Ότι το junk food δεν είναι σωστή διατροφική επιλογή το ξέραμε καιρό τώρα. Νέα αμερικανική μελέτη ωστόσο, έρχεται να το επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά, εστιάζοντας στις επικίνδυνες φθαλικές ενώσεις στον οργανισμό, από την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για να κάνουν πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές τις πλαστικές συσκευασίες, καθώς και σε καλλυντικά, σαπούνια, καθαριστικά, κόλλες κ.α.. Γιατί είναι τόσο επικίνδυνες για τον οργανισμό; Προκαλούν ορμονικές διαταραχές και στο παρελθόν έχουν συνδεθεί, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, καρκίνο του μαστού, διαβήτη τύπου 2 και υπογονιμότητα.

anoigma 1pizza-kopela-kai-antras-pou-trone

Αν αναρωτιέστε τώρα πώς οι χημικές ουσίες που εντοπίζονται στις πλαστικές συσκευασίες συνδέονται με το junk food, η νέα αυτή μελέτη από το Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος Environment International Journal, δείχνει ότι όσοι είχαν φάει πρόχειρο, έτοιμο φαγητό απ’ έξω την προηγούμενη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 35% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους, σε σχέση με όσους είχαν μαγειρέψει και φάει στο σπίτι τους!

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους, που τείνουν να τρώνε συχνότερα πρόχειρο φαγητό, όπως σάντουιτς και χάμπουργκερ, εκτός σπιτιού. Μάλιστα, οι νέοι που έτρωγαν συχνά με τους φίλους τους σε κάποιο ταχυφαγείο, είχαν 55% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που εκτιμούσαν περισσότερο το σπιτικό φαγητό.

burger3

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ. Έιμι Ζότα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για 10.253 άτομα, που κλήθηκαν να περιγράψουν τι έφαγαν και πού κατά το προηγούμενο 24ωρο. Έξι στους δέκα συμμετέχοντες (61%) είχαν φάει έξω την προηγούμενη μέρα. Στη συνέχεια, μετρήθηκαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων σε κάθε συμμετέχοντας, μέσω εξέτασης ούρων. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το φαγητό που ετοιμάζεται στο σπίτι, έχει μικρότερες πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, χημικών ουσιών που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το φαγητό εκτός σπιτιού μπορεί να αποτελεί μια σημαντική και έως τώρα υποτιμημένη πηγή έκθεσης στις φθαλικές ενώσεις, τουλάχιστον για τον πληθυσμό των ΗΠΑ» δήλωσε η Δρ. Ζότα, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.