Φρεσκοτηγανισμένα και πικάντικα, τυλιγμένα σε μαλακή αραβική πίτα με πίκλες και δροσερά λαχανικά για να σπάει η αψάδα, βουτηγμένα συνήθως σε σκορδάτη σάλτσα από ταχίνι, τα αραβικά φαλάφελ κάνουν θραύση στον πλανήτη του street food. Πόσα ξέρεις, όμως, πραγματικά για τους τραγανούς ρεβυθοκεφτέδες της Μέσης Ανατολής;

Πρόκειται για ένα κλασικό πεντανόστιμο κεφτεδάκι που παραδοσιακά φτιάχνεται με ρεβίθια (ή κουκιά), ολόφρεσκα μυρωδικά, μπαχαρικά, όπως κόλιανδρος και κύμινο και μια γερή δόση από σκόρδο. Τα υλικά παρασκευής του είναι λίγο πολύ αποδεκτά από όλους. Αυτό που οξύνει τα πνεύματα είναι η προέλευση του διάσημου ρεβιθοκεφτέ. Αν ψάξεις να βρεις από πού κρατάει η σκούφια του, δύσκολα θα καταλήξεις κάπου αφού οι απόψεις διίστανται. Η αντιπαράθεση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλιτών για τα «πνευματικά δικαιώματα» του φαλάφελ κρατά μέχρι και σήμερα. Το τελευταίο πάντως που ενδιαφέρει όσους στέκονται στην ουρά υπομονετικά για να τα γευτούν είναι η καταγωγή τους…

5 φαλαφελάδικα που αξίζει να δοκιμάσεις
Η τάση της πολυεθνικής κουλτούρας στο φαγητό, το χαμηλό κοστολόγιο των φαλάφελ και η εκρηκτική γεύση τους ήταν αρκετά για να αρχίσουν να ξεφυτρώνουν στην Αθήνα φαλαφελ στέκια που πουλάνε το ανατολίτικο σνακ από 1,5 μέχρι 3,5 ευρώ. Τα παρακάτω 5 είναι και τα επικρατέστερα.

not just falafel3

Not Just Falafel
Στη γωνία Ρόμβης και Περικλέους το παλιό Vintage Bar διαδέχτηκε πέρυσι ένα νέο στέκι που παίζει την Aνατολή στα δάχτυλα. Στο Not Just Falafel δοκιμάζουμε χορταστικά χειροποίητα φαλάφελ τυλιγμένα σε αραβική πίτα με πίκλες, πικάντικη σάλτσα και λαχανικά, αλλά όπως λέει και τ’ όνομά του δεν έχει μόνο φαλάφελ. Εδώ θα βρεις και λιβανέζικα κίμπε από πλιγούρι και κιμά, που σερβίρονται με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, συριακή μουχαμάρα (πολτός ψητής πιπεριάς με καρύδι), δροσερά ταμπουλέ και φατούς, που φτιάχνονται τη στιγμή της παραγγελίας, σις ταούκ, δηλαδή σουβλάκι με μαριναρισμένο κοτόπουλο, αλλά και παραδοσιακό χούμους.

Ρόμβης 16 & Περικλέους, Κέντρο, τηλ. 210 3211393.

Flafel Abu Milad
Το φαλαφελάδικο που τρώνε οι ντόπιοι -όχι της Αθήνας- αλλά του Λίβανου, της Αιγύπτου και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, μόνο τυχαίο δεν είναι. Ο Ιμπραήμ και ο Μαχμούτ από την Αίγυπτο τηγανίζουν non stop από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ φαλάφελ και κίμπε και φτιάχνουν τα πιο αυθεντικά σάντουιτς με αυτά και με κεμπάπ από κοτόπουλο ή κρέας. Αν ο δρόμος σε βγάλει εκεί, αξίζει πάντως να δοκιμάσεις και τα asbet djej τους, κοινώς τα σαλτσάτα συκωτάκια πουλιών, που είναι μαγειρεμένα με λιβανέζικο στυλ και αρωματισμένα με πολλά μπαχαρικά.

Λιοσίων 5, Πλατεία Βάθη, τηλ. 210 5224880.

the falafel project

The Falafel Project
Οι φίλοι των φαλάφελ θα βρουν το αγαπημένο τους street food και στο Χαλάνδρι, στο νεοφερμένο The Falafel Project. Το Purple Haze είναι μία από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν στον κατάλογο με τα μοσχομυριστά φαλάφελ να τυλίγονται σε αραβική πίτα παρέα με σαλάτα καρότο, λάχανο και σταφίδες. Dressing σαγκουίνι, ντιπ παντζάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο και ταχίνι με χάρισα συμπληρώνουν μία από τις βερσιόν του ανατολίτικου κεφτέ που μας συστήνεται λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα.

