Ο τρόπος που αποθηκεύει λίπος το σώμα μας έχει όνομα φρούτου και δείχνει την προδιάθεση του οργανισμού μας σε κάποιες ασθένειες. Εσείς, αλήθεια, τι είστε, αχλάδι ή μήλο;

Tο αχλάδι και το μήλο είναι δύο υπέροχα φρούτα, πλούσια σε υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Παράλληλα, όμως, αντιπροσωπεύουν και δύο χαρακτηριστικά σχήματα, τα οποία ταυτίζονται σε πολλές αναφορές με τον τρόπο που αποθηκεύει το σωματικό λίπος ο ανθρώπινος οργανισμός.

axladi-milo

Ένα τεστ που πρέπει να κάνετε
Ένας απλός τρόπος για να δείτε το ρίσκο που διατρέχετε αναφορικά με τον τρόπο συσσώρευσης λίπους, είναι να μετρήσετε την περιφέρεια της μέσης σας. Εάν η μέση σας (στο λεπτότερο σημείο της) είναι περισσότερο από 80εκ. για τις γυναίκες και από 94εκ. για τους άνδρες, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αχλάδι ή μήλο;
Το σχήμα αχλαδιού αφορά ως επί τω πλείστον τις γυναίκες και αναφέρεται στην αποθήκευση λίπους στους γοφούς, τους μηρούς και τους γλουτούς. Η «αποστολή» αυτού του λίπους είναι κυρίως η προμήθεια ενέργειας κατά το θηλασμό, μια και η φύση δεν προέβλεψε πως πολλές γυναίκες θα ζουν σε μια κοινωνία αφθονίας θερμίδων και, συνεπώς, δε θα υπάρχει επιτακτική ανάγκη μεγάλης αποθήκευσης ενέργειας.

axladi-milo1

Το σχήμα μήλου πάλι, αφορά άνδρες και γυναίκες, με μια τάση… προτίμησης στους άνδρες. Στο σχήμα μήλου παρατηρείται συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, όπου μια στρώση λίπους περιβάλει τα εσωτερικά όργανα. Συνήθως οι γυναίκες που έχουν έντονη συσσώρευση λίπους στο επάνω μέρος του κορμού, έχουν υψηλότερα ποσοστά ανδρικών ορμονών από εκείνες που συσσωρεύουν λίπος στο κάτω μέρος. Παράλληλα, έχουν έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη από ό,τι οι κυρίες με το σχήμα σώματος αχλαδιού. Αντίστοιχα για τους άνδρες, η έντονη αποθήκευση λίπους στο επάνω μέρος του κορμού οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του ενδεχομένου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μια πρώτη εκτίμηση, λοιπόν, είναι πως, αν και για κάποιους είναι «αντιαισθητικό» (οι ένθερμοι θαυμαστές της Τζένιφερ Λόπεζ διαφωνούν…), το σχήμα αχλαδιού προμηνύει πολύ λιγότερα δεινά για την υγεία σε σχέση με αυτό του μήλου.

axladi-milo2

Θα αναρωτηθείτε: αφού η συσσώρευση λίπους στο επάνω μέρος του κορμού είναι τόσο επιζήμια για την υγεία μας, γιατί η φύση δεν πρόβλεψε να παίρνουμε βάρος μόνο στο κάτω μέρος του σώματος όταν παχαίνουμε; Αν εξετάσουμε λίγο καλύτερα το θέμα, θα δούμε ότι η φύση καλά πρόβλεψε, απλώς εμείς «εκτροχιαστήκαμε» από τους νόμους της. Το λίπος στο επάνω μέρος του κορμού έχει σκοπό να βοηθήσει την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες που οι περισσότεροι που μεγαλώνουν σε κοινωνίες του δυτικού κόσμου ποτέ δε φαντάστηκαν ότι μπορεί να αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής. Σε περιπτώσεις, λοιπόν, ασιτίας (λόγω αδυναμίας εύρεσης τροφής), η αποθήκευση ενέργειας στο επάνω μέρος του κορμού αποδεικνύεται σωτήρια ασπίδα κατά των λοιμώξεων. Από εκεί εκκρίνονται ουσίες που καταπολεμούν τις ενδεχόμενες λοιμώξεις, βασική αιτία θανάτου κατά την ασιτία. Δυστυχώς αυτές οι ουσίες (κυτοκίνες ή κυτταροκίνες), που εμπλέκονται στην ανοσολογική απάντηση, όταν εκκρίνονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα από έναν οργανισμό που διατηρεί επί σειρά ετών αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος (και δεν το έχει απλώς για περιόδους υποσιτισμού), δρουν αρνητικά επιβαρύνοντας την ανθρώπινη υγεία.