Η Ελένη Ψυχούλη πήρε σβάρνα τα μαγαζιά της περιοχής και ξεχώρισε τα καλύτερα. Δες πού θα ψωνίσεις το καλύτερο κρέας, τα καλύτερα τυριά και όχι μόνο και ποια είναι τα νεο-μπακάλικα που αξίζει να επισκεφτείς.

Φωτογραφίες: Στέλιος Κρεββατόπουλος

Η γειτονιά μας είναι λίγο παράξενη. Σαν να ζούμε σε ένα σταυροδρόμι όπου μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα σε Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή. Το πού ακριβώς μένουμε το μαθαίνουμε από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ και οι ξένοι που έρχονται να μας επισκεφθούν από άλλες γειτονιές μάς μπερδεύουν με το Παγκράτι. Όπως και να’ χει εμείς κυκλοφορούμε μπερδεύοντας τα σύνορα: Ψωνίζουμε φέτα στου Γουδή, ρακή στα Ιλίσια και σπιτικό φύλλο κρούστας στου Ζωγράφου, έχοντας διασχίσει πέντε μόνο δρόμους, που κρατούν ακόμη μια γεύση από γειτονιά, από παλιά Αθήνα, από μαγαζιά οικονομικά όπου οι μαγαζάτορες μας γνωρίζουν με το μικρό μας όνομα και μας δίνουν να δοκιμάσουμε το κασέρι πριν το διαλέξουμε.

kourtoumanos

Τα νεο-μπακάλικα
Ευρυτανική Διατροφή Κουτρομάνος
. Ένα μικρό, καλαίσθητο παντοπωλείο νέας γενιάς, που συνδυάζει τα τυροκομικά της οικογενειακής επιχείρησης στο Καρπενήσι με καλοδιαλεγμένα καλούδια από όλο το χάρτη της μικρής, τοπικής παραγωγής. Κατσικίσιο, βαρελίσιο τυρί, βλάχικο τυρί, φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα από ντόπιο γάλα, τα ωραία γιαούρτια του Τζίφρη από φρέσκο ελληνικό γάλα, γραβιέρα από την Αρκαδία. Από τα ράφια ξεχωρίσαμε τα σπιτικά γλυκά κουταλιού Κεραμάρη από τον Τυμφρηστό, τα διασημότερα ζυμαρικά της Λαμίας του Κρικζώνη, χυλοπίτες με ντομάτα από την Ανθήλη, βλάχικο τραχανά της «Χρυσούλας», χωριάτικα ζυμαρικά από το Καρπενήσι, κριθαροκούλουρο από ξυλόφουρνο του Μαλαδάκη, μέλι ελάτης από την Ευρυτανία, λικέρ από μούρο και μηλόξιδο από ελληνικά μήλα καθώς και το βιολογικό, άθερμο σταφυλόμελο Ιλέσιον, μια βόμβα ενέργειας και υγείας.

Παπαδιαμαντοπούλου 130, Πλατεία Αγίου Θωμά, Γουδή, τηλ. 210 7754805

alimentum-terrae

Alimentum Terrae. Ένα πανέμορφο μπακάλικο, επίσης αφιερωμένο εξαιρετικά σε μια μεγάλη επιλογή από προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Εδώ θα βρείτε τα εξαιρετικά κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά της Λήμνου, πέστροφα Ταϋγέτου και τόνο Αλοννήσου, μπακλαβά από την Ήπειρο και σοκολάτες χωρίς ζάχαρη, μέλια του Αγίου Όρους και της Μάνης, αναψυκτικά από την Κρήτη με στέβια, κατεψυγμένες πίτες, έτοιμα φαγητά όπως χορτόσουπα, μανιταροπίλαφο, μανιταρόσουπα και ντολμαδάκια, βιολογικά κρασιά και λικέρ του Αγίου Όρους, νάμα εκκλησιαστικό και τσίπουρο από την Ήπειρο και τον Έβρο, αγιωργίτικο ξίδι, βιολογικό ντοματοχυμό, τις υπέροχες πίτες Καπουράνη από τον Βόλο, καφέ από την Κομοτηνή, λουκούμια χωρίς ζάχαρη και τα τυροκομικά «Μοναστήρι». Ένας ολόκληρος, νόστιμος χάρτης να χαθείς στην περιπλάνησή του!

