Από τις ελληνικές θάλασσες, προϊόντα που δοξάζουν την καταγωγή τους και κλείνουν σε ένα μικρό βάζο όλη τη νοστιμιά του Αιγαίου, αλλά και ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό που ταιριάζει πολύ δίπλα τους.

Πατέ κολιού, Λέρος
Ο κολιός είναι ένα από τα αγαπημένα ψάρια του Αιγαίου που καταναλώνεται με ποικίλους τρόπους, ειδικά το καλοκαίρι. Ψητός, πλακί, λαδορίγανη, γούνα με τον τρόπο των Κυκλάδων ή όπως αλλιώς. Πρέπει να αναγνωρίσω, όμως, ότι σε μορφή πατέ τον δοκίμασα πρόσφατα, για πρώτη φορά και μάλλον τυχαία. Ο έρωτας υπήρξε κεραυνοβόλος. Η μικρή βιοτεχνία αλίπαστων της Λέρου «Λαλάς» που το παράγει, καταφέρνει να κλείσει σε ένα βαζάκι τη νοστιμιά της θάλασσας. Φιλέτα και αυγά κολιού μετατρέπονται σε μια πάστα με απίστευτα συμπυκνωμένη γεύση, ορεκτικά αλμυρή, ιδανική ως τσιπουρομεζές. Βέβαια, ακόμα πιο απολαυστική γίνεται αν τη δοκιμάσει κανείς πάνω σε ζεστό, φρυγανισμένο ψωμί, αλειμμένο με φρέσκο βούτυρο Κερκύρας. Κόλαση!
Σε επιλεγμένα παντοπωλεία και στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής.

Λιαστό χταπόδι, Λήμνος
Ομολογώ ότι δεν περίμενα να το βρω και μάλιστα στην κατάψυξη. Πλοκάμι χταποδιού από ελληνικές θάλασσες, πραγματικά λιαστό και κατεψυγμένο για να έρθει η θάλασσα στο σπίτι σε λίγη ώρα. Φυσικά η σωστή συνταγή προϋποθέτει κάρβουνα και σχάρα, όμως επειδή στο διαμέρισμά μου αυτό ήταν αδύνατο, το έκανα κρασάτο. Δεν περίμενα την ένταση της γεύσης και την υφή του πραγματικά στεγνωμένου στον ήλιο χταποδιού. Πολλά μπράβο στην εταιρεία Λήμνου Θάλασσα για την ιδέα και την υλοποίηση.
Μιράν, Ευριπίδου 45, τηλ.: 210 3217187

Καπνιστός ξιφίας, Κάλυμνος
Η Κάλυμνος δίνει το 70% της πανελλήνιας αλίευσης ξιφία, διαθέτει στόλο με 720 αλιευτικά σκάφη και τα ψάρια παραδίδονται στο νησί. Οι γυναίκες των ψαράδων κάνουν την επιλογή (ψάρια 24 ωρών), τα πλένουν, τους αφαιρούν το δέρμα, τα φιλετάρουν, τα παστώνουν με φυσικό αλάτι, τα καπνίζουν με θυμάρι, θρούμπη και ρίγανη και στη συνέχεια τα συσκευάζουν με τη μέθοδο vacuum για τη μέγιστη εξασφάλιση σωστής διατήρησης του προϊόντος. Στο διά ταύτα, πρόκειται για έναν εξαιρετικό μεζέ με ωραία συνεκτική σάρκα, θαλασσινά και βουνίσια αρώματα, ιδανική παρέα για ούζο ή τσίπουρο.
Παναγία Υπαπαντή, Κάλυμνος, σε επιλεγμένα παντοπωλεία

Τουνάκι Τάσκα καπνισμένο, Κάλυμνος
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μια σχετικά καινούρια μορφή επιχειρηματικής οργάνωσης, αποτελούν ένα ενδιαφέρον πείραμα που μένει να κριθεί, συνολικά, στο μέλλον από τα αποτελέσματά του. Όμως η Παναγία Υπαπαντή της Καλύμνου δεν χρειάζεται να περιμένει τόσο. Με μετόχους γυναίκες ψαράδων του νησιού, επεξεργάζεται τα αλιεύματα που φέρνουν τα καΐκια, δημιουργώντας ήδη μια σειρά από εξαιρετικές ψαρονοστιμιές. Χωρίς να μπορώ να αντισταθώ σε καμία, αγαπώ ιδιαίτερα το φιλέτο του τόνου τάσκα (Euthynnus alletteratus), τον οποίο σε άλλα μέρη το αποκαλούν καρβούνι ή λεκατίκι. Καπνισμένο σε ξύλο οξιάς και συντηρημένο σε ηλιέλαιο, με ευχάριστα αρώματα καπνού στη μύτη και σφιχτή, συνεκτική υφή στο στόμα, βαθιά γευστικό και ελαφρά αλμυρό, κάνει τέλεια συντροφιά στο ούζο, άντε και στην τσικουδιά.
Σε επιλεγμένα παντοπωλεία

Λαλάγγια με σουσάμι
Ζυμωμένα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προζύμη, αρωματισμένα με γαρίφαλο και κανέλα, τα παραδοσιακά λαλάγγια της Μάνης σε αυτή την εκδοχή τους είναι πασπαλισμένα με καβουρδισμένο σουσάμι, που προσθέτει μια ξεχωριστή, ιδιαίτερα γοητευτική γεύση στο αποτέλεσμα. Θα μπορούσα να παραθέσω τουλάχιστον δέκα τρόπους για να τα απολαύσετε, αλλά στην πραγματικότητα το σακουλάκι αδειάζει τις περισσότερες φορές με το που θα φτάσουν στο σπίτι. Ωστόσο, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε με κρεμώδη τυριά και ντιπ, αλλά και με γλυκιά αγελαδινή γραβιέρα.
Art & Taste, σε επιλεγμένα παντοπωλεία