Προσφυγική γειτονιά, με Μικρασιάτες που κατέφυγαν εδώ από τη χερσόνησο της Ερυθραίας το 1922, η Νέα Ερυθραία αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε μέσα στα χρόνια. Μια χαμηλόφωνη, ταπεινή γειτονιά στην παρένθεση της αστικής Κηφισιάς, που περίμενε χρόνια να λάμψει και το δικό της άστρο.

Τον πρώτο γίγα Βενέτη πάνω στον κεντρικό δρόμο ακολούθησε το ΑΒ, ο φούρνος του Στεργίου που πουλά και του πουλιού το γάλα σε ζύμη και σε ζάχαρη στο πιο έλεγκαντ περιτύλιγμα κι από κει ο δρόμος… ως τη δόξα, δεν είναι παρά μια μποτιλιαρισμένη λεωφόρος γεμάτη ψώνια, ζωή και εμπορική κίνηση. Ο τεράστιος Θανόπουλος αναβαθμίζει σε ευρωπαϊκό αξάν το καλάθι της νοικοκυράς και γύρω από τα εμπορικά κέντρα αναπτύσσεται μια νέα -Ερυθραία- τάση, με στόχο τη διασκέδαση και την καλή ζωή στην πιο άβαν-γκαρντ εκδοχή της. Τα βόρεια προάστια δεν χρειάζεται πια να καταφύγουν στο κέντρο για τη διασκέδασή τους, το περίφημο «νησί» τα έχει όλα, μπαράκια, κοκτέιλ, μουσικές, το ιταλικό παγωτό της Mucca, τις χειροποίητες σοκολάτες της Truffa, καφέ, γκουρμέ μπέργκερ, κλασικές σουβλακερί, νέας γενιάς μεζεδοπωλεία και hot-dogs και σπιτικό φαγητό με την υπογραφή του Ηλία Μαμαλάκη στο take-away. Η γκλαμ πρόσοψη σφύζει από φώτα και ζωή, ένα κοινό που φαίνεται να μην έχει τρομάξει ιδιαίτερα με την κρίση συνωστίζεται για μια θέση πάρκινγκ στα μετόπισθεν των ήσυχων δρόμων, γύρω από την παλιά αγορά που θυμίζει ακόμη «γειτονιά», εκεί όπου η ανάπτυξη δεν έχει πειράξει τα μικροαστικά σπιτάκια με τις αυλές, μια τελευταία υπόμνηση πως εδώ ήταν κάποτε άλλο ένα ταπεινό, βόρειο χωριουδάκι του ένδοξου λεκανοπεδίου.

APOSTAKTIRIO

Μεζεδοπωλείο Το Αποστακτήριον
Στα μετόπισθεν της κοσμικής πιάτσας της Ν. Ερυθραίας, η πλατεία Τσακπίνη κρατά την τσαχπινιά και τη νοσταλγία της παλιάς γειτονιάς, εκείνο το ρουστίκ άρωμα των χωριών της Αττικής που πια έχουν εξελιχθεί σε αδελφάκια της Κηφισιάς. Το σιντριβάνι, η γαλήνη, το παλιό πηγάδι, οι μουριές και τα πλατάνια μπλέκουν με την πέργκολα, τις χρωματιστές ομπρέλες και τα λευκά τραπεζάκια, όλα μυρίζουν διακοπές, δύο βήματα από το σπίτι σου. Η Ζωή, άγρυπνη και πανέμορφη οικοδέσποινα, είναι μέσα σε όλα: Πάνω από τον πελάτη και τη συνταγή, πίσω από τα πιατάκια που θυμίζουν γιαγιά, τα ασυνήθιστα κεραμικά της art de la table. Αφήνεις το πρώτο παγωμένο τσίπουρο να οργανώσει μέσα σου το ταξίδι, στεριά ή θάλασσα, ό,τι κι αν ορεχτείς θα έρθει πλούσιο και κυρίως σπιτικό: Το τραγανό φύλλο στα εξαιρετικά τυροπιτάκια, το αρωματικό ντολμαδάκι με τα κουκουνάρια και τη γιαουρτένια σάλτσα, ο απόλυτα ισορροπημένος μαρινάτος γαύρος, σπεσιαλιτέ της Ζωής. Το τηγάνι, ελαφρύ και αλάδωτο, βγάζει θεϊκό ντοματοκεφτέ με κομματάκια φρέσκιας ντομάτας, δυόσμο και βουτυράτη φέτα, μοσχομυριστό κολοκυθοκεφτέ και ψαροκεφτέ. Βελούδινη ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά, φιλεταρισμένη ζουμερή ψητή σαρδέλα με φρέσκια ρίγανη και κρεμμυδάκι, μαστιχωτό λαδοτύρι Μυτιλήνης στη σχάρα με ελαφριά σος μελιού και στο τέλος ένα μαγικό σπιτικό παρφέ παγωτό με καραμελώμενους ξηρούς καρπούς και λεπτές πίτες με ανθότυρο, μέλι και μαυροσούσαμο!

