Μπορεί τα φύκια ήδη πριν δύο χρόνια να χαρακτηρίσθηκαν από τον Jamie Oliver ως η πιο θρεπτική τροφή στον κόσμο, ωστόσο, μόνο πρόσφατα άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστά στον χώρο της μαγειρικής του δυτικού κόσμου. “Μα γιατί να φάω φύκια;”, φανταζόμαστε πως θα αναρωτιέσαι. Θέλεις να έχεις ενέργεια, λαμπερή επιδερμίδα και επίπεδη κοιλιά; Να γιατί!

Τι θρεπτικές ουσίες περιέχουν;
Τα φύκια περιέχουν διαλυτές διαιτητικές φυτικές ίνες, οι οποίες έλκουν το νερό και φτάνοντας στο στομάχι, παίρνουν τη μορφή τζελ, με αποτέλεσμα να “πιάνουν” πολύ χώρο στο στομάχι και έτσι να πεινάς λιγότερο. Το ασιατικό αυτό “λαχανικό” περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών, καθώς και βιταμίνες Α, Ε και Κ, οι οποίες εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, βοηθούν στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών και στην καύση λίπους. Περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από τον καρκίνο. Επιπλέον, αποτελεί πηγή ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου, του ιωδίου, που είναι σημαντικό για την υγεία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες μεταξύ άλλων ελέγχουν και το μεταβολισμό.
Δεν σου φτάνουν αυτοί οι λόγοι για να τα δοκιμάσεις; Σου έχουμε και έναν ακόμα, ο οποίος σίγουρα θα σε πείσει: Μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις με ποικίλους τρόπους την εξωτερική σου εμφάνιση! Πρώτον, τα υδρόβια αυτά φυτά μπορούν να αποτελέσουν πιστό σου σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς δρουν κατά των εντοπισμένων λιπαποθηκών. Δεύτερον, μπορούν να σου χαρίσουν αψεγάδιαστη επιδερμίδα, αφού την ενυδατώνουν σε βάθος και δρουν κατά της κυτταρίτιδας.

fykia1

Πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω;
Οι πιο απλοί τρόποι να ενσωματώσεις τα φύκια στη διατροφή σου είναι- όπως μπορείς να φανταστείς- να φας σούσι ή μία δροσερή σαλάτα. Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορείς να περάσεις μία βόλτα από τα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, όπου θα βρεις τραγανά φύκια, τα οποία θυμίζουν τσιπς.

fykia

Πού μπορώ να βρω φύκια;
Μπορείς να τα βρεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο ράφι με τα ασιατικά προϊόντα, και στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.