληνικό φαγάκι.

Το πιο ολόφρεσκο, το πιο ημέρας, το πιο ζωντανό, αυτό που το αφεντικό ψωνίζει πρωί πρωί σπαρταριστή τη σαρδέλα για να σου τη σερβίρει ως το μεσημέρι, που θα έχει γίνει ανάρπαστη. Εδώ δεν υπάρχουν καταψύκτες, υποδομές και μαγειρεία στις κουζίνες. Ένα one man show πίσω από τον πάγκο, που μαγειρεύει και σερβίρει την Ελλάδα όπως τη γνώρισες από παιδί.

MANTHOS1

Ο Μάνθος ήταν το μυστικό φίλων αγαπημένων, κι από κείνα τα μαγαζιά που σου λένε «θα σε πάω αλλά μην τολμήσεις και γράψεις για να μη χαλάσει». Ο μπαμπάς Στάθης, όμως, με το γιο Μάνθο, δεν έχουν τέτοιο φόβο. Σε έναν πεζόδρομο των Πετραλώνων που θυμίζει τις ωραίες στιγμές της κλασικής Θεσσαλονίκης, δεν έχει κανένα ντεκόρ να σου επιδείξει, πέρα από τη γαλήνη του δρόμου που θυμίζει παλιά γειτονιά.

MANTHOS2

Με καταγωγή από τον Μυλοπόταμο της Κρήτης, η οικογένεια θα σε γοητεύσει με το υπέροχο λάδι της και το πιο ελαφρύ, αιθέριο τηγάνι. Η τηγανητή πατάτα όπως την ονειρεύτηκες στα πιο ιδανικά σου όνειρα, η βουτυράτη φέτα πλούσια στο λαδάκι της με τη ρίγανη, ολοζώντανη η εξαιρετική χωριάτικη. Υπέροχο ψωμάκι για βούτες που ταιριάζει με τον τραγανό, ζουμερό κεφτέ, αν και εδώ, μυρίζει κυρίως θάλασσα: φρέσκια γαριδούλα βραστή ή τηγανητή, μπακαλιάρος, μπαρμπουνάκι ή ό,τι ψάρι ψαρέψει η μέρα και ο καιρός. Σερβιρισμένα με χαμόγελο, σε τιμές μιας ξεχασμένης Ελλάδας.

info
Περσέως & Σκαμβονιδών, Πετράλωνα, τηλ. 210 3472635.

Δείτε επίσης:
7 στέκια στα Κάτω Πετράλωνα που θα λατρέψεις!