Η ξεκούραση και ο καλός ύπνος είναι σίγουρα απαραίτητα για να ανακτούμε δυνάμεις και να είμαστε δημιουργικοί όμως τι γίνεται όταν η αϋπνία μάς χτυπά την πόρτα; Προτού βιαστείτε να απαντήσετε και να καταφύγετε στο φαρμακείο σκεφτείτε το προφανές που δεν είναι άλλο από την χαλάρωση και φυσικά την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών.

Η ιατρική κοινότητα όταν αναφέρεται στην αϋπνία κάνει λόγο για συνήθη διαταραχή από την οποία πάσχουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα άτομα. «Συνήθεις ύποπτοι» εμφάνισης διαταραχών στον ύπνο είναι το άγχος, οι ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες κ.ά.

kotopoulo

Δύο ειδικοί λοιπόν, η Δρ. Ρέιτσελ Εντουαρτς Στιούαρτ και η διατροφολόγος Λίλι Σάουτερ συνεργάστηκαν και αφού πραγματοποίησαν σχετική πανεπιστημιακή έρευνα κατέληξαν στη δημιουργία ενός βραδινού μενού που περιλαμβάνει τρία πιάτα και που σύμφωνα με τις ίδιες καταπολεμά την αϋπνία χάρη στις ιδιότητες των συστατικών που το αποτελούν. Το πρώτο συστατικό που επιλέχτηκε ήταν το ακτινίδιο, του οποίου η κατανάλωση σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με ερευνητές του Taiwan’s Taipei Medical University, βοηθάει στη βελτίωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του ύπνου και αυτό χάρη στην υψηλή αντιοξειδωτική δράση του φρούτου, αλλά και στα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης. Επέλεξαν επίσης και το κοτόπουλο, επειδή διαπίστωσαν ότι είναι μία από τις καλύτερες πηγές τρυπτοφάνης, ένα δομικό στοιχείο της μελατονίνης του ύπνου -ορμόνη που εκκρίνεται κατά τη νύχτα από την επίφυση του εγκεφάλου.

karidia_000002813870Large

Το μενού περιλαμβάνει επίσης καρύδια, αφού ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσαν ότι οι ξηροί καρποί περιέχουν και αυτοί την ορμόνη μελατονίνη. Αυτά είναι όμως μόνο μερικά από αυτά που οι δύο ειδικοί συμπεριέλαβαν στο συγκεκριμένο μενού αφού μετά από εκτενή έρευνα εντόπισαν και άλλα υλικά με τα οποία συνδύασαν αυτά τα τρόφιμα. Οι συνδυασμοί φυσικά δεν ήταν τυχαίοι δεδομένου ότι βασική αρχή της έρευνας ήταν τα τρόφιμα να ταιριάζουν μεταξύ τους και αρωματικά και επίσης να μην μειώνονται οι ευεργετικές τους ιδιότητες αναφορικά με τον ύπνο.

Έτσι λοιπόν κατέληξαν στο παρακάτω μενού.

Ορεκτικό
Ακτινίδιο, το πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σκουμπρί (έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι τα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απελευθέρωση της μελατονίνης), σπανάκι που είναι πηγή μαγνησίου και ελιές Καλαμών.

Κυρίως γεύμα
Κοτόπουλο (που είναι πηγή τρυπτοφάνης), σπόροι κολοκύθας, που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, γλυκοπατάτα και μαύρο σκόρδο.

Επιδόρπιο
Φρέσκο πεπόνι με γιαούρτι, καρύδια, λάδι καρυδιού, χυμό μήλου, μέλι και μέντα. Οι δύο ειδικοί θέλησαν να διατηρήσουν χαμηλή την πρόσληψη ζάχαρης, καθώς αυτή διαταράσσει τον ύπνο. Για το λόγο αυτό, προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν μέλι αντί για ζάχαρη στο επιδόρπιο, μιας και το μέλι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο συγκριτικά με την κανονική ζάχαρη και δεν θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, συνδύασαν το πεπόνι με το χυμό μήλου και τα καρύδια γιατί αποτελούν πηγές φυτικών ινών.

Δείτε επίσης
Μήπως οι αϋπνίες σου οφείλονται στις 6 παρακάτω τροφές;

Αυτές είναι οι τροφές που σας «πάνε» κατευθείαν για ύπνο