Ιδιαίτερα γλυκά του κουταλιού, ξεχωριστά παστέλια και μοναδικής νοστιμιάς νηστίσιμα γλυκά μπαίνουν στο καλάθι μας αυτές τις μέρες και κάνουν τη νηστεία να περνάει γλυκά. Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε αυτούς που έχουν master σε αυτές τις λιχουδιές!

Για γλυκό του κουταλιού

Αρκαδιανή
Στο Ψάρι Αρκαδίας, το ορεινό χωριό με το ασυνήθιστο όνομα, δημιουργούνται καθημερινά μοναδικής νοστιμιάς γλυκά κουταλιού με συνταγές που έχουν ξεσηκωθεί από τετράδια γιαγιάδων και σε κάθε μπουκιά αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις γεύσεις της Αρκαδίας. Η γκάμα τους είναι μεγάλη και πολύ λαχταριστή δεν μπορούμε όμως να μην ξεχωρίσουμε τα γλυκά του κουταλιού τριαντάφυλλο, φιρίκι, κυδώνι και νεράντζι.

Ψάρι, Αρκαδία, τηλ. 27910 27161, www.arcadiani.gr

Γιαμ
Πώς να χαρακτηρίσει κάποιος τα εκπληκτικά προϊόντα που φτιάχνει στο εργαστήριο της η Αύρα Πανουσοπούλου; Το όνομά τους τα λέει όλα, γιατί αυτά τα προϊόντα είναι «γιαμ». Μέσα στα βαζάκια με τα γλυκά του κουταλιού φυλάει αγνές γεύσεις, που φτιάχνονται με τις παραδοσιακές συνταγές χωρίς ωστόσο να λείπουν οι νόστιμες παρεμβάσεις. Τελευταία ανακαλύψαμε και αγαπήσαμε το παστέλι γλυκό του κουταλιού, αλλά μας αρέσει πολύ και το κάστανο, όπως και οι φράουλες με βαλσαμικό και τα άνθη ιβίσκου.

Θέση Πετρομάγουλα, Αγιά Λάρισας, τηλ. 24940 22225, www.yiam.gr

shutterstock_133933334

Citrus
Όλα τα αρώματα των φημισμένων εσπεριδοειδών του Κάμπο της Χίου μπαίνουν μέσα στα βάζα με γλυκά του κουταλιού της Citrus, που σκορπούν αρώματα και γεύση. Τα μοσχοβολιστά φρούτα καλλιεργούνται στα κτήματα της εταιρείας στον Κάμπο Χίου, ενώ από τις παραδοσιακές συνταγές των γλυκών δεν λείπουν και οι δημιουργικές πινελιές. Αγαπημένα μας γλυκά του κουταλιού η φλούδα μανταρίνι Χίου που έχει βραβευθεί για τη γεύση του, αλλά και το αρωματισμένο με μανταρίνι υποβρύχιο.

Αργέντη 9-11, Κάμπος, Χίος, τηλ. 22710 31513, www.citrus-chios.gr

Ήδιστον
Ξεκίνησε το 1997 ως ένα μικρό εργαστήριο που παρασκεύαζε διάφορα γλυκά και σήμερα, 18 χρόνια μετά, έχει αφοσιωθεί στα γλυκά του κουταλιού, τις μαρμελάδες, τους χυμούς και τις σάλτσες, δημιουργώντας χειροποίητα προϊόντα που διακρίνονται από νοστιμιά και ποιότητα. Τα γλυκά του κουταλιού φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιείται όσο λιγότερη ζάχαρη γίνεται για να είναι πολύ υγιεινά. Από το Ήδιστον επιλέγουμε γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο, καρυδάκι, καρότο και σύκο με κόκκινο κρασί.

