Μπορεί να έγινε ξαφνικά μόδα και τα εστιατόρια με sushi να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, όμως, η γιαπωνέζικη κουζίνα ήταν πάντα στις προτιμήσεις των Αθηναίων. Πρόκειται για μια κουζίνα με μεγάλο ενδιαφέρον, νόστιμη, που κρύβει πίσω της τη φιλοσοφία ενός ολόκληρου λαού. Φυσικά εμείς εδώ τη δοκιμάζουμε – στην πλειοψηφία- σε μια πιο εξευρωπαϊσμένη μορφή, που και πάλι απολαμβάνουμε στο έπακρο. Τι λέτε; Πάμε να δούμε τα καλύτερα ιαπωνικά της Αθήνας;

Tα fusion και πιο πειραγμένα

Kiku

KIKU1

K for Kiku
Στον κήπο του εστιατορίου κυριαρχεί το ξύλο ενώ ο χρωματικός συνδυασμός του μαύρου και του μωβ, πρωταγωνιστεί και στην καλοκαιρινή του βερσιόν με διάσπαρτα καταπράσινα φυτά που προσφέρουν τον απαραίτητο αέρα δροσιάς. Το καλαίσθητο σύνολο έρχονται να συμπληρώσουν οι μεστές γεύσεις των πιάτων του νέου μενού με την απόλυτα ταιριαστή με την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα κουζίνα Nikkei που είναι σαφώς πιο απλή από την ιαπωνική. Το δείπνο συνοδεύεται ιδανικά με δροσερά κοκτέιλ που έχουν ως βασικά συστατικά τους τα sake και pisco, τα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνία και του Περού, ενώ τα premium ποτά συμπληρώνουν την ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου δίνοντας ακόμη περισσότερες επιλογές, χωρίς όμως να λείπουν και οι εξαιρετικές ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα.
Περικλέους 7, Ψυχικό, τηλ. 21 06776759.

izakaya

izakaya2

Izakaya
Βιομηχανικό γκρι στους τοίχους, ξανθό ξύλο, κόκκινα φωτιστικά-κλουβιά, μεγάλες τζαμαρίες που ανοίγουν, ανοιχτή κουζίνα στο βάθος και ένας τοίχος γεμάτος χρώμα με παλιές ιαπωνικές διαφημίσεις. Σε αυτό το σκηνικό της όμορφης γιαπωνέζικης γαστρό pub που τη γνωρίσαμε πέρυσι τον χειμώνα συναντάμε τον Χρόνη Δαμαλά που ξέρει να χειρίζεται καλά τα μαχαίρια αλλά και την ιαπωνέζικη κουζίνα. Νόστιμα sushi rolls, δροσιστικές σαλάτες, «παιχνιδιάρικές» γαρίδες tempura σε καυτερή μαγιονέζα, τηγανητά udon (μοιάζει με το δικό μας χοντρό μακαρόνι) και πολλά ακόμα μεζεδάκια σε κάνουν να ταξιδέψεις μέχρι το Τόκυο ακόμα και αν βρίσκεσαι σε ένα μικρό στενό του Κολωνακίου.
Λεβέντη 5, Κολωνάκι, τηλ. 210 7244406.

Matsuhisa-0267

food_02_MATSUHISA

Matsuhisa Αthens
To προσωπικό θα σε υποδεχθεί με ένα δυνατό χαιρετισμό στα ιαπωνικά. Ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη, το Μatsuhisa σιγά-σιγά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Αθήνα έχει βρει ένα από τα καλύτερα σημεία της Αττικής. Η μοντέρνα και ζεστή διακόσμηση μαζί με τη μαγευτική θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης κάνει την japan-sushi σου εμπειρία ακόμα πιο μοναδική. Φυσικά, και θα ζητήσεις το φημισμένο black cod με sweet miso (φιλέτο μαύρου μπακαλιάρου) του Nobu που θα το βρεις στην πιο νόστιμη και γευστική εκδοχή του.
Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8960510.