Αναργύρων 2, πλατεία Τσακπίνη (28ης Οκτωβρίου), τηλ. 210 6207126.

ERGON_DSC0100

Έργον, το deli restaurant

Το νέας γενιάς παντοπωλείο με τοπικά εκλεκτά ελληνικά προϊόντα επεκτάθηκε από τη Θεσσαλονίκη σε όλη την Ελλάδα και τις πρωτεύουσες της Δύσης, ενώ η συνεργασία με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο μαγειρεύει την παράδοση των ραφιών του, σε συνταγές που ανανεώνουν την έννοια του ελληνικού μεζέ. Το κατάστημα της Νέας Ερυθραίας, το μόνο επί αθηναϊκού εδάφους, μεταφράζει μέσα από το ντιζάιν τη νόστιμη ψυχή της χώρας, μέσα από ράφια που θυμίζουν παλιά καφάσια, γιγάντιες φωτογραφίες με στιγμές της υπαίθρου, ταμπλό που περιγράφουν τη σπάνια πραμάτεια. Στην είσοδο σε υποδέχεται το παντοπωλείο, οι κόζι φωτισμοί σε ηρεμούν, σου φτιάχνουν τη διάθεση να γεμίσεις το καλάθι σου με φάβα Φενεού, ελιές από την Καλαμάτα, λάδι από το Κολυμπάρι, νούμπουλο από την Κέρκυρα, κασέρι από το Σοχό και δαμάσκηνα από τη Σκόπελο. Τα σκανδιναβικής αισθητικής τραπεζάκια των δύο ορόφων που σφύζουν από ψαγμένο, νεανικό, κοσμικό κοινό σε καλούν να πάρεις ιδέες για το πώς θα μαγειρέψεις αργότερα σπίτι σου την πραμάτεια του καλαθιού σου: μαύρο τζατζίκι με μελάνι σουπιάς και σοταρισμένο σκόρδο, τηγανόψωμο με λουκάνικο Τζουμαγιάς, ψητές πιπεριές με πελτέ Σαντορίνης, πιτάκια με χειροποίητο γύρο, ντομάτα, κρεμμύδι και πικάντικο γιαούρτι, πατάτες τηγανητές με γραβιέρα Νάξου, μοσχαρίσιο καρπάτσο με σάλτσα από τόνο Αλονήσσου και τηγανητή κάππαρη, πανσέτα γλασαρισμένη σε σόγια με σταμναγκάθι και καλαμπόκι.