Αλεξάνδρου Ζαΐμη 10, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2533698, www.idiston.com.gr

shutterstock_63792364

Οι Γουμένισσες
Τα γλυκά του κουταλιού Γουμένισσες μας έρχονται από το Κιλκίς και συγκεκριμένα το χωριό Γρίβα του όρους Πάικου και γεμίζουν τα πιατάκια μας με νοστιμιές υψηλής διατροφικής αξίας. Τα μυστικά της επιτυχίας τους; Από τη μία οι παραδοσιακές συνταγές και οι συμβουλές των γιαγιάδων και από την άλλη η προμήθεια των πρώτων υλών αποκλειστικά από τους παραγωγούς της περιοχής. Από την οικοτεχνία «Οι Γουμένισσες» αξίζει να δοκιμάσουμε το υπέροχο αγριόσυκο «άνοιξης», το αγριόσυκο ρετσέλι, την κανθαρέλα (άγριο μανιτάρι), το κεράσι ρούπκα (από την ορεινή τοπική ποικιλία κερασιών του Πάικου) και το κολοκύθι.

Στάθη Παιονίας, τηλ. 23430 43455, www.oigoumenisses.gr

Πυλιακή Γη
Δεν είναι τυχαίο που τα γλυκά του κουταλιού της «Πυλιακής Γης» έχουν βραβευθεί πολλάκις. Άλλωστε, εκτός του ότι παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χειροποίητα, διατηρούν ατόφια τα αρώματα, τα χρώματα και τη γεύση των φρούτων, ενώ για τη συντήρησή τους χρησιμοποιούνται τα αγνά προϊόντα που έβαζαν στα γλυκά και οι γιαγιάδες μας ή αλλιώς αλάτι, μέλι, ζάχαρη και βότανα. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο βύσσινο, το περγαμόντο, το μαυροκέρασο και το άγριο σύκο.

Αγίου Κωνσταντίνου 40, εμπορικό κέντρο Αίθριο, Μαρούσι, τηλ. 697 1855046, www.pyliakigi.gr

Για παστέλι

shutterstock_170445512

Αμόργιον
Στην Αμοργό έχουν παράδοση στο παστέλι, με αποκορύφωμα τη «Γιορτή του Παστελιού» που διοργανώνουν κάθε Αύγουστο. Η οικογένεια Βεκρή λοιπόν, που παράγει το διάσημο ρακόμελο Αμόργιον δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και με αυτή την εκλεκτή λιχουδιά του νησιού. Το παστέλι Αμόργιον φτιάχνεται με καβουρδισμένο σουσάμι, μέλι και λεμόνι, ακολουθώντας την παραδοσιακή αμοργιανή συνταγή, ενώ το βρίσκουμε και στην βιολογική εκδοχή με υλικά βιολογικής γεωργίας.

Αγίου Δημητρίου 314, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, τηλ. 210 9833180, www.amorgion.gr

Μελεκούνι
Το μελεκούνι, το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου είναι ένα πολύ νόστιμο παστέλι κομμένο σε «μπακλαβαδωτό» σχήμα. Προορίζεται για γάμους, βαπτίσεις και γενικά γιορτές, αλλά είναι ιδανικό και για τη νηστεία. Φτιάχνεται με σουσάμι και μέλι και αρωματίζεται με ξύσμα πορτοκαλιού και περγαμόντο. Βέβαια, δε χρειάζεται να ταξιδέψετε μέχρι τη Ρόδο για να το γευτείτε, μιας και χάρη στη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου το βρίσκουμε σχεδόν παντού.

5ο χλμ. Τσαΐρη – Αεροδρομίου, Παστίδα, Ρόδος, τηλ. 22410 48200, www.mel.gr

shutterstock_49022443

ΠασΤέλειον
Θέλετε να δοκιμάσετε ένα παστέλι απλά τέλειο; Τότε θέλετε το ΠασΤέλειον, που γίνεται με κομμάτια αμυγδάλου ανακατεμένα με θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και λιωμένα αποξηραμένα φρούτα. Με καταγωγή από τα Χανιά αυτό το παστέλι ξεχωρίζει για τη μαλακή υφή, καθώς και για το γεγονός ότι περιέχει άψητο μέλι διασφαλίζοντας έτσι ότι διατηρείται η θρεπτική του αξία. Πέρα από την κλασική γεύση το βρίσκουμε και στην λαχταριστή σοκολατένια εκδοχή του με βιολογική σοκολάτα.

Χανιά, Κρήτη, τηλ. 28210 02774, www.pasteleion.com