Δαμασίππου & Λιβύης, τηλ. 210 7470983

Tyrokomika-Mornou1326

Γρατσάνης Τυροκομικά Μόρνου. Μπαίνοντας σ’ αυτό το μαγαζί τα θέλεις πραγματικά όλα! Η οικογενειακή μονάδα από το Καστράκι της Φωκίδας βρίσκει ένα στέκι στην Αθήνα με όλη την πλούσια γκάμα της, που ξεφεύγει από τα κλασικά: Γίδινο φρέσκο γάλα, φρέσκο γιαουρτογλυκό με ζελέ και μπισκότα, γιαούρτι με μαρμελάδα, ρυζόγαλο, κρέμα με ζελέ φρούτων, πρόβειο γιαούρτι με 2%, κατσικίσιο γιαούρτι, ξερή τριμμένη μυζήθρα, φρέσκο βούτυρο, σαγανοτυράκι, γαλοτύρι, τζατζίκι αλλά και φρέσκια μουσταλευριά. Από τα κατεψυγμένα τους θα ψωνίσετε σπιτική χειροποίητη ηπειρώτικη τυρόπιτα και χορτόπιτα, ζαγορίσιο φύλλο, από τα ράφια του ελιές, μέλι Ελάτης από την ορεινή Ναυπακτία και τα δικά τους ζυμαρικά.

Ούλωφ Πάλμε 33, Ζωγράφου, τηλ. 213 0255665

spices-&-flavours1258

Spices & Flavors. Θα καθίσεις για καφέ αλλά θα χαθείς και στα πανέμορφα ράφια του, αναζητώντας σπάνια βότανα, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά και καραμέλες, υπερτροφές, μέλια και μαρμελάδες, δημητριακά και χαλβάδες, παστέλια και κουλουράκια. Και εδώ η μικρή τοπική παραγωγή στις καλύτερες στιγμές της, με ζυμαρικά και τραχανάδες, κρασιά, τσίπουρα. Ξεχωρίσαμε το μαγικό Threpsis, μια αγνή υπετροφή που με ένα κουταλάκι την ημέρα σε κάνει τούρμπο από υγεία και ενέργεια.

Γρ. Αυξεντίου 23, Άνω Ιλίσια, τηλ. 211 2153738

Το καλό κρέας

Ο Τσέλιγκας. Από τη φάρμα με τα βοοειδή και τα χοιρινά που μεγαλώνουν ελεύθερα στα λιβάδια της Βόνιτσας το κρέας φτάνει κατευθείαν στο κρεοπωλείο της οικογένειας Κύρκου, σε χαμηλές τιμές, που επιτρέπει η κάθετη μονάδα. Εδώ θα βρείτε χειροποίητο σπληνάντερο, ρολό χοιρινό, σουβλάκι, μπιφτέκι από γαλοπούλα και σεφταλιές, λουκάνικο με πράσο και μια μικρή αλλά εκλεκτή ποικιλία από τυροκομικά μικρής παραγωγής.

Λιβύης 20, Ζωγράφου, τηλ. 210 7791990

Kreata-Bonitsas

Ο Σιάκος, που κάνει και ντελίβερι, έχει μια ωραία ποικιλία από έτοιμες συνταγές να τις βάλεις κατευθείαν στη γάστρα ή την κατσαρόλα: Λουκάνικο, μπιφτέκι από πρόβατο, κεμπάπ, τας κεμπάπ, πανέ κοτόπουλο και κοτομπουκιές.

