Είναι γνωστό σε όλους ότι η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι πρέπει να αποφεύγεται για να μην καταλήξουμε σαν πρωταγωνιστές ενός ακόμα σίκουελ του «The Hangover». Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τις τροφές που αν προηγηθούν της βραδινής σας εξόδου αντικαθιστώντας τους ξηρούς καρπούς και τα πατατάκια, το hangover δεν θα είναι καν στο πλάνο.

giaourti_137108663

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Μπορεί να έχουμε συνηθίσει το γιαούρτι σαν ένα γρήγορο και υγιεινό δεκατιανό όμως είναι και μια εξαιρετική επιλογή για σνακ πριν από την έξοδό μας για ποτό. Ιδανικά συμπληρώστε και λίγη γκρανόλα και συμπληρώνετε ένα γεύμα με τα κατάλληλα μακροθρεπτιικά συστατικά: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά τα οποία ο οργανισμός σας χρειάζεται για να απορροφήσει περίπου 4-6 ώρες.

houmous-me-psites-piperies

Χούμους με λαχανικά
Μία ακόμα επιλογή που συγκεντρώνει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε χούμους συνδυάζοντάς το με λαχανικά όπως καρότα, αρακά, αγγούρι κ.ά.

solomos me glaso moustarda_237875281

Σολομός
Το αλκοόλ μειώνει σημαντικά τα επίπεδα βιταμίνης B12 στο σώμα όμως τα υψηλά επίπεδα της αντίστοιχης βιταμίνης που περιέχει ο σολομός (και τα Ω3 επίσης) τον καθιστούν ένα από τα ιδανικότερα γεύματα πριν βγείτε για ποτό για να «εφοδιάσετε» τον οργανισμό σας ανάλογα.

gala

Γάλα
Οι ειδικοί συνιστούν ένα ποτήρι γάλα να προηγείται της κατανάλωσης αλκοόλ γιατί επιβραδύνει την απορρόφησή του πράγμα που συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή της τοξικής ουσίας ακεταλδεΰδης στο σώμα. Λόγω επίσης του ότι αποτελείται κατά 90% από νερό, παράλληλα ενυδατώνει.

ladi

Λάδι
Οι Ρωμαίοι προκειμένου να αποφύγουν τη μέθη, έπιναν ένα μικρό ποτήρι ελαιόλαδο πριν από το ποτό. Εσείς αρκεστείτε σε μικρότερη ποσότητα. Πιείτε μια κουταλιά της σούπας λάδι, μία ώρα προτού καταναλώσετε αλκοόλ.

tyri

Αλμυρό τυρί
Τα λιπαρά του τυριού επιβραδύνουν τη διαδικασία κένωσης του στομάχου, συνεπώς καθυστερεί και η απορρόφηση του αλκοόλ. Ωστόσο, τα γλυκά και τα αναψυκτικά διευκολύνουν τη διέλευση του οινοπνεύματος στην κυκλοφορία του αίματος οπότε καλό θα είναι να τα αποφύγετε όταν πρόκειται να πιείτε ένα ποτηράκι.

makaronia-avocado

Ζυμαρικά
Το αλκοόλ αλλάζει τα επίπεδα γλυκογόνου στο σώμα το οποίο αποτελεί την αποθηκευτική μορφή της γλυκόζης – συνεπώς ενέργειας – στο συκώτι και τους μυς. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα ζυμαρικά βοηθούν το σώμα να διατηρήσει την ποσότητα του παραγόμενου γλυκογόνου σε ικανοποιητικά επίπεδα «γεμίζοντας» παράλληλα και το στομάχι.

club-sandwich

Κοτόπουλο
Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, κάτι που επιβραδύνει και την ταχύτητα απορρόφησης του αλκοόλ. Φτιάξτε λοιπόν ένα περιποιημένο σάντουιτς με κοτόπουλο και έχετε επί τόπου μια μίξη πρωτεϊνών και υδατανθράκων επαρκή για να κρατήσετε το ενδεχόμενο μέθης εκτός. Και επειδή μας αρέσει να σας δίνουμε ιδέες, προτείνουμε να απλώσετε μια στρώση γουακαμόλε για βάση αντί για μαγιονέζα ή άλλη σάλτσα μιας και το αβοκάντο είναι φουλ σε καλά λιπαρά που απορροφούνται από τον οργανισμό πιο αργά και από τους υδατάνθρακες. Αν ωστόσο θέλετε κάτι λίγο πιο χορταστικό και εξίσου γρήγορο, ένα σπιτικό club sandwich με κοτόπουλο και αβοκάντο είναι επίσης ό,τι πρέπει.

kinoa

Κινόα
Η υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες λειτουργεί καταλυτικά στην επιβράδυνση της κένωσης του στομάχου. Οπότε μια ελαφριά σαλάτα με βάση την κινόα είναι μια ακόμα χορταστική και παράλληλα υγιεινή λύση για γεύμα πριν από τη βραδινή έξοδο για ποτό.

parea-pou-pinei

Βέβαια, βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω είναι να πιείτε με φειδώ και φυσικά να αποφύγετε την ανάμειξη διαφορετικών τύπων ποτού. Απολαύστε υπεύθυνα!

Δείτε επίσης
Το λάχανο είναι ευεργετικό. Ακόμα και για το hangover!