Η τελευταία φορά που βρέθηκα στην κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου για ένα παγωτό στον διάσημο Τίλα. Απολαμβάνοντας, λοιπόν, τις δύο μπάλες καϊμάκι και stracciatella κάτι έβλεπα να αλλάζει στην απέναντι μεριά της πλατείας, εκεί που είναι το Barsol, ένα από τα πιο γνωστά bar-café της περιοχής. Μαθαίνω ότι επεκτείνεται και ανανεώνεται και θα φέρνει κάτι από Βολιώτικο αέρα. Καταγράφω τις πληροφορίες και δίνω ραντεβού για όταν τα έργα ολοκληρωθούν.

barsol1

Και έτσι έγινε. Ο καιρός πέρασε και το Barsol ήταν έτοιμο να με υποδεχθεί και εγώ καθόλα έτοιμος να το επισκεφτώ. Οι αλλαγές αρκετές και σημαντικές. Ο χώρος του bar παρέμεινε όπως έχει, όμως, πήραν και τον διπλανό χώρο και εκεί έφτιαξαν ένα espresso bar πλήρες εξοπλισμένο δίνοντας περισσότερη βάση στον ποιοτικό καφέ. Φυσικά την ώρα που το επισκέφτηκα δεν ήταν ώρα για καφέ αλλά για φαγητό. Ναι, έχουν πλέον και φαγητό. Στον πάνω, λοιπόν, όροφο δημιούργησαν ένα αστικό, ρουστίκ εστιατόριο με πολλά παλιομοδίτικα αλλά και art deco στοιχεία, ανοιχτή κουζίνα και λίγα τραπέζια. Η αλήθεια είναι ότι περιμένεις να συναντήσεις μια στημένη κουζίνα, όμως, η έκπληξη σου έρχεται με το που μαθαίνεις ποιος βρίσκεται πίσω από το μενού. Οι του βολιώτικου ΜεΖεν, Γρηγόρης Χέλμης και Ανδρέας Διακοδημήτρης, υπογράφουν τη μικρή comfort κάρτα του Barsol και έχουν επιμεληθεί πιάτα που φέρνουν τη φιλοσοφία του street food στο τραπέζι ενός εστιατορίου. Ένα project που μόνο ακούγοντάς το έχει ενδιαφέρον, αλλά θα τολμήσω να πω και δοκιμάζοντας το, έχει ακόμα μεγαλύτερο.

barsol3

Στη φλοράλ τραπεζαρία του, λοιπόν, δοκίμασα Caesar που τρώγεται με το κουτάλι! Μια «ευρηματική» σούπα με μαρούλι, κύβους παρμεζάνας, κοτόπουλο και μπέικον, πασπαλισμένη με φύτρες παντζαριού. Στο ίδιο μοτίβο ήταν και μια ακόμα σούπα που είχε κάποιες ομοιότητες με τη γνωστή μας pasta Carbonara αλλά με ασιατικά στοιχεία. Έτσι, η pasta είχε αντικατασταθεί από noodles λουσμένα σε ζωμό από μπέικον, έχουν αβγό ποσέ και πιπέρι Σετσουάν. Νόστιμα που μόλις τελειώσουν θέλεις να πιεις τον ζωμό τους. Οι παπαρδέλες που ακολούθησαν με το κότσι που μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά για 4 ώρες είχαν για παρέα Κρητική γραβιέρα. Ενδιαφέρον είχε επίσης και το burger με μαύρο ψωμί, μπιφτέκι από προβατίσιο κιμά και μουστάρδα φέτας που σερβίρεται με εξίσου νόστιμες τηγανητές πατάτες. Η πίτα με παστράμι, ψητές ντομάτες, σάλτσα από γιαούρτι αρωματισμένο με λεμόνι και πάπρικα και σπασμένες τηγανητές πατάτες στην κορυφή ολοκλήρωσε το αλμυρό κομμάτι του δείπνο μου. Το γλυκό κομμάτι ανέλαβε ένα αφράτο tiramisù με κρέμα ελληνικού καφέ.

Την ενδιαφέρουσα street food αλλά εστιατορική κουζίνα του Barsol εκτελεί ο Θοδωρής Καλογερής που από την κουζίνα του βγαίνουν και μια σειρά από tapas και σνακ που σερβίρονται στο επίπεδο του μπαρ.

barsol4

info
Βενιζέλου 4, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102529300. Ώρες λειτουργίας: 8:00 π.μ. – 4:00 π.μ.