Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ιωάννα Σταμούλου τρώνε μαζί και σχολιάζουν χώρια. Αυτή τη φορά έφαγαν κι έγραψαν για το Food Mafia στη Νέα Ερυθραία.

Ο Ηλίας Σκουλάς και το project Food Mafia, μετά από μια μακρά διαδρομή που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα, πέρασε από το κέντρο της Αθήνας και φέτος το καλοκαίρι ήρθε και κούρνιασε στη Νέα Ερυθραία. Και όπως φαίνεται αυτό θα είναι το οριστικό του στέκι. Σε ένα μαγαζί που κυριαρχεί το ξύλο, η πέτρα, το μέταλλο. Το σκηνικό συμπληρώνουν vintage καρέκλες ένα skating board από neon και graffiti. Όλα αυτά σε μια κεντρο-απόκεντρη στοά που φαίνεται και δεν φαίνεται από την κεντρικότατη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου και η οποία την ενώνει με το λεγόμενο “νησί” της Ν. Ερυθραίας. Η βαθιά αγάπη του Σκουλά για το κρέας και το street food έχει αποτυπωθεί σε ένα πολυδιάστατο μενού το οποίο βασίζεται στο κρέας, φυσικά, τα burger και τα buns, χωρίς να λείπουν οι επιλογές σε πιάτα ημέρας, αλλά και σαλάτες και ορεκτικά και επιδόρπια.

food-mafia1

Τα ονόματα των πιάτων προέρχονται από την Κεντρική και Βόρεια Αμερική, αλλά όχι μόνο και είναι μάλλον μπερδευτικά. Μην ανησυχείτε, τα παιδιά του σέρβις θα σας αναλύσουν διεξοδικά το κάθε πιάτο. Επικεφαλής στο μπαρ ο Γιώργος Μαρκαδάκης που σερβίρει τα κοκτέιλ της έμπνευσής του, αλλά μπορεί να σχεδιάσει κι επιτόπου για σας κάτι του γούστου σας.

Η γνώμη του Ηλία Μαμαλάκη

Το φαγητό
Η σαλάτα του Καίσαρα έχει ξεπεράσει τα τετριμμένα και αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες γεύμα. Όπως και η σαλάτα Nagashaki, που τα λαχανικά της συνδυάζονται με νουντλς, καπνιστό χέλι και κοτόπουλο. Στον Ηλία όμως κανείς δεν πάει για τις σαλάτες μόνο, αλλά κυρίως για το κρέας του. Τα sliders είναι ένα ορεκτικό από 2 κομψά burgers μέσα σε αφράτα ψωμάκια μαζί με μια απίθανη σάλτσα αλλά κι ένα πλήρες γεύμα βαθιάς νοστιμιάς. Τα ψωμάκια bao ψημένα στον ατμό, αφράτα κι άσπρα σαν το χιόνι, είναι γεμισμένα με διαφορετικά είδη κρέατος και είναι τα πιο ελαφριά εδέσματα του καταλόγου. Οι διαφορετικές κοπές κρέατος κυρίως από αργεντίνικα μοσχάρια, σερβιρισμένες σαν ταλιάτα και ψημένες με το γούστο σας είναι πιάτα που τη νοστιμιά τους θα κρατήσει σίγουρα η μνήμη σας. Σημειώστε ότι κάθε μέρα ο Ηλίας, διαβάζοντας μια απέραντη βιβλιογραφία από την Καραϊβική, τη Νότια Αμερική και τις ΗΠΑ, έχει ένα-δυο πιάτα ημέρας που θα σας απογειώσουν.

food-mafia4

Το σέρβις
Η Μαρία, επικεφαλής της σάλας, και το υπόλοιπο προσωπικό θα σας αναλύσουν διεξοδικά το κάθε πιάτο του μενού.

Η ετυμηγορία
Υπέροχο μενού, ικανοποιητική λίστα από κρασί και, φυσικά, παγωμένες μπίρες μέσα σε ένα χαρούμενο περιβάλλον με ζεστή ατμόσφαιρα, που θα κάνουν τη βραδιά σας αξέχαστη. Οι τιμές για την ποιότητα του κρέατος είναι εξαιρετικά λογικές.

Βαθμολογία
Το φαγητό: 9/10
Το σέρβις: 8,5/10
Η ατμόσφαιρα: 9/10
Σύνολο: 26,5/30

food-mafia-2

Η γνώμη της Ιωάννας Σταμούλου

Το φαγητό
Από τα ορεκτικά λάτρεψα τα seafood causas, κάτι τιρκουάζ κροκέτες από μπλε πατάτες Περού, σερβιρισμένες με ψητό χταπόδι και γαρίδες, chipotle (καπνιστές πιπεριές jalapeño) και wasabi μαγιονέζα. Από τα burger, αυτό με την ξεψαχνισμένη ουρά μόσχου, μισολιωμένο τυρί taleggio και Dijon. Η porcheta από το φούρνο Josper είναι ένα χοιρινό λουκούμι με τραγανή πέτσα. Η συνταγή λέει είναι από το χωριό Corleone, εγώ που δεν τρελαίνομαι για γουρουνόπουλο λέω πως είναι εμπειρία. Η picanha, η strip loin steak και το νεοϋορκέζικο strip ξηράς ωρίμανσης είναι κάποια εξαιρετικής ποιότητας κρέατα που ψήνονται σύμφωνα με τα γούστα σας. Το συγκεκριμένο βράδυ της γευσιγνωσίας δοκιμάσαμε ένα πιάτο ημέρας tira asado iberico ελληνικής εκτροφής και μοσχαρίσια short ribs με κρούστα παρμεζάνας. Εναλλάξ περασμένα σε μια μεγάλη σούβλα, τα απολαύσαμε με χειροποίητες πιτούλες και σάλτσα chimitsurri. Σκουλάς είναι αυτός, ό,τι θέλει κάνει. Από γλυκό απόλαυσα ένα εξαιρετικό και αέρινο cheesecake αμερικάνικου τύπου, ψημένο.

food-mafia

Το σέρβις
Από τη Μαρία, την επικεφαλής της σάλας, μέχρι τον Γιώργο Μαρκαδάκη, τον καταπληκτικό bartender, αλλά και όλα τα παιδιά του σέρβις, εισπράττεις ευγένεια και επαγγελματισμό.

Η ετυμηγορία
O sui generis Ηλίας Σκουλάς σε όλο του το μεγαλείο. Casual chic και φιλικό θα το χαρακτήριζα. Το Food Mafia δεν είναι ένα φτηνό εστιατόριο, αλλά οι τιμές του είναι λογικές σε σχέση με την ποιότητα που σερβίρει. Τα πιάτα του εν γένει διακατέχονται από βαθιά νοστιμιά και μια περιπετειώδη, ενίοτε απογειωτική γεύση. Αξίζει να τα δοκιμάσετε!

Βαθμολογία
Το φαγητό: 8,5/10
Το σέρβις: 8,5/10
Η ατμόσφαιρα: 8/10
Σύνολο: 25/30

Γενικό σύνολο: 51,5/60

info
Ελ. Βενιζέλου 59, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6233600. Κόστος: €20-30.