Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει Φεβρουάριο κι ο καιρός κάνει ακόμη “παιχνίδια”, πηγαίνοντας από το κρύο και τη βροχή στις λιακάδες; Μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα είναι πάντα αγαπημένη επιλογή, ειδικά όταν συνδυάζεται και με επίσκεψη σε μια καλή ψαροταβέρνα, για φρέσκο ψάρι, θαλασσινούς μεζέδες και κρασάκι ή μπίρα.

to-limani2

Μια τέτοια νόστιμη βόλτα κάναμε κι εμείς πρόσφατα, πηγαίνοντας μέχρι την Παλαιά Φώκαια, που με απόσταση σχεδόν 50χλμ από το κέντρο της Αθήνας μπορεί και να θεωρηθεί και μίνι εκδρομή. Εκεί λοιπόν, με θέα το απέραντο γαλάζιο και τις ψαρόβαρκες που αράζουν στο λιμανάκι, ανακαλύψαμε την ψαροταβέρνα “Το Λιμάνι”.

μακαρόνια-Το-Λιμάνι

Με ιστορία που ξεκινάει από το 1980, το Λιμάνι της οικογένειας Κοψολαίμη είναι από τα πιο αγαπημένα στέκια για ψαροφαγία εκτός Αθηνών, με τα τραπέζια του να γίνονται ανάρπαστα χειμώνα – καλοκαίρι. Τι θα σας ενθουσιάσει με την πρώτη ματιά; Η μεγάλη ποικιλία στο μενού, με φρέσκα ψάρια σε καλές τιμές (αλλά και μερικές προτάσεις με κρέας για τους αμετανόητους κρεατοφάγους της παρέας), το πολύ φιλικό και ενημερωμένο σέρβις που κινείται και απίστευτα γρήγορα ακόμα και όταν το εστιατόριο είναι γεμάτο και, φυσικά, η θέα γιατί αλλιώς είναι να απολαμβάνεις το ψαράκι σου αγναντεύοντας τη θάλασσα!

σαρδέλα-ψητή

Όσον αφορά στο μενού πάλι, όπως είπαμε οι επιλογές καλύπτουν όλα τα γούστα, αυτήν την φορά όμως επιλέξαμε να μείνουμε αποκλειστικά στο θαλασσινό κομμάτι, που είναι και το μεγάλο ατού της κουζίνας τους. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή και τους ψαρομεζέδες, που ανοίγουν νόστιμα το γεύμα και την όρεξη. Εκεί βρίσκετε από τα κλασικά -καλαμαράκια τηγανητά, χταπόδι ξιδάτο, γαύρο μαρινάτο, τηγανητές γαρίδες και γαρίδες σαγανάκι-, μέχρι πιο ιδιαίτερες γεύσεις όπως αφράτους χταποδοκεφτέδες. Βέβαια, δεν γίνεται να μην δοκιμάσετε και την απίθανη αχινοσαλάτα που σας φέρνει γεύση θάλασσας σε κάθε μπουκιά. Αν πάλι δεν μπορείτε αν αποφασίσετε τι να δοκιμάσετε, μπορείτε να διαλέξετε και μια ποικιλία ψαρικών με τα όλα της!

to-limani

Στα κυρίως, θα διαλέξετε σίγουρα κάποιο από τα φρέσκα ψάρια σε μεγάλη ποικιλία, όπως φαγκρί, μπαρμπούνια, μελανούρι, σφυρίδα και ροφό. Μάλιστα, αν θέλετε μπορούν να αναλάβουν και το καθάρισμα του. Επιπλέον, αξίζει να δοκιμάσετε και τα άλλα κυρίως πιάτα στο μενού, όπως η περίφημη ομώνυμη μακαρονάδα τους με μύδια, γαρίδες, καλαμάρι, λίγο σκόρδο, πάπρικα και άρωμα κόκκινου κρασιού, η πάντα κλασική αστακομακαρονάδα, αλλά και οι σουπιές με σπανάκι. Εμείς δοκιμάσαμε και μία από τις μεγάλες σπεσιαλιτέ τους, την ψαρόσουπα που ήταν ό,τι πρέπει για το κρύο χειμωνιάτικο μεσημέρι.

info
Αγίας Ειρήνης 1, Παλαιά Φώκαια, τηλ. 22910 41052, www.psarotaverna.com