Εστιατόρια και ταβέρνες εντός Αθηνών, που μπήκαν αμέσως στη λίστα με τα “αγαπημένα” μας και μας κάνουν να θέλουμε να τα επισκεφθούμε ξανά και ξανά!

Από τους Ηλία Μαμαλάκη, Ελένη Ψυχούλη, Ιωάννα Σταμούλου, Ντίνα Νικολάου

panteranegra

la-pantera-negra5

La Pantera Negra
Ο Δημήτρης Κατριβέσης, έχοντας ως όρια των γεύσεων του τα όρια του κόσμου, και μέσα από μια πορεία που σημάδεψε τόσο τον ίδιο όσο και το γαστρονομικό χάρτη παγκοσμίως, μας παρουσιάζει σήμερα το La Pantera Negra ή αλλιώς το Μαύρο Πάνθηρα στην καρδιά της πόλης. Εκεί που οι ενέργειες και οι πολιτισμοί γίνονται ένα, στη σκιά της Ακρόπολης. Στην οδό Καλογριώνη, στον αριθμό 6, λίγο πριν την Αρχαία Αγορά, ο Μαύρος Πάνθηρας σηκώνει τις αυλαίες του σε ένα θέαμα γεύσεων που το κοινό του όσο περισσότερο διαθέσιμο στην περιπέτεια είναι τόσο μεγαλύτερη απόλαυση θα έχει. Ceviches, tiraditos, leche de pantera (γάλα πάνθηρα), αλλά και περουβιανά macerados και chilcanos, κοκτέιλ με piscos, θα γίνουν οι νέες λέξεις στο γαστρονομικό λεξικό της πόλης, γραμμένες από tattoo ink και σερβιρισμένες από τους ίδιους τους σεφ. Με ανοιχτή κουζίνα για να νιώθει το κοινό σαν το σπίτι του. Με fusion κουζίνα γεννημένη από περουβιανές Nikkei πινελιές πάνω σε ελληνικές αποχρώσεις, ο Δημήτρης Κατριβέσης μαθαίνει πλέον το κοινό του ότι ο όρος Mistura (απόσταγμα κουλτούρας παραδοσιακών γεύσεων) δεν είναι ένα απλό trend στην ιστορία της γαστρονομίας αλλά ένας θεσμός που θα μείνει.
Καλογριώνη 6, Πλάκα, τηλ. 213 0364214.

Arxigeio-53

Το Αρχηγείον στο Γέρακα
Δεν το έχω σε τίποτα να φεύγω από το κέντρο της Αθήνας και να πηγαίνω στην πλατεία του Γέρακα για το λαχματζούν του. Ή για το σις κεμπάπ, το κεμπάπ, το γιαουρτλού και την παστουρμαδόπιτά του. Γιατί το Αρχηγείον δεν είναι άλλο ένα ψητοπωλείο στα όσα έχουν κατακλύσει το λεκανοπέδιο με ονόματα μοντέρνα που συνδυάζουν τη λέξη σουβλάκι με ό,τι ευφάνταστο και χαριτωμένο κατέβει στον εγκέφαλο κάποιων. Είναι πράγματι ο Αρχηγός όλων και gourmet με τα όλα του. Με δικό τους ξυλόφουρνο και ζυμάρια για όλες τις πίτες, πιτάκια, πιτούλες που σερβίρουν, με μερακλήδες ψήστες που παίζουν τα μυστικά της φωτιάς και της θράκας στα δάχτυλα. Με απλές και ωραίες σαλάτες και άψογη πατάτα τηγανητή. Ακόμα και τα τυλιχτά τους σουβλάκια είναι ξεχωριστά. Με όποια μικρή ή μεγάλη πείνα κι αν πας στο Αρχηγείον θα απολαμβάνεις πάντα το φαγητό, το προσεγμένο περιβάλλον που πρόσφατα ανακαινίστηκε και το επαγγελματικό του σέρβις. Κι αν πετύχεις στο τέλος και παγωτό αρμενοβίλ του Δημήτρη Αγοραστού το έπιασες το τζάκποτ.
Θεσσαλονίκης 25, Γέρακας, τηλ. 210 6616220.