Χαρ. Τρικούπη125, τηλ. 210 6200821.

pizza

Μια αυθεντική ιταλική Trattoria

Ο Enzo Zani, με όλο τον εξοπλισμό της γοητείας ενός νότιου, λατίνου γόη, έχει καταφέρει να πολιτογραφηθεί Αθηναίος χωρίς να χάσει τίποτα από το ιταλικό του αξάν, τίποτα από το πάθος του παππού του για τη ναπολετάνικη κουζίνα. Η εκρηκτική θερμοκρασία των 400 βαθμών του φούρνου με πέτρες από τον Βεζούβιο που του έχει χαρίσει το πιστοποιητικό αυθεντικότητας της ναπολετάνικης πίτσας, ψήνει ζουμερές και τραγανές ταυτόχρονα τις πίτσες με τα αυθεντικά ιταλικά προϊόντα και το ζυμάρι που ανοίγει μόνος του με ιταλικό αλεύρι και φουσκώνει ιδανικά για 7 και 8 ώρες. Το πρώτο εστιατόριο που ανέβασε τον κόσμο στη Ν. Ερυθραία από όλες τις γειτονιές της Αθήνας μοσχοβολά πίτσα αλλά μαγειρεύει και ιδανικά όλες τις κλασικές μακαρονάδες με φρέσκια, σπιτική pasta, μαγειρευτά του νότου όπως κοτόπουλο με δεντρολίβανο και μπαλσάμικο, την κλασική του ταλιάτα α λα φλορεντίνα πάνω σε ζεστή πίτα με ντοματίνια και φιστίκια και το σπιτικό ιταλικό παγωτό με φρέσκο γάλα σε χίλιες γεύσεις, αυτό στο οποίο ο Enzo έχει αφιερώσει μια ολόκληρη τζελατερία στο «νησί», τη Mucca.

Αναξαγόρα 19, τηλ. 210 6253633.

little indiaedited

Little India, το ινδικό
H ηθοποιός Θάλεια Ματίκα έχει το δικό της ινδικό εστιατόριο στη Νέα Ερυθραία. Σε ένα δροσερό περιβάλλον, που κυριαρχούν τα πράσινα και τα πορτοκαλί στοιχεία, ανάμεσα σε Ινδές καλλονές και μικρούς διακοσμητικούς ελέφαντες, θα γευτείς νόστιμα πιάτα ινδικής κουζίνας από τον σεφ Qaiser Sallem. Ο νέος σεφ ανανέωσε το μενού του εστιατορίου και εμπλούτισε τα χορτοφαγικά πιάτα, βάζοντας τη δική του πινελιά σε κλασικές αγαπημένες γεύσεις. Έτσι, εκτός από αυθεντικά ινδικά πιάτα, όπως αυτά που είναι ψημένα στον ινδικό παραδοσιακό φούρνο (Tandoori) ή τα πιάτα Massala με κρέμα γάλακτος, αμύγδαλα και χυμό ντομάτας, υπάρχουν και άλλες πιο ιδιαίτερες επιλογές. Όπως το κοτόπουλο Tika, που είναι φιλετάκια κοτόπουλου μαριναρισμένα σε γιαούρτι με μείγμα μπαχαρικών, σκόρδου και τζίντζερ ή το πικάντικο Bhuna, με πράσινο τσίλι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά. Η αρχή βέβαια γίνεται με τα καταπληκτικά Popodams, τα τραγανά τσιπς από αλεύρι ινδικής φακής και ρυζιού, που συνοδεύονται από 3 νοστιμότατα ντιπς, που σαν βάση έχουν το γιαούρτι: ένα με μέντα, ένα γλυκό με μάνγκο και ένα άλλο με ντομάτα, αγγουράκι και μυρωδικά. Κάθε πιατάκι ορεκτικών κοστίζει από 2 έως 5 ευρώ και τα πιάτα με κρεατικά γύρω στα 8 με 10 ευρώ. Έτσι, μπορείς να φας πολύ ικανοποιητικά με μόλις 12-15 ευρώ το άτομο μαζί με τη μπύρα σου.