RAKKAN-Bar-Restaurant-(1)

Rakkan
Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις μόλις μπεις είναι η εντυπωσιακή γεωμετρική εγκατάσταση στο ταβάνι. Αποτελείται πάνω κάτω από 9.500 ξύλινους κύβους. Οι περιφερειακές τζαμαρίες του δίνουν άπλετο φως πράγμα που το κάνει ζεστό και φιλόξενο. Στο μενού του θα βρεις πολλές νόστιμες προτάσεις που έχουν εμφανείς επιρροές από την Ιαπωνία, χωρίς φυσικά να λείπει το sushi που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο ίδιο ασιατικό χαρακτήρα κυμαίνεται και το brunch που σερβίρει τις Κυριακές.
Λεωφ. Κηφισίας 238-240, Κηφισιά, τηλ. 210808794.

hama2

hama3

Hama
Θεωρείται hot spot στα νότια προάστια και όχι μόνο. Με μίνιμαλ διακόσμηση και τον Σταμάτη Τσίλια head chef στην κουζίνα του, το Hama σερβίρει καθημερινά ένα μοντέρνο μενού με γεύσεις ιαπωνικές, από τις οποίες δεν λείπουν οι περουβιανές και οι μεσογειακές επιρροές. Το sushi και τα noobles κερδίζουν τους περισσότερους θαμώνες που τα συνδυάζουν συνήθως με κάποιο κοκτέιλ από την προσεγμένη λίστα.
Γρηγορίου Λαμπράκη 34, Γλυφάδα, τηλ. 210 9600595.

Τα πιο οικονομικά “σουσάδικα”

sushimou2

Sushimou
Ο Αντώνης Δρακουλαράκος είναι λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας. Έμαθε τη γλώσσα και έφυγε για Τόκιο. Εκεί σπούδασε την κουζίνα που τόσο αγαπούσε και πριν από δύο χρόνια γύρισε στην Αθήνα. Βρήκε ένα μικρό χώρο -όντως μικρό αφού χωράνε όλα κι όλα μόλις 11 σκαμπό- στο κέντρο της Αθήνας και άνοιξε το δικό του μαγαζί. Προμηθεύεται καθημερινά ελληνικά ψάρια και φτιάχνει με αυτά πεντανόστιμα sushi rolls όπως τα έμαθε στην Ιαπωνία. Αυτά τα ρολάκια του έδωσαν και μια θέση στην 100αδα των καλύτερων παγκοσμίως chef. Και όχι άδικα. Μόλις δοκιμάσεις θα καταλάβεις…
Σκούφου 6, Πλάκα, τηλ. 2114078457.

gaku1

gaku2

Gaku
Μικροσκοπικό, με λιτή, βιομηχανική διακόσμηση που προστέθηκε πέρυσι στον γαστρονομικό χάρτη του Χαλανδρίου. Ξεχωρίζουν τα ωραία τυλιγμένα ρολάκια που προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία αλλά και τα διάφορα tartar, όπως εκείνο με το καβούρι, wasabi και yuzu-soy sauce. Αξίζει επίσης να δοκιμάσεις το miso yaki beef και στο τέλος την ιδιαίτερη κρεμ μπρυλέ που φτιάχνουν με τσάι macha. Στα συν του ότι διαθέτει και delivery σε περίπτωση που δεν θέλεις να αφήσεις τη θαλπωρή του σπιτιού σου.
Λυκούργου 4, Χαλάνδρι, τηλ. 2106754821.

miyabi

Miyabi
Ακολουθεί την τάση των τελευταίων καιρών που θέλει τα εστιατόρια με sushi να έχουν μικρό μέγεθος και προσεγμένη, λιτή διακόσμηση χωρίς όμως να γίνονται απρόσωπα. Το Miyabi κέρδισε την εμπιστοσύνη των νοτιών για την καλή δουλειά που κάνουν οι chef Masahide Isomoto μαζί με τον ελληνο-ιάπωνα Kazuaki Shitamori. Ο κατάλογος όπως πρέπει, χωρίς υπερβολές, με πολλά sushi rolls αλλά και tartar. Ξεχωρίζει εκείνο με το μαγιάτικο και sauce yuzu-ponzu, ενώ λάβε υπόψην ότι με 20 ευρώ έχεις φάει σαν άρχοντας.
Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα, τηλ. 2108944845.

