Η οικογένεια Αγριανίδη στην Αμμουδιά Σερρών κατάφερε να αναβιώσει τη σχεδόν ξεχασμένη καλλιέργεια φιστικιού (αραχίδας), βοηθώντας σημαντικά στην οικονομική στήριξη της περιοχής.

Αγροτικό κατά βάση χωριό η Αμμουδιά, περιβάλλεται από εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, με το χώμα να είναι ιδανικό για την αραχίδα ή όπως είναι κοινώς γνωστό, το αράπικο φιστίκι. Και μπορεί κατά το παρελθόν οι κάτοικοι να ασχολήθηκαν εντατικά με τη φιστικοπαραγωγή, πριν από περίπου 14 χρόνια, όμως τα φιστίκια είχαν σχεδόν εξαφανιστεί ή τουλάχιστον δεν ήταν η κύρια καλλιέργεια των αγροτών. Ανάμεσα σε αυτούς που συνέχιζαν πεισματικά να φυτεύουν τον καρπό ήταν ο Χρήστος και Σοφία Αγριανίδη, που χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να ξανακάνουν την Αμμουδιά το «φιστικοχώρι» του Σερραϊκού κάμπου, δημιουργώντας μία πρότυπη μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας ξηρών καρπών.

IMG_7620

Φυτεύοντας τον Ελληνικό Καρπό
«Ολα ξεκίνησαν για εμάς σε ένα μικρό φουρνάκι, στο σπίτι. Ιδιοκτήτες καφετέριας στην Αμμουδιά, καλλιεργούσαμε και ψήναμε φιστίκια αποκλειστικά για τους πελάτες μας. Μέχρι που μια χρονιά η παραγωγή μας ήταν μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε και έτσι έπρεπε να βρούμε άλλο τρόπο να τη διαθέσουμε. Πρώτος σταθμός, οι καφετέριες της περιοχής. Εγώ τα έψηνα στον φούρνο μας, τα συσκεύαζα και ο σύζυγός μου αναλάμβανε να τα μοιράσει», αναπολεί τον πρώτο καιρό η Σοφία Αγριανίδη.

Η επέκταση του δικτύου και η θερμή ανταπόκριση των πελατών τούς έπεισαν ότι έπρεπε να ασχοληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο και αποκλειστικά με την καλλιέργεια φιστικιού. Δεν ήταν άλλωστε άγνωστο έδαφος για αυτούς. «Εχοντας μεγαλώσει στην Αμμουδιά, είχαμε γνωρίσει την περίοδο άνθισης της φιστικοπαραγωγής, αλλά και την παρακμή της, όταν οι εισαγωγές κυρίως από την Κίνα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής του ελληνικού φιστικιού, αποθαρρύνοντας τους αγρότες και οδηγώντας σχεδόν σε εξάλειψη των καλλιεργειών». Το 2004 λοιπόν, δημιούργησαν την εταιρεία Ελληνικός Καρπός, με στόχο την επεξεργασία των φιστικιών τους σε ιδιόκτητη μονάδα. Η φιστικόψυχα και ο καρπός με κέλυφος είναι τα πρώτα προϊόντα στην γκάμα τους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν το φιστικοβούτυρο και το πίνατς (τηγανισμένο φιστίκι σε κλασική γεύση ή BBQ, που είναι και το μοναδικό επώνυμο με ελληνικό καρπό που κυκλοφορεί στην Ελλάδα), ενώ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν κροκάν και φιλέ φιστικιού. Βέβαια πλέον η δεύτερη γενιά, η Αναστασία και ο Τάσος, τα παιδιά του ζεύγους Αγριανίδη, έχουν μοιράσει την παραγωγή, με τον Τάσο να έχει την αποκλειστικότητα του φιστικοβούτυρου σε διαφορετική, δική του, μονάδα, αλλά πάντα με καρπό από την οικογενειακή επιχείρηση. Παράλληλα με τα προϊόντα φιστικιού προμηθεύονται, επεξεργάζονται και συσκευάζουν και άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλο και καρύδια.

CONVAR1493

Η αναβίωση της τοπικής παραγωγής
Με την γκάμα των προϊόντων να μεγαλώνει και τη ζήτηση να αυξάνεται, τα κτήματα της οικογένειας δεν μπορούσαν να τους καλύψουν πλήρως κι έτσι παρότρυναν και άλλους αγρότες στην περιοχή να ασχοληθούν ξανά με την καλλιέργεια φιστικιού. «Η ανταπόκριση υπήρξε από την αρχή μεγάλη, μια και όλοι συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για προσοδοφόρα ενασχόληση. Ξεκίνησαν τόσο στην Αμμουδιά όσο και στα γύρω χωριά να καλλιεργούν φιστίκια για εμάς. Κάθε χρόνο υπολογίζουμε τι ποσότητες χρειαζόμαστε και συμφωνούμε με τους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε πόσα στρέμματα θα φυτέψει ο καθένας», δηλώνει η Σοφία Αγριανίδη, αποδεικνύοντας ότι η οργάνωση έχει γι’ αυτούς τον πρώτο λόγο.

Η αναβίωση της αραχίδας δεν έχει συμβάλει μόνο στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής, αλλά και στην αναγνωρισιμότητά της, με την Αμμουδιά να θεωρείται συνώνυμο του ελληνικού φιστικιού. Μάλιστα, με πρωτοβουλία της οικογένειας Αγριανίδη πραγματοποιείται τα τελευταία 6 χρόνια και Γιορτή Φιστικιού από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, το πρώτο ή δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, με επισκέπτες πέρα από τα όρια των Σερρών. Από την άλλη, οι εξαγωγές που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ταξιδεύουν τη φήμη του ελληνικού φιστικιού και εκτός συνόρων.

fistikia

info
Ελληνικός Καρπός, Αμμουδιά Σερρών, τηλ. 23250 31962. Τα προϊόντα θα τα βρείτε σε παντοπωλεία, super markets, καφεκοπτεία και delicatessens σε όλη την Ελλάδα.

Ήξερες ότι;
Τα φιστίκια, όπως και οι περισσότεροι ξηροί καρποί, εκτός από νόστιμα είναι και πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ειδικότερα, τα 100 γρ. φιστικιών περιέχουν περί τα 26 γρ. πρωτεϊνών.