Όσοι θυμούνται από παλιά τον Γιάννη Καϋμενάκη, στο εστιατόριο «48» ή στο εμβληματικό «Cucina Povera», για παράδειγμα, είναι εξοικειωμένοι με δύο χαρακτηριστικά του. Την εμμονική του προσήλωση στην ποιότητα και την αντισυμβατική του προσέγγιση στο κρασί. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό στο «Paléo».

Στην παλιά βιοτεχνική περιοχή του Πειραιά, όπου ακόμα επιβιώνουν συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανουργεία, διάλεξε να στήσει αυτό που με ευκολία θα ονομάζαμε αρχέτυπο του wine bar. Έναν χώρο όπου όλα, φαγητό, συνοδευτικά, διακόσμηση, μουσική, ακόμα και οι άνθρωποι, κινούνται γύρω από το κρασί. Τίποτα περισσότερο. Δεν είναι εστιατόριο, ούτε καν wine-restaurant όπως διάβασα κάπου, δεν είναι bistro και όποιος περιμένει να βρει κάτι τέτοιο απλά θα απογοητευθεί και μετά θα λέει τον πόνο του στο Διαδίκτυο ή όπου αλλού.

paleo

ΧΩΡΟΣ: Στην παλιά βιοτεχνική περιοχή του Πειραιά, όπου ακόμα επιβιώνουν συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανουργεία. Η λιτή εμφάνιση του εσωτερικού, ταιριαστή με την ιστορία του κτιρίου, που κατά καιρούς στέγασε σιδηρουργεία και αποθήκες μετάλλων, αφήνει χώρο να τονισθούν οι παραταγμένες στους τοίχους, ως πεσούσες εν υπηρεσία φιάλες, ενώ στο βάθος δεσπόζει και προκαλεί η μεγάλη γυάλινη, κλιματιζόμενη ιδιοκατασκευή, που λειτουργεί ως αποθήκη κρασιών.

ΤΙ ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ; Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Αφήστε τον Γιάννη Καϋμενάκη να σας ταξιδέψει, με τον δικό του τρόπο, χωρίς έπαρση και φανφαρονισμούς, σε αμπελώνες και ποικιλίες, μέσα από 300 εξαιρετικές επιλογές, αρκετές σε αποκλειστικότητα. Ο προσανατολισμός, έξω από μόδες, σαφέστατα και από άποψη νότιος -Ελλάδα, Ισπανία, νότια Γαλλία, κεντρική και νότια Ιταλία-, ενώ οι τιμές των μπουκαλιών ξεκινούν από τα 18€.

kaymenakis

ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ; Ενας μικρός κατάλογος συνοδευτικών πιάτων, τυπωμένος μάλιστα στο sous-plat, που συχνά συμπληρώνεται από 2-3 προτάσεις ημέρας, υπηρετεί πολύ καλά την κεντρική ιδέα του «Paléo». Οι τιμές κυμαίνονται από 6,50 έως 13€.

ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΠΑΜΕ Ή ΟΧΙ; Όποιος αγαπά το κρασί και θέλει να το απολαύσει σε καθαρό από καπνούς περιβάλλον, με χαμηλή μουσική και άφθονο χώρο ανάμεσα στα τραπέζια, θα νιώσει ευτυχής εδώ.

ΑΝ ΒΑΖΑΜΕ ΒΑΘΜΟ; 9,5/10

info
«Paléo», Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, τηλ. 210 4125204. Τιμές: € 18-25. Ανοιχτά από τις 18:30 καθημερινά, εκτός Κυριακής. Οι κρατήσεις συνιστώνται.

PALEO-anoigma