Σας έχει μπερδέψει η παραφιλολογία γύρω από την υγιεινή διατροφή; Καταρρίπτουμε 4 μύθους γύρω από τη διατροφή και αποκαλύπτουμε τα μυστικά για μια ζωή γεμάτη υγεία και «έξυπνες» διατροφικές συνήθειες!

nero

Πρέπει να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα;
Ορισμένα θηλαστικά έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό, τα αποκαλούμε καμήλες. Επειδή όμως, εμείς δεν είμαστε καμήλες (και ελπίζουμε ότι ούτε μας αποκαλούν έτσι!) δε διαθέτουμε αυτή την ικανότητα. Πιθανώς ο μύθος αυτός να σχετίζεται με έρευνα του 1945 από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι η πρόσληψη υγρών αφορά μόνο στο νερό. Μπορείτε κάλλιστα να καλύψετε την απαιτούμενη ποσότητα και με άλλα ποτά ή διάφορες τροφές -ξέρατε ότι μία ψητή πατάτα, για παράδειγμα, περιέχει κατά 70% νερό;

detox

Η αποτοξίνωση κάνει καλό;
Στη θεωρία ο «καθαρισμός»-αστραπή του οργανισμού αποβάλλει τις τοξίνες. Όπως είχε αποκαλύψει, όμως, τηλεοπτική εκπομπή του BBC -που συνέκρινε τα αποτελέσματα 8 ημερών αποτοξίνωσης με αυτά ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου (που περιελάμβανε μικρές ποσότητες αλκοόλ και γλυκών), για την ίδια χρονική περίοδο- όχι μόνο δε «δούλεψε» η αποτοξίνωση, αλλά όσοι ακολούθησαν το υγιεινό διαιτολόγιο είχαν καλύτερα αποτελέσματα, με χαμηλότερα επίπεδα τοξινών.

psygeio

Το φαγητό αργά τη νύχτα παχαίνει;
Το σώμα μας δεν αντιλαμβάνεται την ώρα. Η διαφορά έγκειται στο συνολικό αριθμό θερμίδων που προσλαμβάνουμε σε μία μέρα και, επομένως, δε θα αποθηκεύσουμε περισσότερο λίπος απλά και μόνο επειδή φάγαμε τα μεσάνυχτα.

trofes

Το λίπος βλάπτει;
Οτιδήποτε σε υπερβολική ποσότητα βλάπτει. Ό,τι και να προβάλουν τα πρότυπα του Hollywood, όμως, το λίπος είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Απαραίτητο για την ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ χρησιμεύει και στη μεταφορά λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και K) στο σώμα.

Συμπέρασμα; Μέτρον άριστον
Και στη διατροφή, όπως και στους περισσότερους τομείς της ζωής μας ισχύει η γνωστή ρήση. Όλα επιτρέπονται με μέτρο και το σώμα μας γνωρίζει και «ζητάει» αυτό που χρειαζόμαστε. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά ώστε να έχετε ευεξία και υιοθετήστε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που περιλαμβάνει τα πάντα, χωρίς υπερβολές αλλά ούτε και στερήσεις… Και μην ξεχνάτε ότι όποιος απολαμβάνει τη ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις, είναι άκρως πιο γοητευτικός από ένα αποσκελετωμένο μοντέλο.