Πολλά ακούγονται τα τελευταία χρόνια για τις αρνητικές επιδράσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων στην υγεία και ειδικά όσον αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, νέα έρευνα έρχεται να απενοχοποιήσει το τυρί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Αμερικάνικο Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, η κατανάλωση τυριού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συγκεκριμένο -ιδιαίτερα ευχάριστο για όλους τους λάτρεις του τυριού- συμπέρασμα, μετά από έρευνα 22 ετών, μεταξύ 2.907 ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω. Μάλιστα, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εξεταστεί ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν είχαν εμφανίσει καμία μορφή καρδιαγγειακής πάθησης πριν την έναρξη της έρευνας. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν αιματολογικές εξετάσεις στους συμμετέχοντες στην αρχή της έρευνας, μετά από 6 χρόνια και στη συνέχεια μετά από 13 χρόνια, για να αξιολογήσουν τα επίπεδα συγκέντρωσης λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

Μέχρι το τέλος της περιόδου των 22 ετών η ομάδα κατέγραψε συνολικά 2.248 θανάτους συμμετεχόντων, από τους οποίους οι 833 οφείλονταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα καταγραφόμενων λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν και 42% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, το επταδεκανοϊκό οξύ που βρίσκεται στο αίμα, το οποίο είναι μια μορφή κορεσμένου λιπαρού οξέος, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Τα ευρήματά μας όχι μόνο υποστηρίζουν αλλά και ενισχύουν σημαντικά το αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι τα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή θνησιμότητας στους ηλικιωμένους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Marcia Otto. Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τους ένα λιπαρό οξύ που εντοπίζεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις

«Οι καταναλωτές εκτίθενται σε τόσο διαφορετικές και αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, ιδιαίτερα σε σχέση με τα λιπαρά, ώστε είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρές μελέτες που θα τους βοηθούν να κάνουν πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, που θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και όχι σε φήμες», καταλήγει.

Δείτε επίσης:
Τα καλύτερα τυριά για διαβητικούς