Ξέρεις τι είναι; Το γνωστό γαλακτοκομικό ρόφημα που παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο κ.ά.) και κόκκους κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων (προβιοτικών) που μοιάζουν εξωτερικά με το γνωστό μας κουνουπίδι. Θυμίζει ρευστό γιαούρτι, είναι εύγεστο, πολύ εύπεπτο και εξαιρετικά υγιεινό.

Δες τα οφέλη του…
Η προέλευση του κεφίρ εντοπίζεται στον Καύκασο, αιώνες πριν, αφού τα οφέλη του για την υγεία ήταν γνωστά από πολύ παλιά. Έχει ίδια θρεπτική αξία με το γάλα, δηλαδή είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και βιταμινών Α, Β12, Β1 και C. Το δυνατό του «χαρτί» είναι τα προβιοτικά που περιέχει, τα οποία εμπλουτίζουν το πεπτικό σύστημα με «καλούς» μικροοργανισμούς. Αυτά τα βακτήρια είναι φιλικά είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα! Η συχνή χρήση του κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργήσει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, για τη βέλτιστη υγεία και μακροζωία. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν καταναλώνουν άφοβα κεφίρ αφού περιέχει μικρά ποσοστά λακτόζης.

kefir

Πού θα το βρεις
Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Μια καλή λύση είναι να προμηθευτείτε σπόρους κεφίρ από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή ενημερωμένα μπαχαροπωλεία ρωτώντας εκεί πώς θα το φτιάξεις μόνος σου!

Πώς θα το απολαύσεις
Σκέτο ή χτυπημένο ως smoothie μαζί με φρούτα και άλλα υλικά της επιλογής σου όπως μέλι, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά.

Bonus 2 γρήγορες συνταγές με κεφίρ

kefir smoothie2

Smoothie με μέλι κακάο και φουντούκια

Για 4 άτομα: Χτυπάτε στο μπλέντερ 600ml κεφίρ με 3 κουτ. σούπας κακάο σκόνη, 4 κουτ. σούπας μέλι, 100γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και 50γρ. μπισκότα πτι-μπερ ψιλοκομμένα. Σερβίρετε με πάγο και καλαμάκι χοντρό.

kefir smoothie1

Smoothie με φρούτα και μέλι

Για 4 άτομα: Χτυπάτε στο μπλέντερ 600ml κεφίρ με 1 ροδάκινο σε κυβάκια, 150γρ. βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα, 1 μπανάνα σε φετούλες και 4 κουτ. σούπας μέλι. Σερβίρετε με πάγο και καλαμάκι χοντρό.