Π. Ιωακείμ & Κρήνης 2, τηλ. κρατήσεων & delivery: 213 0328876, 2130328877, www.littleindia.gr

locamente-food

LoCamente, το πολυεθνικό
Κρυμμένο μέσα στα στενά της Νέας Ερυθραίας, το LoCamente λειτουργεί κάτω από το βλέμμα και την επιτήρηση του διαχρονικού σεφ Άρη Τσανακλίδη, ενώ η σύζυγος Ελένη μαζί με την αδελφή της διευθύνουν και λειτουργούν το κατάστημα. Πριν ακόμα έρθει ο κατάλογος για να διαλέξεις τι θα φας, το LoCamente θα σε γοητεύσει με τη γλύκα της δροσερής αυλής και τις μουσικές του. Ο κατάλογος ακουμπάει λίγο την Ιταλία, το Μεξικό, τη Μικρά Ασία, αλλά και το Τέξας και την Καλιφόρνια. Θα βας δηλαδή ωραιότατους μικρασιάτικους γκιουζλεμέδες, πιτάκια με αρωματικά χόρτα και σπανάκι σερβιρισμένα με γιαούρτι και δυόσμο, αλλά και χοιρινά παϊδάκια με καπνιστή sauce BBQ που σε παραπέμπουν στην αυθεντική αμερικάνικη γεύση. Πρωτότυπο είναι και τα μοσχαρίσια short ribs που σερβίρονται με πουρέ πατάτας δουλεμένο με wasabi, ενώ τα φαχίτας, το τσίλι κον κάρνε και τα μαλακά τάκος με ψιλοκομμένα χοιρινά παϊδάκια θα σε ενθουσιάσουν. Η σοκολατόπιτα με παγωτό στο τέλος θυμίζει τις καριόκες της Θεσσαλονίκης. Ανάλαφρο το μιλφέιγ, αέρινο το cheesecake. Ευχάριστο περιβάλλον, νόστιμο φαγητό, λογικές τιμές. Πετάγεσαι τρως ευχάριστα, ακούς υπέροχη μουσική, συζητάς και με ελαφρύ στομάχι γυρίζεις στο σπίτι σου.

Σμύρνης 3, τηλ. 213 0368181.

chromata vythou1edited

Στα Χρώματα Βυθού για ψάρι και θαλασσινά
Από το 2004, που λειτουργεί, έχει αποκτήσει σταθερούς φίλους, που το επιλέγουν κάθε βδομάδα για τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά του. Σε κερδίζει από την αρχή με τα όμορφα στρωμένα τραπέζια και τα πολύχρωμα λουλούδια, αλλά και με το νόστιμο καλαθάκι που έρχεται με διαφόρων ειδών ψωμάκια, ολόφρεσκα και φουρνιστά της στιγμής. Για τη συνέχεια υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά που αξίζει να πάρεις για τη μέση. Όπως το πολύ γευστικό Χταπόδι σχάρας, που σερβίρεται με ζεστή πατατοσαλάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια ή το άπαιχτο Καρπάτσιο κολοκυθιού με κουκουνάρι, φλούδες από αβγοτάραχο, δυόσμο, ελαιόλαδο και λεμόνι. Οι λάτρεις των θαλασσινών αξίζει να τιμήσουν στη μέση και μια Τηγανιά θαλασσινών με γαρίδες, χταπόδι, καλαμάρι, καραβίδες, μύδια, κυδώνια με σκόρδο, μπούκοβο, λεμόνι, κρασί και θυμάρι. Οι φίνες γεύσεις του chef Γιάννη Φραγκίσκου και της ομάδας του συμπληρώνονται από νόστιμα ζυμαρικά και ριζότο. Φυσικά υπάρχουν και όλα τα φρέσκα που έβγαλε η ψαριά, όλα συνοδευμένα από μια υπέροχη ποικιλία βραστών λαχανικών εποχής. Στα γλυκά, ξεχωρίζουν η τάρτα μήλου με παγωτό κανέλλα και τα χειροποίητα παγωτά Appaloosa Cream, που εδώ θα βρεις σε αποκλειστικότητα στην Αθήνα. Ωραία έκπληξη και τα cocktails -δοκίμασε το «Ορέστης Μακρής», με κύριο συστατικό το τσίπουρο, που συνδυάζεται ιδανικά με μαστίχα, πράσινο τσάι, μέλι, τζίντζερ, δυόσμο και αγγούρι. Θα το πιεις σε ένα τέλειο τσίγγινο κανατάκι αλα παλαιά!

