Με 24 εστιατόρια στις πέντε ηπείρους του πλανήτη -από το Χονγκ Κονγκ έως το Μιλάνο και από τις Μπαχάμες έως το Λονδίνο- ο Ιάπωνας σεφ είναι ένας αληθινός θρύλος της γαστρονομίας (και ο αγαπημένος των celebrities).

Ο Nobuyuki Matsuhisa περισσότερο γνωστός ως Mr Nobu γεννήθηκε στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας. Ο ίδιος διηγείται ότι η αγάπη του για τη μαγειρική γεννήθηκε την πρώτη φορά που ο μεγάλος αδελφός του τον πήγε σε ένα εστιατόριο σούσι. Ο νεαρός Nobu γοητεύτηκε από το περιβάλλον και κατάλαβε ότι προορισμός του ήταν να σταδιοδρομήσει στη γαστρονομία.

nobu4

Μόλις τελείωσε το σχολείο, εργάστηκε σε εστιατόριο σούσι στο Τόκιο και σε ηλικία 24 ετών, μετά από πρόταση ενός εκ των θαμώνων, βρέθηκε συνιδιοκτήτης εστιατορίου στη Λίμα του Περού. Το διάστημα που παρέμεινε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εκεί φαίνεται ότι γεννήθηκαν οι νοτιοαμερικάνικες επιρροές στα πιάτα του – που είναι και αυτές που κάνουν τη μαγειρική του ιδιαίτερη. Τρία χρόνια αργότερα, ο Nobu πήρε την απόφαση να χωρίσει από τους συνεταίρους του και αφού βρέθηκε στο Μπουένος Άιρες, επέστρεψε στην Ιαπωνία και από εκεί βρέθηκε στην Αλάσκα, όπου άνοιξε εστιατόριο. Δυστυχώς, όμως, μια νύχτα από τις ελάχιστες που δεν ήταν στο μαγαζί το εστιατόριο κάηκε ολοσχερώς. Χτυπημένος, αλλά όχι ηττημένος, ο Nobu ακολούθησε τη συμβουλή ενός φίλου του και πήγε στο Λος Άντζελες. Στην αρχή δούλεψε σ’ ένα sushi bar και εννιά χρόνια αργότερα, το 1987, άνοιξε το δικό του εστιατόριο «Matsuhisa» στο Μπέβερλι Χιλς. Με τα χρόνια επιβλήθηκε στο γαστρονομικό life style κάνοντας με τον τρόπο του αστέρες πρώτου βεληνεκούς και jet setters να αναζητούν πολύ συχνά τη γεύση ενός καλοφτιαγμένου σούσι.

– Ποιο είναι το πραγματικό όνομά σας;
Το Matsuhisa είναι το επώνυμό μου, το Nobu είναι το υποκοριστικό του μικρού μου ονόματος. Το πραγματικό όνομά μου είναι Nobuyuki, το οποίο έκοψα γιατί ήξερα καλά ότι κανένας δεν θα μπορούσε να το προφέρει εκτός Ιαπωνίας.

nobu6

– Και γιατί κάποια εστιατόρια σας έχουν το όνομα «Nobu» και κάποια άλλα «Matsuhisa»;
Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι πρόκειται για διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Και εν μέρει έχουν δίκιο. Η σειρά εστιατορίων «Nobu», που έκανε δημοφιλές το σούσι σε ολόκληρο τον κόσμο κρύβει μια συνεργασία. Τα έφτιαξα συνεργαζόμενος με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Τα «Matsuhisa», όμως, είναι αποκλειστικά δικά μου.

– Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο;
Γνωριστήκαμε στο Λος Αντζελες πριν από πολλά χρόνια. Ήταν πελάτης μου στο «Matsuhisa» του Μπέβερλι Χιλς. Ένα βράδυ μου είπε: «Έρχομαι στο σπίτι σου για φαγητό!» Του μαγείρεψα ιαπωνική κουζίνα και εκείνος κράτησε την ιεροτελεστία προτιμώντας να πιει σάκε και να φάει με chopsticks. Την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο προτείνοντάς μου συνεργασία. Το πρώτο μας εστιατόριο άνοιξε πριν από πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη.