dimitroula

Δημητρούλα
Η μουσική του Αττίκ, η φωνή της Δανάης και ο Κεμάλ του Μάνου φυτεύουν τριαντάφυλλα στην ποδιά της Ελένης, τα τσίπουρα ταιριάζονται με φρυγαδέλι, βουτυράτα συκωτάκια πουλιών, χταποδοκεφτέδες και μουσταρδάτο μοσχαράκι, η αυλή γίνεται πλατεία του χωριού και ο παλιός καφενές χτίζει το νέο του προφίλ, στα πιο καθημερινά γλέντια του Χαλανδρίου.
Αγ. Γεωργίου 43, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6828154.

psaropoula_221732

Ψαροπούλα
Όταν ο θαλασσινός μεζές σερβίρεται από τον Ηλία, το αφεντικό που κάθε πρωί ψωνίζει το καλύτερο για να φτιάξει σπιτική λακέρδα, φρεσκοπαστωμένη φρύσα και ξιδάτο ελληνικό γαριδάκι, η θάλασσα σερβίρεται στην πιο ζεστή της φιλοξενία. Με κατσούλες τηγανητές στο βούτυρο, θεϊκά ψημένο το φρέσκο καλαμάρι, τηγανητή μελιτζάνα με πελτέ και τον ωραιότερο ριγανάτο γαύρο με λαχανικά.
Σωκράτους 237, Καλλιθέα, τηλ. 210 9431209.

mparmpa lazaros

Μπάρμπα Λάζαρος
Το ιστορικό πεϊνιρλί του Μπάρμπα Λάζαρου, που έχουν δοκιμάσει από το 1971 όλες οι διασημότητες που υπογράφουν το libro d’oro του, είναι μόνο η αφορμή για να ξανάρθεις πολλές φορές, στην ανακαινισμένη εκδοχή της νέας εποχής του, να δοκιμάσεις σουφλέ με μετσοβόνε, μοσχαρίσια καπνιστή στηθοπλευρά με κριθαρότο, κρητική καρμπονάρα με απάκι και ποσέ αβγό και να τελειώσεις με παγωτό καϊμάκι από βουβαλίσιο γάλα με γλυκό βύσσινο πάνω σε κανταΐφι από βούτυρο γάλακτος. Μια κουζίνα που σε κάνει να νιώσεις πλούσιος!
Ζησιμοπούλου 24Α, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9403003.

Taxidevontas-4108

Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πρωτάνοιξε και πρωτογαπήθηκε στο Κερατσίνι. Το βόρειο αδελφάκι της Ν. Ερυθραίας προέκυψε ακόμα πιο επίσημο, με ένα λιτό, αστικό ντεκόρ. Κι εδώ το ψάρι είναι ημέρας αλλά από τα επιδέξια χέρια της Κατερίνας Ρεκούνα βγαίνουν και πιο δημιουργικά πιάτα όπως η θεσπέσια καβουρόσουπα με σαντιγί σελινόριζας και το μαύρο ριζότο με σουπιά και αναποφλοίωτο ρύζι. Η βελούδινη σπιτική λακέρδα, ο ζουμερός γαύρος, η πολίτικη ρεγγοσαλάτα με μαϊντανό, ξιδάκι και ψωμί, το τραγανό γαριδάκι, η ακόμα πιο τραγανή τηγανητή πατάτα, η αχινοσαλάτα και το τηγανητό χταπόδι με μπαχαρικά και δάφνη είναι μερικά από τα καλύτερα πιάτα του. Αν στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν τρεις ψαροταβέρνες-εμπειρία, αυτή εδώ είναι σίγουρα η μία από αυτές.
Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 6201572.

AGORASTOS

Αγοραστός
Το κύριο χαρακτηριστικό του σεφ του Δημήτρη Αγοραστού είναι το μεράκι. Ότι φάτε σ’ αυτό το μαγαζί είναι με την αυθεντική συνταγή. Ταξίδεψε στην Ανατολή, έψαξε τις συνταγές, τις δοκίμασε και παρουσιάζει μια αυθεντική ποικιλία από τα φαγητά της Ανατολής. Χιουνκιάρ μπεγερντί δηλαδή μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας. Φιστικλί κεμπάπ δηλαδή κεμπάπ ζυμωμένο με φιστίκι Αιγίνης. Κασερλί δηλαδή κεμπάπ ζυμωμένο με κασέρι. Ζυμώνει μόνος του τις πίτες και τα ψωμάκια σε ξυλόφουρνο, επιλέγει το κρέας του προσωπικά από επιλεγμένους χασάπηδες και οι τιμές του είναι ιδιαίτερα φιλικές. Ένα από τα καλύτερα κεμπάπ όλης της Αθήνας.
Πλατεία Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6617353.