Εκάλης 40, τηλ. 210 6254152.

Φαγητό για σπίτι

BOYKIA

Μπουκιά και συχώριο από τον Ηλία Μαμαλάκη
Σε ένα μικρό μαγαζάκι με ελληνικό φαγητό ο Ηλίας Μαμαλάκης καταθέτει τη μαγειρική του εμπειρία στον κόσμο. Καθημερινά υπάρχουν 3-4 πίτες, χορτόπιτα με μανιτάρια, τάρτα λαχανικών, τάρτα με μπρόκολο, ανθότυρο και ντοματάκια γλασέ, αλλά και χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια και πατάτες και από την πολύπαθη Συρία την εθνική τους πίτα, το ούζι, με ρυζάκι καβουρδισμένο κιμά και λαχανικά. Για όσους κάνουν διατροφή ή δίαιτα, καθημερινά υπάρχουν φαγητά με περιορισμένο αλάτι και λιπαρά, αλλά και πλούσιες σαλάτες με ελαφριές βινεγκρέτ. Σαλάτα με φακές, φέτα και ελιές, ψητά λαχανικά, κρητικός ντάκος, αλλά και ντομάτες ξεφλουδισμένες με κατίκι Δομοκού και καππαρόφυλλα Σαντορίνης. Από τον κατάλογο δεν λείπει ποτέ η σπιτική ρώσικη σαλάτα, το τζατζίκι, η παντζαροσαλάτα και η τονοσαλάτα και τα κεφτεδάκια πουλιούνται με το κιλό. Κι από το ελληνικό συνταγολόγιο: Κρασάτο χταπόδι με ρυζάκι, σολομός στον ατμό με πουρέ σελινόριζας, ψητή τσιπούρα με ό,τι σαλάτα σας αρέσει, κοτόπουλο φούρνου με πατάτες, γεμιστό ή αβγολέμονο, μοσχαράκι με μανιτάρια, λεμονάτο με μεξικάνικο ρύζι και σχεδόν κάθε μέρα μπιφτεκάκι μοσχαρίσιο και γαλοπούλας. Όσο για τα ζυμαρικά… Μακαρόνια au gratin, κουσκουσάκι με βότανα, κριθαράκι ντοματένιο, παστίτσιο. Το μαγαζί δουλεύει 6 μέρες τη εβδομάδα (κλειστά Κυριακή), κλείνει νωρίς και οι τιμές του είναι μετρημένες.

Λεωφ. Κηφισίας 361, τηλ. 210 8000110, www.kouzinamamalaki.gr

Στα γρήγορα

MARGHERITA2013-10-23-18.10

Margherita Pizza Artigianale για πάντα
Ο Χρήστος Σοκόλης των Fresh, με μακρά υπηρεσία στο χώρο της μικρής τοπικής παραγωγής, επενδύει το μεράκι του για την καλή ζωή και την ποιότητα στον χώρο του γρήγορου φαγητού, που εσχάτως στην πόλη μας φλερτάρει ανελέητα με την πίτσα. Ένας ξυλόφουρνος, ένας pizzaiolo, ένας πάγκος με έτοιμη φοκάτσια -το παρελθόν του Χρήστου τις θέλει με καλαθάκι Λήμνου, μελιτζάνα και μανιτάρια αλλά και με καπνιστή πανσέτα Δράμας, μοτσαρέλα και ντοματίνια), δύο γελαστά όμορφα κορίτσια και δύο σταντ όπου μπορείς να συνοδεύσεις την πίτσα σου με κάποιο κρασί του ελληνικού ή του ιταλικού αμπελώνα. Μια καλή πίτσα στα γρήγορα δεν ζητά τίποτα παραπάνω, ίσως λίγη φαντασία να «παντρέψεις» τη Νάπολη με την Ελλάδα, αυτή που μπαίνει πάνω στη λεπτή τραγανή ζύμη: Λουκάνικο Δράμας με πράσο, καπνιστή πανσέτα από τη Δράμα, προσούτο Ευρυτανίας, μελίχλωρο Λήμνου, ντοματάκι Σαντορίνης, κρητικό απάκι αλλά και σουτζούκι Αδάνων. Στα επιπλέον μερικές σαλάτες, όπως αυτή με το προβολόνε και το τραγανό προσούτο από τον ξυλόφουρνο με ρόκα, ντοματίνια και λιαστή ντομάτα και δύο γλυκά τελειώματα, πίτσα με σοκολάτα Valhrona και μπανάνα ή με μασκαρπόνε και βύσσινο.

