Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας (1 Οκτωβρίου) και κάνουμε την έξοδο μας σε χορτοφαγικά στέκια της πόλης, που κερδίζουν με τις φρέσκες προτάσεις τους ακόμη και τους αμετανόητους κρεατοφάγους.

avocado1

Avocado
Είναι το πρώτο αμιγώς vegetarian εστιατόριο που άνοιξε στην Αθήνα και το πληρέστατο μενού του το έχει κάνει μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές για έξοδο στο Σύνταγμα, ακόμη και για τους μη-χορτοφάγους. Ξεκίνα τη μέρα σου στο Avocado με smoothies και φρεσκότατους χυμούς, που συνοδεύουν και συνοδεύονται ιδανικά από burger και σάντουιτς (το forest burger με μπιφτέκι μανιταριών είναι απλά άπαιχτο) και όσο προχωρά η μέρα, πήγαινε για ένα ελαφρύ γεύμα που τα έχει όλα: από σούπες, ορεκτικά και σαλάτες, μέχρι πιάτα με ζυμαρικά και ρύζι, πίτσες και, βέβαια, νόστιμα γλυκάκια.

Νίκης 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3237878, www.avocadoathens.com

rosebud3

Rosebud
Το διάσημο εστιατόριο του Κολωνακίου έχει κάνει από το 2012 στροφή… στο πράσινο, με ένα μοναδικό μενού που καταρρίπτει το μύθο ότι χορτοφαγία σημαίνει μόνο σαλάτες. Για την ακρίβεια, βρίσκεις πολλές επιλογές σε ορεκτικά, σαλάτες και κυρίως, ενώ υπάρχουν και vegan πιάτα, χωρίς γλουτένη αλλά και προτάσεις για όσους αγαπούν την ωμοφαγία. To Rosebud έχει και πολύ καλό πρωινό, για όσους θέλουν να ξεκινούν τη μέρα τους δυναμικά και συχνά διοργανώνουν events με alternative street food πιάτα, όπως το burger night που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Οκτωβρίου και στο οποίο έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις burgers με διεθνή ονόματα και γεύσεις, χωρίς κρέας πάντα.

Σκουφά 42 & Ομήρου 60, Κολωνάκι, τηλ. 210 3392370, www.rosebud.gr

gi4

Γη
Ο vegan-raw πολυχώρος της Γλυφάδας έχει πάει τη χορτοφαγία σε άλλο επίπεδο, σερβίροντας πεντανόστιμα πιάτα από τα οποία απουσιάζουν τελείως τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και γενικά τα ζωικά προϊόντα, ενώ πρωταγωνιστούν τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα super foods, οι ξηροί καρποί και οι φύτρες. Σημείωσε επιπλέον, ότι εδώ δεν ψήνεται τίποτα -raw είπαμε-, ούτε καν τα λαχταριστά γλυκά τους τα οποία είναι και από τα πιο αθώα στον κόσμο των γλυκών, καθώς δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη ή ζάχαρη. Στα συν και ο πολύ όμορφος χώρος που σε κάνει να θέλεις να το επισκεφτείς ξανά και ξανά, ακόμη και αν δεν ασπάζεσαι τη χορτοφαγική κουζίνα.

Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ. 210 9648512.

mamatierra2

Mama Tierra
Το όνομα του στα ισπανικά σημαίνει “Μαμά Γη” και στον κατάλογο του βρίσκεις ό,τι καλύτερο παράγει η γη και σε τόσο νόστιμες συνταγές που ούτε καν σκέφτεσαι ότι λείπει το κρέας. Αν είσαι μάλιστα fan της πολυεθνικής κουζίνας δε θα ξεκολλάς από αυτό το χορτοφαγικό στέκι του κέντρου που σερβίρει μεσογειακά, ανατολίτικα, ασιατικά, λατινοαμερικάνικα πιάτα, καθώς και πιάτα χωρίς γλουτένη και δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Δοκίμασε σίγουρα σαλάτα με κινόα και ταμπουλέ, γουακαμόλε με σπιτικά νάτσος, καπονάτα, φαλάφελ, burger μανιταριών, παέγια λαχανικών και το απίστευτο ινδικό korma λαχανικών με κάρυ και γάλα καρύδας.

Ακαδημίας 84, Αθήνα, τηλ. 211 4114420.

gi5

Για την ιστορία…
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. το 1977, από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Από τότε έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου και σύμφωνα με την IVU σκοπός της είναι να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

Bonus 6 υπέροχες χορτοφαγικές συνταγές από τους σεφ μας:

Burger με φαλάφελ και τζατζίκι φέτας

Πολύχρωμες πιπεριές γεμισμένες με μυρωδάτο ταμπουλέ

Το τέλειο γουακαμόλε

PIZZA-575x262

Χορτοφαγική πίτσα με αραβική πίτα

Χυλοπίτες με μανιτάρια, σκόρδο και λεμόνι

Σουτζουκάκια με φάβα

Δείτε επίσης:
– Juice bars: H πιο δροσερή και υγιεινή τάση της πόλης
– Vegans VS Vegetarians: 1 διατροφή, 3 διαφορές