Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η ζάχαρη βρίσκει τρόπο και τρυπώνει σε όλα τα τρόφιμα. Από τι στιγμή όμως που φιγουράρει στις λίστες των συστατικών αμέτρητων καθημερινών προϊόντων, από σάλτσες ντομάτας μέχρι κράκερς και ψωμιά, πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνει; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Μπρούκ Άλπέρτ, η οποία μάλιστα είναι και μέλος της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης, αρκεί να παρατηρήσεις εάν κάνεις ένα από τα παρακάτω για να καταλάβεις εάν η διατροφή σου περιέχει υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

1. Λιγουρεύεσαι ζάχαρη -πολλή ζάχαρη
Είτε το πιστεύεις, είτε όχι υπάρχει πιθανότητα να αναπτύξεις εθισμό στη ζάχαρη. Σύμφωνα με την Brooke, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερη λιγουρεύεσαι. “Ακολουθώντας μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προκαλείς μια ορμονική απόκριση στο σώμα σου που μοιάζει με ένα κύμα. Σε ανυψώνει και στη συνέχεια σε προσγειώνει και κάνει το σώμα σου να θέλει περισσότερη ζάχαρη”, υποστηρίζει.

tourta glyka parea

2. Χρειάζεσαι μεγάλη ποσότητα γλυκού για να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου
Εάν ο οργανισμός σου έχει συνηθίσει να καταναλώνει πολλή ζάχαρη, οι γευστικοί σου κάλυκες θα τείνουν να ζητούν όλο και περισσότερη για να ικανοποιήσεις τις γλυκές σου λιγούρες. Αντί λοιπόν να τρως ένα κομμάτι κέικ, τρως ολόκληρο το γλυκό για να νιώσεις ευχαριστημένος.

3. Έχεις πάρει βάρος
Μπορεί να είναι κάπως αυτονόητο, αλλά θεωρούμε σημαντικό να το πούμε: Εάν ο δείκτης της ζυγαριάς σου έχει αρχίσει να δείχνει επικίνδυνα προς τα πάνω, ίσως να είναι πλέον καιρός να περιορίσεις λίγο τη ζάχαρη που καταναλώνεις. “Περιττή ζάχαρη σημαίνει περιττές θερμίδες. Αφού η ζάχαρη δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες, δεν σε χορταίνει και έτσι συνεχίζεις να τρως”, λέει η διατροφολόγος.

4. Είσαι κυκλοθυμικός
Οι έντονες ενεργειακές διακυμάσεις που προκαλεί η ζάχαρη, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε κακή διάθεση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Jama Network, η αυξημένη κατανάλωσή της μπορεί να αυξήσει και την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και φλεγμονής στο σώμα.

akmh

5. Έχεις γεμίσει σπυράκια
“Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της ινσουλίνης από τη λήψη ζάχαρης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακμή ή ροδόχρου ακμή», λέει η Alpert.

6. Έχεις αποκτήσει καινούριες κουφάλες
Μάντεψε: Όταν οι γονείς σου σού φώναζαν να σταματήσεις να τρως γλυκά γιατί θα καταστραφούν τα δόντια σου, είχαν δίκιο. “Όταν τα βακτηρίδια διασπούν τα σωματίδια τροφίμων ανάμεσα στα δόντια, παράγεται οξύ, το οποίο προκαλεί φθορά των δοντιών», λέει η Alpert.

7. Δεν έχεις καθόλου ενέργεια
Μήπως παρά τον πρωινό σου -γλυκό- καφέ δυσκολεύεσαι να βγάλεις τη μέρα στο γραφείο και ήδη από τις 14.00 αισθάνεσαι πτώμα; Ίσως εκείνες οι 3 κουταλιές ζάχαρης στο ρόφημά σου να είναι το πρόβλημα. “Η ενέργεια είναι πιο σταθερή όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά. ‘Οταν λοιπόν καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, τα σκαμπανευάσματα στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε σκαμπανευάσματα στα επίπεδα ενέργειας», λέει η Alpert. “Πιθανώς δεν τρως αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες”, συμπληρώνει.