Λ. Κηφισίας 363 (έναντι ΑΒ), τηλ. 211 4081132.

gyros

Γύρο γύρο στον Πλούταρχο
Ξεκίνησε πριν 3 χρόνια στη Νέα Ερυθραία αλλά η μεγάλη επιτυχία και ο πολύ νόστιμος γύρος οδήγησε σε 2 ακόμα καταστήματα, στο Χαλάνδρι και το Αιγάλεω. Πολύ καλός ο γύρος χοιρινός και κοτόπουλο, αλλά η πρωτοτυπία του καταστήματος είναι ο γύρος από φρέσκο μοσχάρι γάλακτος. Προφανώς πιο ακριβός, αλλά αξίζει να τον δοκιμάσετε.

Ελ. Βενιζέλου 131, τηλ. 210 8078901.

Tα μαγαζιά

mucca

Mucca, gelateria με τα όλα της

Μια gelateria στη Νέα Ερυθραία που σου φτιάχνει το κέφι από την πρώτη στιγμή που την επισκέπτεσαι. Λίγο το παιχνιδιάρικο στυλ του μαγαζιού, λίγο τα νόστιμα παγωτά και σορμπέ που γεμίζουν τη βιτρίνα και οι καλοκαιρινές μέρες γίνονται ακόμη καλύτερες. Εδώ βρίσκεις παγωτό kinder που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, φουντούκι, μπισκοτίνο, αμαρέτο, φράουλα, βανίλια, σοκολάτα, ανανά, πράσινο μήλο, μάνγκο, λεμόνι και πολλές ακόμη που σε βάζουν σε δίλημμα. Αν δεν μπορείς να επιλέξεις τι θα δοκιμάσεις η λύση είναι απλή, δοκιμάζεις όσες μπορείς στο μαγαζί και μετά παίρνεις μια συσκευασία για το σπίτι.

Χαριλάου Τρικούπη 146, τηλ. 210 8001614.

kafeina1edited

Στον υπέροχο κόσμο της Κafeina
Μικρούλα, όσο χρειάζεται για να την αγκαλιάσεις με ένα βλέμμα, ζεστή σαν άρωμα σοκολάτας, η Kafeina μοιάζει να βγαίνει από ταινία του Μεσοπολέμου, μυρίζει κλασικό Παρίσι και κομψό Λονδίνο. Πρώτα θα σε κερδίσει με το ζεστό χαμόγελο της όμορφης Πάμελας που μαζί με τον άντρα της, τον Δημήτρη Κοσκινίδη, άφησαν πίσω τους μια καριέρα στο κόσμημα, για να στήσουν ένα μαγαζί «κόσμημα». Στα ράφια της, εκτός από καφέδες και τσάγια, θα βρεις χαριτωμένα σερβίτσια, καφετιέρες, τσαγιέρες και κούπες πριν περάσεις στη μεγάλη ποικιλία από ξηρούς καρπούς που καβουρδίζονται ολόφρεσκοι, ζεστοί και αφράτοι στον φούρνο μπροστά σου. Εδώ και κάθε λογής αποξηραμένο φρούτο με σούπερ ιδιότητες. Στα συν και η ωραιότατη ποικιλία από σοκολατάκια, τα χύμα μη μεταλλαγμένα δημητριακά για το πρωινό και το μεγάλο σουξέ του μαγαζιού, η μεγάλη ποικιλία από σοκολατένιες ελίτσες σε όλα τα μεγέθη που δένουν γάντι με ένα εσπρεσάκι: Γεμιστές με γκράπα, με τζιν, με αμαρέτο, με σαμπούκα, με λικέρ μανταρίνι, με κόκκους καφέ, με γεύση εσπρέσο ή μασκαρπόνε, με φλούδα πορτοκαλιού ή με υγιεινά γκότζι μπέρι!