nakama

nakama1

Nakama
Ανεβαίνεις τη Μασσαλίας, στο Κολωνάκι και ξαφνικά βλέπεις κόσμο μαζεμένο έξω από ένα μαγαζί να περιμένεις. Αυτή είναι η καθημερινή εικόνα έξω από το Nakama. Αυτό το κομψό εστιατόριο με τους γκρίζους τοίχους, το ξανθό ξύλο των επίπλων και τις μεγάλες τζαμαρίες σερβίρει νόστιμα ρολάκια και άλλα τέτοια γιαπωνέζικα σε πολύ προσιτές τιμές και γεμίζει και ξαναγεμίζει τα τραπέζια του από νεαρούς φαν του sushi. Τα ρολάκια φτιάχνονται μπροστά σου πίσω από την ψηλή μπάρα και το παγωτό σοκολάτα με τσίλι κάνει τον καλύτερο επίλογο στην επίσκεψή σου. Πρόσφατα μάλιστα απέκτησε και αδερφάκι στα νότια, στη Νέα Σμύρνη.
Μασσαλίας 5, Κολωνάκι, τηλ. 2103616053 / Ελ. Βενιζέλου 44, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109373243.

nami-sushi5

Nami Sushi
Είναι η πρώτη temakeria στην Αθήνα που άνοιξε πρόσφατα στη Γλυφάδα. Έχει τσιμεντένιους τοίχους και αρκετό ξύλο, βαρέλια σάκε, μινιμαλιστικό ύφος και κυματιστά φωτιστικά από χαρτί, που παραπέμπουν στο όνομα του (Nami σημαίνει «κύμα»). Στο κατάλογο του θα βρεις πολλές επιλογές σε temaki (sushi σε χωνάκι), sashimi, nigiri, το δυσκολοπρόσφερτο usuzukuri (ιαπωνικό καρπάτσιο) καθώς και πολλά ζεστά πιάτα. Στα συν η δυνατή μπάρα -τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο Αχιλλέας Πουλημένος που παίζει και αυτός σε ιαπωνικό στιλ.
Κύπρου 65, Γλυφάδα, τηλ. 210 8985555.

sushi-bar

The sushi bar
Η πρώτη αλυσίδα ιαπωνικών εστιατορίων στην Ελλάδα, που συμπληρώνει μια εικοσαετία ζωής και τρία εστιατόρια στην Αθήνα. Ο κατάλογός του απαρτίζεται από 110 διαφορετικές προτάσεις σε ρολάκια maki, nigiri, sashimi καθώς και μια μεγάλη ποικιλία σε ζεστά και κρύα πιάτα. Οι sushi chef φτιάχνουν τα πάντα μπροστά σου χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά και κυρίως τα νόστιμα μυστικά τους. Από τα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις η σαλάτα με φύκια wacame, ζεστό καπνιστό σολομό, αγγούρι και τζίντζερ και το γευστικότατο sashimi τόνου με σάλτσα σόγιας.
Στίλπωνος 2, Πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ. 210 7524354 / Γ. Βλαχού 38, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6729333 / Άτλαντος 1, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9802111.

squaresushi

square

Square Sushi
Από τα πιο παλιά εστιατόρια που ξεκίνησαν να μυούν το αθηναϊκό κοινό στη φιλοσοφία του sushi. Αντέχει ακόμα στο χρόνο και συνεχίζει να σερβίρει ρολάκια ρυζιού σε πολλούς συνδυασμούς. Από τα best sellers, το California Maki με καβούρι, αγγούρι και αβοκάντο, το Kidai με συναγρίδα και φρέσκο κρεμμυδάκι και τα Red Maki με τόνο και μαύρο ρύζι.
Θεόδωρου Δηληγιάννη 56, Κηφισιά, τηλ. 210 8081881.

iki

Iki Sushi lounge
Μινιμαλιστικό, προσεγμένο με ονομασία που σημαίνει «απλότητα». Τα maki, inside out rolls και nigiri πρωταγωνιστούν στον κατάλογο χωρίς να λείπουν και άλλες επιλογές. Αξίζει να δοκιμάσεις το πληθωρικό Vegetable Yaki Soba με τηγανητά νουντλς, μανιτάρια και λαχανικά καθώς και το Wasabi Salmon tartar. Στα θετικά του η υπηρεσία delivery και οι προσιτές του τιμές.
Λεωφ. Κηφισίας 176, Ν. Ψυχικό, τηλ. 210 6771165.

IMG_8404

Koi
Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων sushi που αρχίζει να κατακλύζει όλη την Αθήνα. Low budget sushi που παίζει τίμια προσφέροντας μια basic προσέγγιση της ιαπωνικής κουζίνας. Γι’ αυτό και οι ουρές που σχηματίζονται απέξω είναι κυρίως από νεαρόκοσμο. Νόστιμο California Dream και Spicy Crab, καθώς και nigiri salmon. Αν δεν το παρακάνεις, με 15 ευρώ την έχεις βγάλει καθαρή.
www.koisushi.gr