Οι λάτρεις της μπίρας σίγουρα ξέρουν ήδη ότι το αλκοόλ τους κάνει πιο δημιουργικούς -και δεν μιλάμε για τα ευφάνταστα αστεία που λένε μετά από κάμποσα ποτηράκια. Ήρθε η στιγμή της δικαίωσης, λοιπόν, αφού νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι το παραπάνω ισχύει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Αυστριακούς επιστήμονες, ένα μικρό ποτήρι μπίρας απελευθερώνει τη δημιουργικότητα. “Το αλκοόλ μπορεί πράγματι να βοηθήσει σε ορισμένες πτυχές της δημιουργικότητας”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Mathias Benedek, συμπληρώνοντας ότι προηγούμενη έρευνα είχε υποδείξει ότι σχεδόν οι μισοί από τους σπουδαίους συγγραφείς έπιναν.

shutterstock_403798498

Κατά τη διάρκεια της έρευνας σε κάποιους συμμετέχοντες δόθηκε να πιουν μπίρα και στους υπόλοιπους ποτό χωρίς αλκοόλ. Στη συνέχεια τους δόθηκαν κάποιες ασκήσεις όπου απαιτούσαν τη σύνδεση λέξεων, για παράδειγμα είχαν τις λέξεις “ελβετικό” και “μπλε” και έπρεπε να βρουν ποια λέξη θα μπορούσε να αντιστοιχεί και στα δύο. Όσοι, λοιπόν, είχαν πιει μπίρα μπόρεσαν πιο εύκολα να μαντέψουν ότι η συνδετική λέξη ήταν “τυρί”.

Βέβαια, σε όλα χρειάζεται μέτρο, γι αυτό και ο Dr Benedek τόνισε ότι όλα αυτά ισχύουν για την μετριοπαθή -και όχι αλόγιστη- κατανάλωση αλκοόλ, καθώς η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ δημιουργεί δυσκολίες στη συγκέντρωση. Οπότε ποιο είναι το συμπέρασμα; “Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς λειτουργεί αυτό”, εξηγεί ο Dr Benedek. “Η πρώτη είναι ότι όταν εστιάζεις πραγματικά στην επίλυση ενός προβλήματος, μπορείς να σταθεροποιηθείς τόσο ώστε το μυαλό σου να κολλήσει σε έναν και μόνο τρόπο για να το αντιμετωπίσεις. Το αλκοόλ το κάνει πιο δύσκολο να κρατήσεις στο μυαλό όλες τις παραμέτρους, ωστόσο μπορεί να σε βοηθήσει να σκεφτείς μια άλλη πτυχή, που δεν είχες καν φανταστεί. Η δεύτερη θεωρία πάλι είναι ότι το αλκοόλ, μπορεί να σε αποσπά από το κεντρικό θέμα, σου επιτρέπει, όμως, να αξιοποιήσεις το ασυνείδητο και να βρεις εναλλακτικές λύσεις”.