– Πώς είναι η συνεργασία ενός σταρ της κουζίνας με έναν σταρ του Χόλιγουντ;
Άκρως ενδιαφέρουσα. Καθένας σέβεται τις δυνατότητες αλλά και τις αρμοδιότητες του άλλου. Άλλωστε ο Ντε Νίρο είναι μια χαρισματική προσωπικότητα.

nobu5

– Όταν ξεκινούσατε τη σταδιοδρομία σας, πιστεύατε ότι η ιαπωνική κουζίνα θα είχε τέτοια απήχηση;
Καθόλου. Προσπαθούσα, όμως, να κάνω καθετί για να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που προτιμούσαν τα εστιατόρια μου. Πολλές φορές άφηνα την κουζίνα για να βγω έξω στην αίθουσα του φαγητού και να συζητήσω με τον κόσμο τι τους άρεσε. Έπειτα κρατούσα σημειώσεις. Μάλιστα κάποια από τα πιο δημοφιλή πιάτα προέκυψαν από τον διάλογο αυτό.

– Πάντως, το πιο διάσημο πιάτο σας είναι το «Black Cod with Miso».
Δημιούργησα το black cod πριν από 25 χρόνια. Και παρόλο που σε πολλούς ανθρώπους αρέσει σήμερα, εκείνη την εποχή δεν το γνώριζε κανείς. Σε αυτό έπαιξε φυσικά τον ρόλο του και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Όταν ανοίξαμε το εστιατόριο της Νέας Υόρκης, σε μια συνέντευξή του δήλωσε ότι είναι το αγαπημένο του πιάτο. Ε, δεν χρειαζόταν και πολύ. Από τότε έγινε το πιο διάσημο πιάτο του μενού. Εν συνεχεία έπαιξαν ρόλο και τα media. To έκαναν διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο

– Σας ενοχλεί όταν κάποιος τρώει σούσι με μαχαιροπίρουνο χαλώντας την ιεροτελεστία;
Δεν είναι θέμα ενόχλησης αλλά, όπως είπατε κι εσείς, ιεροτελεστίας. Για να ευχαριστηθεί κάποιος την ασιατική κουζίνα είναι καλύτερο να μπει στη φιλοσοφία της. Είναι θέμα νοοτροπίας. Με τα chopsticks έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε πιο αργά και να απολαμβάνουμε το φαγητό. Οπότε αξίζει να το προσπαθήσει κανείς.

nobu

– Σε ποιο μέρος του κόσμου μένετε;
To σπίτι μου είναι στο Λος Άντζελες, αλλά τα τελευταία χρόνια μένω όλο και πιο συχνά και στο διαμέρισμά μου στο Τόκιο.

– Πώς είναι, αλήθεια, ένα καθημερινό σας εικοσιτετράωρο;
Η μαγειρική είναι το πάθος μου. Ξοδεύω πολύ χρόνο για να εμπνευστώ πιάτα και να μιλήσω με καλούς μου πελάτες. Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι συνυφασμένος κι αυτός με τη δουλειά μου. Μου αρέσει να επισκέπτομαι άλλα εστιατόρια και να γνωρίζω γεύσεις.

– Τι σας έρχεται στον νου όταν ακούτε τη λέξη «Ελλάδα»;
Ο ήλιος και τα άσπρα σπιτάκια της Μυκόνου.

– Οι Έλληνες έχουν μάθει να εκτιμούν τις γεύσεις σας;
Πιστεύω πως ναι. Άλλωστε, από το 2003, όταν εγκαινιάσαμε το εστιατόριο στη Μύκονο, αλλά και μετά από αυτό της Αθήνας το σούσι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα σας.

nobu-matsuhisa-1-high-resedited

– Γνωρίζετε τι είναι ο μουσακάς;
Είναι το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό πιάτο με σύνθετη, για τα δικά μου δεδομένα, γεύση. Εμένα εκείνο που μου αρέσει στη μεσογειακή και επομένως στην ελληνική κουζίνα είναι το ελαιόλαδο και οι απλές γεύσεις.

– Η Μαντόνα αλλά και ο Έλτον Τζον έχουν πει «για να δεις αν κάποιο μέρος είναι της μόδας, ψάξε αν υπάρχει εστιατόριο “Nobu”». Τελικά όλοι οι σταρ του Χόλιγουντ είναι φαν σας;
Δεν μιλώ ποτέ για τους επώνυμους πελάτες μας. Παρόλο που πολλοί από αυτούς είναι πια φίλοι μου, το αποφεύγω. Το να βγεις έξω για φαγητό μαζί με την παρέα σου το θεωρώ κάτι πολύ προσωπικό. Θα σας πω μόνο ότι αν δείτε τους τοίχους του μαγαζιού μου στο Μπέβερλι Χιλς, θα τους βρείτε όλους.

Φωτογραφίες: Αρχείο Πρώτο Θέμα