Στον Κεραμεικό υπάρχουν πολλές παρατημένες αποθήκες και συνεργεία. Ένα, όμως, είναι αυτό που μόλις περάσεις την γκαραζόπορτά του θα “μεταφερθείς” σε μια εξωτική παραλία ενός τροπικού νησιού… Είναι κάτι σαν μια πόρτα τηλεμεταφοράς. Από αυτές που όλοι θα θέλαμε να ανοίγουμε συχνά. Αυτή, λοιπόν, η πόρτα ανήκει στο εστιατόριο των Kahuna bros, δηλαδή του Στέφανου Στεφανίδη και του Δημήτρη Μπαλλιάν. Οι δύο πολύ καλοί φίλοι που τους γνωρίσαμε από τις pop up εμφανίσεις τους σε διάφορα bar και εκδηλώσεις της πόλης να σερβίρουν τα περίεργα burgers τους, βρήκαν έναν πιο μόνιμο χώρο και έστησαν αυτή την παραλία και το «Μεγάλο Κύμα», όπως μεταφράζεται στη γλώσσα των σέρφερ το The Big Kahuna.

big-kahuna3

Πάτωμα που μοιάζει με άμμο, εξωτικά φυτά, καλαμωτές στους τοίχους, σχοινιά με φώτα να διατρέχουν από άκρη σε άκρη το χώρο, ψάθινα φωτιστικά πάνω από τους πάγκους και τα τραπέζια, σανίδες του σερφ, ένα μπαρ στα αριστερά και στο βάθος μια καλύβα με φοινικόφυλλα για κουζίνα. Πιο εξωτικό σκηνικό δεν συναντάς σε αυτή την πόλη. Μπαίνεις και αμέσως αλλάζει η διάθεση σου. Και αφού σου πάρει δύο με τρία λεπτά να χαζέψεις, σερβιτόροι με πολύχρωμα πουκάμισα εμφανίζονται μπροστά σου και σε καλωσορίζουν με ένα ζεστό χαμόγελο. Όχι από αυτά τα ψεύτικα που έχεις συνηθίσει να συναντάς σε πολλά εστιατόρια, αλλά πραγματικά. Σου δίνουν, λοιπόν, τον κατάλογο και μαζί κάτι τηγανητά τζαμαϊκανά ψωμάκια και μια μαγιονέζα με εξωτικά φρούτα για να βουτήξεις.

big-kahuna2

Τον κατάλογο έχει στήσει ο Στέφανος, γνωστός για την αδυναμία που έχει για το street food και τη φιλοσοφία «φάτε με τα χέρια και λερωθείτε άφοβα». Έτσι, έχει φτιάξει ένα menu που μόνο και μόνο από περιέργεια θέλεις να το δοκιμάσεις όλο. Αποφάσισα να κάνω μια επιλογή και ζήτησα τα summer rolls με γαρίδα τηγανισμένη σε panko, κρέμα lime και μάνγκο, τα χρυσαφένια nuggets ανανά, που ήρθαν με κρέμα τυριού αρωματισμένη με γάλα καρύδας και τσίλι, αλλά και με μια πιο καυτερή σάλτσα με μάνγκο και τσίλι και την τραγανή chimichanga που μέσα της έκρυβε chili con carne, τυρί και sour cream. Αυτά για αρχή. Για να τα συνοδέψω είπα να το κάνω με ένα κοκτέιλ, από αυτά που έχει ετοιμάσει ο Χάρης Σταυρόπουλος. Το Yellow Crocodile με τεκίλα, guava και litchi φάνηκε καλή επιλογή.

big-kahuna-tacos

Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να μην δοκιμάσω τα διάσημα και χορταστικά burger του Στέφανου. The Predator, πρώτα, με μπιφτέκι από φιλέτο κροκόδειλου, chipotle mayo, καυτερό ψητό ανανά, τραγανά κρεμμύδια, λάιμ και κόλιανδρο για φρεσκάδα. Για τη συνέχεια Angus Young με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, λιωμένο cheddar και truffle mayo. Ενώ για το τέλος Steve’s Sensational tortilla burger, αλλιώς «υπερπαραγωγή». Συνδυασμός μοσχαρίσιου μπιφτεκιού με γαρίδες, μπέικον, pico de gallo και γιαπωνέζικη bbq σος.

the-kahuna-bros

Και μετά από αυτό το κύμα γεύσεων και συνδυασμών ήθελα κάτι γλυκό. Ζητάω εκ νέου τον κατάλογο και βλέπω ότι τα επιδόρπια τα έχει αναλάβει ο Διονύσης Αλέρτας και καταλαβαίνω ότι θα έχω δύσκολο έργο να επιλέξω. Ευτυχώς, είναι μόνο τρία αλλά και πάλι δεν μου ήταν εύκολη δουλειά. Tropical Sensation, λοιπόν, με δροσερή κρέμα από ανανά και φρούτα του πάθους και με κομματάκια από κέικ καρύδας να το συμπληρώνουν.

big-kahuna

Σε αυτή την παραλία του ξεχασμένου συνεργείου, θα ξαναπάω. Θα πάω και τους φίλους μου. Για τη χαρούμενη ατμόσφαιρα, για τα burger του Στέφανου που σε προκαλούν να λερωθείς, γιατί δεν καπνίζουν, γιατί απλά θέλω να ταξιδέψω στη Χαβάη αλλά ο Κεραμεικός είναι πιο κοντά.

info
Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός, τηλ. 210 5244100. Κόστος: €25-30.