Χαϊμαντά 19-21, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6819192.

falafellas5

Falafellas
Το λιλιπούτειο φαλαφελάδικο της Αιόλου με το που άνοιξε τις πόρτες του πριν από 1½ χρόνο και κάτι έγινε ταχύτατα πόλος έλξης για περαστικούς και όχι μόνο. Τα φρέσκα ροδαλά ρεβιθοκεφτεδάκια που τυλίγονται σε μικρές (pocket) ή μεγάλες (giant) πίτες με λαχανικά, σάλτσα ταχίνι, γιαούρτι, κόκκινη σάλτσα και τουρσί, αλλά και το χούμους ή το δροσερό ταμπουλέ αξίζουν την αναμονή στη συνηθισμένη ουρά που βρίσκεις απέξω.

Αιόλου 51, τηλ. 2103239809.

falafeladiko25

Falafeladiko
Φαλάφελ σε πίτα ή μερίδα; Αν προτιμήσεις πίτα δώσε βάση σε αυτή με τα ψιλοκομμένα λαχανικά -μελιτζάνα, αγγούρι, ντομάτα- που τυλίγονται αγκαλιά μαζί με τραγανά φαλάφελ. Στο μενού παίζουν ακόμα λαχταριστά λαχματζούν, τρυφερό μαριναρισμένο κοτόπουλο, χούμους, δροσερές ταμπουλέ και φατούς.

Δροσίνη 5, Κηφισιά τηλ. 210 8013413.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
  • Emile Mouratis

    Σε ότι αφορά την αντιπαράθεση για τα “πνευματικά δικαιώματα” του φαλαφελ, οφείλω να παραθέσω τα εξής (ΓΕΓΟΝΟΤΑ):
    1. Το φαλαφελ είναι αραβική λέξη (σε όσους δεν γνωρίζουν, άλλο τα Αραβικά που μιλάνε οι Παλαιστίνιοι, άλλο τα Εβραϊκά που μιλάνε οι Ισραηλινοί)
    2. Το Ισραήλ υπάρχει από το 1948 ΜΧ, ενώ η Παλαιστήνη από το 1175 ΠΧ
    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Επομένως για ποια αντιπαράθεση μιλάμε;

    • http://postimg.org/image/4ew5vfuhd/ rizogofretas

      με την ίδια λογική αφού οι τούρκοι με την κατοχή της ελλάδας έβαλαν τούρκικα ονόματα στα πάντα, απέκτησαν και τα πνευματικά δικαιώματα..
      και οι εβραίοι είναι ένας αρχαίος λαός αν δεν το ξέρεις.
      τα έχεις μπερδέψει λίγο.
      (για το συγκεκριμένο φαγητό δεν έχω γνώμη, απλά σχολιάζω τη λογική σου)

      • Emile Mouratis

        Πολύ σωστό αυτό που είπες για τους Τούρκους. Επειδή τα ξέρω πολύ καλά (είμαι μισός Παλαιστίνιος), έτσι και οι Ισραηλινοί κάνουν με την κατοχή τους στην Παλαιστίνη, οικειοποιούνται ακόμη και την κουζίνα. Όσο για αυτό που λες για τους εβραίους ότι είναι αρχαίος λαός, εσύ τα έχεις μπερδέψει. Οι εβραίοι είναι προσδιορισμός θρησκείας όχι λαού. Σαν να μου λες ότι οι χριστιανοί είναι αρχαίος λαός.
        Σε ότι αφορά το θέμα μας, το φαλαφελ μάλλον προήλθε από την Αίγυπτο

        • http://postimg.org/image/4ew5vfuhd/ rizogofretas

          ευχαριστώ για την απάντηση, εννοούσα οι Ιουδαίοι, οι οποίοι είναι οι κάτοικοι του ισραήλ και είναι εβραίοι στο θρήσκευμα.

  • ΤΙΜΩΡΟΣ

    ΦΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ !

  • Τι πραγμα;

    Καλα εσυ με τα ιστορικα μας εστειλες.Ουτε Αραβας να ησουν.Η Παλαιστινη υπηρχε αλλα ηταν εβραικη.Το Ισραηλ μπορει να εγινε τωρα αλλα ο λαος των Βιβλικων χρονων σιγουρα δεν ηταν οι ελαχιστοι νομαδες που ζουσαν στη σκια του Εβραικου Εθνους.Για την υπαρξη των Αραβων δεν το συζηταμε.Αλλα δεν φταιτε εσεις.Εδω το αρθρο λεει …ντοπιους τον Μαχμουτ και τον αλλο τον Ιμπραημ στην Αθηνα!!!

    • Emile Mouratis

      Η Παλαιστίνη υπήρχε και υπάρχει ακόμα. Δυστυχώς είναι κατεχόμενη από το Ισραήλ