Στην εφηβεία τα ημερολόγια είναι οι «φίλοι» που κρατούν όλα τα μυστικά σου και σε βοηθούν να εκμυστηρευτείς ό,τι δεν μπορείς να πεις σε κανέναν. Μεγαλώνοντας, η ίδια πρακτική μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου φίλος στην προσπάθεια να αδυνατίσεις και να διατηρήσεις το βάρος σου στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σου φαίνεται περίεργο; Κι όμως το να διατηρείς διατροφικό ημερολόγιο, όπου θα σημειώνεις καθημερινά και με λεπτομέρειες οτιδήποτε καταναλώνεις μπορεί να βοηθήσει πολύ την προσπάθεια σου.

diary

Καταρχάς, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να καταλάβεις αν οι 1-2 ατασθαλίες που νομίζεις ότι κάνεις σπάνια, δεν γίνονται τόσο σπάνια τελικά αλλά αρκετά συχνά, καταστρέφοντας ουσιαστικά τη δίαιτα σου. Επίσης θα σου δώσει μία καλή συνολική εικόνα της διατροφής σου, που θα σου επιτρέψει να εντοπίσεις τι πρέπει να αλλάξεις άμεσα, καθώς και αν δεν καταναλώνεις τις απαραίτητες ποσότητες από κάποιες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Άσε που γράφοντας ό,τι τρως σε ένα φύλλο χαρτί είναι σαν να τα λες σε κάποιον, οπότε είναι πολύ πιθανότερο να μείνεις πιστή στους στόχους σου.

Αγαπημένο μου ημερολόγιο…
Στο διατροφικό σου ημερολόγιο λοιπόν, θα καταγράφεις οτιδήποτε τρως και πίνει σε καθημερινή βάση, όσο πιο άμεσα γίνεται (αν δεν μπορείς αμέσως μετά το φαγητό τότε τουλάχιστον στο τέλος της ημέρας και όχι την επόμενη ή δύο μέρες μετά, για να μην αφήσεις κάτι εκτός).

Επίσης, θα σημειώνεις και τι έκανες την ώρα του φαγητού ή του σνακ: π.χ. ότι έβλεπες τηλεόραση ή ήσουν στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή ή ότι οδηγούσες. Δεν ξεχνάς βέβαια να γράψεις και πώς αισθανόσουν κατά τη διάρκεια του φαγητού (χαρούμενη, λυπημένη, αγχωμένη, πείναγες πολύ, αισθανόσουν απλά λιγούρα για γλυκό κλπ). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να καταλάβεις σίγουρα πότε τρως περισσότερο ή πότε το φαγητό ή τα σνακ σου δεν είναι καθόλου υγιεινά, με άλλα λόγια θα δεις αν η διάθεση σου επηρεάζει αρνητικά τη δίαιτα σου.

diary2

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να είσαι απολύτως ειλικρινής με αυτά που γράφεις. Άλλωστε, είναι το ημερολόγιο σου, που προορίζεται για τα μάτια σου και μόνο, δεν χρειάζεται λοιπόν να κρύβεις τίποτα.

Οι στόχοι σου για την κάθε μέρα
Πέρα από απλή καταγραφή όσων τρως και πίνεις, καλό είναι να θέτεις και κάποιους στόχους στο ημερολόγιο σου. Για παράδειγμα, σε καθημερινή βάση θα πρέπει να καταναλώνεις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 1 μερίδα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και 1 μερίδα άπαχη πρωτεΐνη. Θέτοντας στόχους, μπορείς πιο εύκολα να σχεδιάσεις το καθημερινό σου μενού.