Ο Στέφανος Χατζημανώλης είναι ταξιδιωτικός πράκτορας και Έλληνας της Πόλης, από κείνους που δεν έφυγαν ποτέ, ζώντας μια ζωή διχασμένη ανάμεσα στις δυο ακτές του Αιγαίου. Στον καταπράσινο πεζόδρομο της Ικτίνου, θα μπορούσες να χαθείς μαζί του παρέα με ένα τσάι με άρωμα από μαστίχα και πιπερόριζα, σε ατέλειωτες ιστορίες της ελληνοτουρκικής ιστορίας.

Μόνο αυτόν, λοιπόν, θα μπορούσες να εμπιστευτείς για μια ξενάγηση στην πιο βαθιά παράδοση της Σμύρνης, αυτή που πια έφεραν χειροποίητη και αυθεντική, τα smyrna Boyoz στη Θεσσαλονίκη. Τα boyoz, από τη λέξη «μπόι», είναι τα φυλλωτά, αφράτα πιτάκια της σεφαραδίτικης παράδοσης. Χειροποίητη, τραγανή, λεπτή ζύμη ζυμωμένη με ταχίνι, που οι Εβραίοι έτρωγαν με τα αβγά τους.

20170409_120447

Τα μοντέρνα boyoz γεμίζουν με τυρί, ελιά, ταχίνι, σπανάκι, αγκινάρα ή με σοκολάτα. Πλάι τους θα βρεις ζεστούς ατσμάδες ή αλλιώς το τούρκικο κρουασανάκι, κάτι μεταξύ γλυκού και αλμυρού, τσουρεκιού και κρουασάν, που γεμίζει με τυρί ή σοκολάτα. Και, φυσικά, το σμυρνέικο κουλούρι, που είναι πιο σκούρο από το σιμίτικο, πλούσιο σε πολύ καβουρδισμένο σουσάμι και με ζύμη μεστή, σαν του ψωμιού.

Ένας γκιοζλεμές, με παστουρμά ή σπανάκι είναι ό,τι πιο φινετσάτο για ένα απλό μεσημεριανό: η αλάδωτη κρέπα που πήρε το όνομά της (goz είναι το μάτι) από τα μάτια που σχηματίζει η ζύμη όταν ψήνεται, μαζί με τυρί, ελιές και ντομάτα μπορεί να είναι μια διαφορετική ιδέα για ένα brunch με άρωμα Τουρκίας. Η αλυσίδα του επιχειρηματία Μουσά Τουράν, που έδωσε μια μοντέρνα εικόνα στη γεύση της σμυρναίικης παράδοσης, έχει και το αυθεντικό τούρκικο λουκούμι -με καϊμάκι- αλλά και παγωτό καϊμάκι. Γιατί, όσους τους χωρίζουν οι πολιτικές, τους ενώνει η μαγεία της γεύσης.

info
Smyrna Boyoz, Ικτίνου 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2311 243777.