Ένα νέο μαγαζί για τους λάτρεις των θαλασσινών, έκανε την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας και γρήγορα έχει γίνει το στέκι των καλοφαγάδων. Στο “Ζήση- Ψαράκι στο χωνάκι” μπορείς να απολαύσεις ψαράκια και θαλασσινά, γαύρο, αθερίνα, μαρίδα και γαριδούλα, όλα, όπως προστάζει και το όνομα, σε χάρτινο χωνάκι.

zhshs1

 

Πίσω από την γαστριμαργική παράδοση της οικογένειας, υπάρχει και μια ιστορία με δυο εκδοχές, που την αφηγούνται τα εγγόνια του και τη διαβάζουν τώρα οι θαμώνες στο σουπλά: Ο παππούς ο Ζήσης, Βολιώτης, μερακλής και μπεσαλής, μαζί με τη γιαγιά Ουρανία ζούσαν και μεγαλουργούσαν στον Βόλο, πίσω απ’ την ψαραγορά. Με τη μαγειρική τους τέχνη είχαν μετατρέψει το τραπέζι της αυλής, στην οδό Βελισσαρίου, σε χώρο γαστρονομικής συνάντησης περαστικών και όχι μόνο. Αυτό που σέρβιραν καθημερινά ήταν γαύρος, μαριδούλα, αθερίνα, αλλά και τσιπούρα πελαγίσια, μπαρμπούνια, χταποδάκι και θράψαλο, όλα με τη συνοδεία εκλεκτού τσίπουρου και καλής μουσικής.

zhshs5

Η πρώτη εκδοχή για το πώς άρχισε αυτή η ιστορία λέει ότι συγγενείς, γείτονες και φίλοι, εκστασιασμένοι από τα νόστιμα πιάτα, έσκιζαν, όταν ο Ζήσης κοιτούσε αλλού, κομμάτια από τη λαδόκολλα, τύλιγαν το ψαράκι τους σε αυτά και… έφευγαν τρέχοντας!Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, τη δεκαετία του 50 οι εξοδούχοι ναύτες του πολεμικού ναυτικού, ζητούσαν από τον παππού Ζήση να τους “πακετάρει” τα ψαράκια στο καπέλο, συνθηματικά αποκαλούμενο και “χωνάκι”, για να τα περάσουν μετά στο πλοίο κρυφά και να συνεχίσουν το τσιμπούσι εν πλώ.

zhshs2

Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ ποια από τις δύο ιστορίες είναι η σωστή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι το ψαράκι στο χωνάκι καθιερώθηκε ως οικογενειακή αξία και τώρα έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε και οι νεότεροι.

Info
Αθηναΐδος 3, Κέντρο, Tηλ: 210 321 1152