Λ. Κηφισίας 359, τηλ. 210 8070058.

masaoutiDSC_0591

Το Μιτάτο του Μασαούτη
Άμα στο καλωσόρισμα δεν σε περιμένει μια ρακή κι ένας μεζές, δεν καταλαβαίνεις πως έχεις μπει στα χωρικά ύδατα του νησιού. Κι εδώ από την πόρτα μάς υποδέχτηκε το σφηνάκι, παρέα με μια ώριμη γραβιέρα, μια άλλη με ολόκληρα πιπέρια κι ένας ανθότυρος σκέτο μυρωδάτο βούτυρο. Στον Βουρβουλίτη των Ανωγείων, η οικογενειακή τυροκομική μονάδα φτιάχνει εξαιρετικά τυριά της παράδοσης από γάλα των Αστερουσίων και του Ψηλορείτη, τυριά, στακοβούτυρο, βούτυρο, μαλάκα και γιαούρτι έρχονται στην πρωτεύουσα και βρίσκουν τον χώρο τους στο πανέμορφο μαγαζάκι να συγκατοικήσουν και να γνωριστούν με ξεχωριστά προϊόντα τοπικής παραγωγής από ολόκληρη την Ελλάδα. Το Μιτάτο φέρνει εδώ και τα ιδιαίτερα ζυμαρικά του, ξινόχοντρο, τραχανάδες όλων των ειδών, χυλοπιτάκι με κατσικίσιο γάλα, δαντέλα, ταλιατέλα με ντομάτα και πάπρικα, μαζί με ζυμαρικά με μανιτάρια από τα Γρεβενά, από βουβαλίσιο γάλα των Σερρών, από τη Χίο και την Πελοπόννησο. Από αλλαντικά, μέλια, σαλιγκάρια, αλεύρια, παξιμάδια, αλίπαστα, ξηροί καρποί, μαρμελάδες, γλυκά μέχρι μπίρες, αναψυκτικά, κρασιά, αποστάγματα και λάδια που ενώνουν τον κρητικό μίτο της Αριάδνης με την υπόλοιπη χώρα, σε ένα νέας γενιάς παντοπωλείο που συνταιριάζει το χαμόγελο και την προσωπική εξυπηρέτηση του παλιού μπακάλικου με το απόλυτο σήμερα.

Ελ. Βενιζέλου 68, τηλ. 210 6207360.

farmers republic3

Farmers Republic: η χαρά του βιολογικού
Η πρώτη ιδιωτική στεγασμένη βιολογική αγορά παραγωγών, που συγκεντρώνει χιλιάδες ποιοτικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών. Σε ένα κατάστημα έκτασης 1.200τ.μ., βρίσκουμε καθημερινά περισσότερα από 2.000 βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, καθώς και ψάρια και βιολογικά κρέατα.
Ειδικότερα, η τεράστια γκάμα του Farmers Republic περιλαμβάνει από φρέσκα λαχανικά και φρούτα, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, τυροκομικά, κρασιά, αποστάγματα, ζυμαρικά, ελαιόλαδα, μέλι και σπιτικά γλυκίσματα, έως σαπούνια. Όλα τα προϊόντα τα βρίσκουμε και στο e-shop του Farmers Republic, ώστε να τα παραλαμβάνουμε όπου κι αν βρισκόμαστε.

Ελ. Βενιζέλου 171, www.farmersrepublic.gr