Λίγο πριν την ανακοίνωση των καλύτερων εστιατορίων της Ασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στο Μακάο, προ-ανακοινώθηκε -ως είθισται- από την επιτροπή των διοργανωτών των «Asia’s 50 Best Restaurants» η σεφ που ανακηρύσσουν ως την καλύτερη της χρονιάς.

Πρόκειται για την Bee Satongun, σεφ του εστιατορίου «Paste» στην Μπαγκόκ η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, βραβεύεται υπόδειγμα επαγγελματία που εμπνέει τη νέα γενιά μαγείρων παρουσιάζοντας με προοδευτικό τρόπο το όραμά της για τη γαστρονομία.

Η Satongun είναι αυτοδίδακτη και εξέλιξε τις μαγειρικές της ικανότητες καθώς εργαζόταν στο εστιατόριο της οικογένειάς της. Από τότε που άνοιξε το πρώτο εστιατόριό της το 2013 μαζί με τον σύζυγό της Jason Bailey, ο οποίος είναι γεννημένος στην Αυστραλία, δεσμεύτηκε να διαμορφώσει τη γαστρονομική παιδεία των επισκεπτών του εστιατορίου τους εστιάζοντας σε πεδία όπως η πολυπλοκότητα και το ραφινάρισμα των γεύσεων της ταϊλανδικής κουζίνα. Το ζευγάρι άνοιξε το εστιατόριο στη τρέχουσα τοποθεσία του στο πολυτελές εμπορικό κέντρο «Gaysorn Village» το 2015. Η σεφ τιμά τις ταϊλανδέζικες μαγειρικές παραδόσεις καταφεύγοντας σε συνταγές που μαγειρεύονταν αιώνες πριν προκειμένου να αναβιώσει μέσω της κουζίνας της ξεχασμένα και σπάνια υλικά. Εμπνέεται από την κουζίνα που μαγείρευαν οι «άνθρωποι του παλατιού» (βασιλική ταϊλανδέζικη κουζίνα) παρουσιάζοντάς τη με σύγχρονη προσέγγιση, δουλεύει με φρέσκες πρώτες ύλες από τοπικούς παραγωγούς, φτιάχνει in house πάστες κάρι ενώ στις τεχνικές καπνίσματος που εφαρμόζει χρησιμοποιεί ξύλο φλαμουριάς και κέλυφος καρύδας. Συνδυάζοντας ντελικάτα το παραδοσιακό με το μοντέρνο η σεφ επανερμηνεύει την παραδοσιακή κουζίνα της γενέτειράς της. Εξάλλου, φημίζεται για τις τεχνικές της δεξιότητες και το δημιουργικό μαγειρικό της ταμπεραμέντο ενώ τα πιάτα της χαρακτηρίζονται από καθαρές γεύσεις, αντιστικτικές υφές και εστίαση στη λεπτομέρεια.

Δείτε επίσης
Eleven Madison Park: Tο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2017
Ana Roš: Η καλύτερη γυναίκα σεφ για το 2017
Dominique Crenn, η καλύτερη γυναίκα σεφ για το 2016
Massimo Bottura: Ο «νοβελίστας» της ιταλικής κουζίνας