Τίτλος μαγαζιού σωστή σπαζοκεφαλιά… Πριν, λοιπόν, βυθιστείς στο μενού, εδώ θα ξεκινήσεις με απορίες: ποια είναι η Σαμ, ποιο το αγόρι και τι απέγινε τελικά μ’ αυτούς τους δυο. Οι απαντήσεις που θα πάρεις από τον Θανάση του σέρβις, το ίδιο διφορούμενες με τον τίτλο.

SAM (4)

Ο Ανδρέας Τζορμπατζόγλου, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών, υπόσχεται προσεχώς να λύσει το γρίφο, με ένα βιβλίο αφιερωμένο σε αυτό το μάλλον ατυχές ειδύλλιο, που όμως ενέπνευσε άλλο ένα άνοιγμα με ουσία στον μοδάτο, εναλλακτικό Κεραμεικό. Η jazz και το swing ταιριάζουν ερωτικά με τον φωτισμό του μπαρ, όλα τα ωραία εδώ συμβαίνουν στο πεζοδρόμιο, στην περαντζάδα που τραντάζεται από τον ήχο των σκέιτερς που διασχίζουν με ταχύτητα τη βραδινή άσφαλτο.

SAM (7)

Φρεσκάδα του κόσμου, καλλιτέχνες κυρίως, φρεσκάδα του κρασιού μέχρι να έρθει μια πρώτη σαλάτα με αλμύρα, ντοματίνι, κολοκυθάκι, δυόσμο και λαδολέμονο με πιπεριά Φλωρίνης. Επιτέλους, η απόλυτη ολόφρεσκη ισορροπία μιας σαλάτας που δεν γλυκίζει, όπως και κείνη με το τραγανό, πεντανόστιμο κουλούρι Θεσσαλονίκης, τις πρασινάδες, το ανθότυρο Κεφαλονιάς και τον βασιλικό. Από την πρώτη μπουκιά νιώθεις τον καλό μάγειρα, τον Τάσο Θεοτόκη επί του προκειμένου, ένα νέο παιδί που για 5 χρόνια δούλεψε κοντά στον Γιώργο Ηλιού του Polly Maggoo.

SAM (2)

Το ελληνικό τοπικό προϊόν μαγειρεμένο ανάλαφρα, λίγο διαφορετικά, σε πλούσια πιάτα που θυμίζουν μπιστρό, ένα μικρό μενού, απ’ όπου θα θελήσεις να δοκιμάσεις τα πάντα. Τα ζουμερά τηγανητά αβγά πάνω σε μανούρα της Σίφνου, άρωμα από βούτυρο και νησί. Το τρυφερό, βελούδινο καλαμάρι, έρχεται ολόκληρο πάνω σε ένα μαγικό ταμπουλέ, που δεν τσιγκουνεύεται τον μαϊντανό και τα μυρωδικά του, το υπέροχο ριζότο ημέρας έρχεται με καλαμάρι, μαγειρεμένο σε ζωμό από καβούρι. Η μεγάλη έκπληξη μου ήρθε από την πλευρά της ζάχαρης: κοντά στο μιλφέιγ και την πανακότα με σοκολατένιες νιφάδες καρύδας, ένα υπέροχο γλυκό, με γεύση και υφή που δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πριν! Σορμπέ λεμόνι κάτω από μια μεταξένια καραμέλα που μοσχοβολά κατσικίσιο γάλα και βανίλια Κεϋλάνης.

info
Λεωνίδου & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, τηλ. 210 5222999.