LUOKGJMGH(2)

Kastri Bistro
Στο αναπαλαιωμένο με ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής Ξενοδοχείο Καστρί εδώ και περίπου 1 χρόνο λειτουργεί το εστιατόριο Καστρί με σεφ τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο σε ένα περιβάλλον που θυμίζει γαλλικό μπιστρό ιδιαίτερα ζεστό και κατάλληλο είτε για εργασιακά γεύματα είτε ακόμα και για ερωτικά ραντεβού, ο σεφ σερβίρει ένα μεταμοντέρνο μενού υπέροχα σερβιρισμένο και βασισμένο κυρίως στα ελληνικά προϊόντα. Άριστες επιλογές κρασιού με την βοήθεια της νέας σομελιέ Σοφίας το πιο κατάλληλο εστιατόριο στα βόρεια προάστια για ένα ήσυχο γεύμα ή δείπνο. Το κορυφαίο του πιάτο κουσκουσάκι με καραβίδες και κλαράκια φρέσκιας αρώνιας.
Ξενοδοχείο Domotel Kastri, Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 154, Ν. Ερυθραία, τηλ. 210 3507140.

fanaki1

Φανάκι
Στο Φανάκι θα μπορούσα να τρώω κάθε μέρα. Ίσως γιατί ένα μαγαζί που-σχεδόν-δεν μαγειρεύει. Η πιο αφτιασίδωτη, πολύτιμη πρώτη ύλη από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με το ονοματεπώνυμο του παραγωγού της, αγνή, βαθύτατα ελληνική, σαν καλοκαίρι. Παγωμένη ρακή με βουβαλίσιο κεμπάπ, μπαχαράτο πέταλο της Δράμας στη σχάρα, αβγά με παστουρμά, ντομάτα αληθινή τριαντάφυλλο με αφρίνα, κάππαρη και ψιλελιές, ωμό κολοκυθάκι με γαλομυζήθρα και δυόσμο. Και το χαμόγελο της Κατερίνας!
Π. Τσαλδάρη 26, Μελίσσια, τηλ. 211 7200988.

Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Ο Μυτιληνιός Τριαντάφυλλος είναι ένας άνθρωπος φτιαγμένος από ιστορίες. Σέρβις με χαμόγελα, ουζάκι από την Άρτα, όσο στα κάρβουνα ψήνεται η ολόφρεσκη, φιλεταρισμένη σαρδέλα που θα έρθει με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Γαύρος μαρινάτος, ψωμάκι ζεστό καψαλισμένο, ζεστά βραστά κολοκυθάκια με σταμναγκάθι, παστός μπακαλιάρος στα κάρβουνα και ό,τι φρεσκότατο από την ψιλή ψαριά της ημέρας: γαύρος, αθερίνα, θράψαλο, γόπα, κολιός, μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Λέκκα 22, Σύνταγμα, τηλ. 210 3227298.

almira

Αλμύρα
Ο Γιάννης Λιάκου είναι ένας μάγειρας εξειδικευμένος στο ψάρι. Δεν παραποιεί και δεν μετασχηματίζει το ψάρι σε παράξενες συνταγές. Το μεγάλο του όπλο είναι η φρεσκάδα και η ελληνική καταγωγή των ψαριών. Κάνει μια υπέροχη βελουτέ ψαρόσουπα, δουλεύει πολύ τον ταραμά σε πολλά χρώματα, το τηγάνι του είναι στεγνό και τραγανό και ξέρει πόση ώρα να ψήσει το ψάρι ανάλογα το βάρος του για να είναι και ψημένο και ζουμερό. Αφότου τον ανακαλύψαμε όταν θέλουμε να φάμε ψάρι πάμε αποκλειστικά και μόνο στην Αλμύρα. Το περιβάλλον του ζεστό με άψογο σέρβις, μια σωστή ποικιλία από λευκά κυρίως κρασιά για να συνοδεύσετε κυρίως το ψάρι σας και το γλυκό θα σας έρθει ως δώρο. Είναι από τα λίγα μαγαζιά που το επισκέφθηκα επαγγελματικά και αμέσως το έβαλα στις άμεσες προτιμήσεις μου.
Ελαιών 54, Ν. Κηφισιά, τηλ. 210 6205925.