Παπάγου 80, Ζωγράφου, τηλ. 210 748800

Πίτες από σπίτι-πολίτικο

Eirini-Prinioti

Φύλλο κρούστας – Ειρήνη Πρινιωτάκη. Η Ειρήνη Πρινιωτάκη κληρονόμησε την τέχνη του φύλλου από τη γιαγιά της, την Πολίτισσα, τέχνη που σπάνια εξασκούσαν γυναίκες. Το οικογενειακό εργαστήρι μετρά σχεδόν ένα αιώνα παράδοσης στην ίδια γειτονιά. Στο πρατήριο που στεγάζει και την κουζίνα της τίποτα δεν θυμίζει μαγαζί. Μόλις βγάζει από το φούρνο μια θεϊκή χορτόπιτα και αρχίζουμε το σεμινάριο. Γιατί η Ειρήνη έχει πολλά να σου μάθει για το φύλλο βέργας, τη σπιτική σφολιάτα με βούτυρο, τον κιουνεφέ, τη ζύμη για τάρτα, τις κρέπες και όλα τα φύλλα της, που θρύβονται τραγανά και νοστιμότατα, χειροποίητα και σπιτικά. Σε ό,τι κι αν κάνεις θα σε καθοδηγήσει βήμα βήμα για το σωστό ψήσιμο ή τη συντήρηση. Στο ψυγείο της, σε οικογενειακές ή ατομικές συσκευασίες, θα βρεις από παστίτσιο τυλιχτό σε φύλλο, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, μακαρονόπιτα και μπουγάτσα Θεσσαλονίκης μέχρι κρουασανάκια, σπρινγκ ρολς, καλτσούνια, γλυκά ταψιού, μηλοπιτάκια, αλλά και ωραιότατες πίτες για σουβλάκια. Κανείς δεν θα πιστέψει πως δεν τα κάνατε μόνοι σας…

Παπαδιαμαντοπούλου 84, Ζωγράφου, τηλ. 210 7798035

Η καλή ρακή

Οινοπαντοπωλείον. Χρόνια τώρα εδώ ψωνίζω την καλύτερη σητειακή ρακή αλλά εσείς μπορεί να προτιμήσετε την ηρακλειώτικη ή τη χανιώτικη. Σε βαρέλι πολλές ποικιλίες ελληνικού κρασιού, από μαρουβά μέχρι αγιωργίτικο, εμφιαλωμένα ελληνικά κρασιά, και από τα ράφια κρητικός ντάκος, παξιμαδάκια, κουλουράκια, ζυμαρικά, πετιμέζι, μέλι και ελαιόλαδο.

Σεβαστείας 22, τηλ. 211 4077549

Για φρέσκο ψάρι

psaras

Καπετάν Παναγής. Ο Καπετάν Παναγής φέρνει φρέσκο ελληνικό ψάρι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και, όπως όλα τα καλά ψαράδικα, νωρίς το μεσημέρι έχει ξεπουλήσει, γι’ αυτό, σπεύσατε!

34ου Συντάγμ. Πεζικού 15, Ζωγράφου – Γουδή, τηλ. 210 7485550

Ο «σπιτικός» παράδεισος της Παπαδιαμαντοπούλου
Όλα όσα χρειάζεται ένα σπίτι, από μικροσυσκευές, μικροέπιπλα, απορρυπαντικά, είδη για τον κήπο, μαξιλάρια και σεντόνια, πιατικά, ποτήρια, διακοσμητικά μέχρι μανταλάκια και αφρόλουτρα και είδη για το μακιγιάζ, η Παπαδιαμαντοπούλου είναι ο παράδεισος των πάντων όλων. Πιατέλες και κουζινικά που άμα τα απομονώσεις θαρρείς και βγήκαν από τις ακριβότερες φίρμες και όλα τα στιλ, από την εγγλέζικη πορσελάνη της γιαγιάς μέχρι το απόλυτο μίνιμαλ της λιτής φόρμας, σε τιμές από 1 ως 5 ευρώ.

Tzamba Spiti.gr, Παπαδιαμαντοπούλου 41, τηλ. 216 8001213 / ΟΛΑ 1 ευρώ, Παπαδιαμαντοπούλου 39 & Σεβαστείας, τηλ. 210 7772241 / Κολλάτος Σ., Μικράς Ασίας 17, τηλ. 210 7485827