Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά εμείς με αυτήν τη ζέστη όχι μόνο αρνούμαστε να κλειστούμε στην κουζίνα και να μαγειρέψουμε, αλλά και να φάμε οτιδήποτε προέρχεται από τηγάνι, κατσαρόλα ή φούρνο. Πρακτικά πλέον ζούμε μέσα στο ψυγείο και το μόνο που έχουμε όρεξη να φάμε είναι μια γαβάθα με λαχταριστά, ζουμερά, δροσιστικά φρούτα. Ποια είναι όμως εκείνα που τονώνουν και ενδυναμώνουν περισσότερο τον εξουθενωμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες οργανισμό μας;

verikoka

1. Ροδάκινα
Κάνουν την εμφάνιση τους από τον Μάιο και είναι από τα πιο μυρωδάτα φρούτα. Το ροδάκινο εκτός από απίστευτη γεύση έχει και σπουδαίες ευεργετικές ιδιότητες. Με μόλις 60 θερμίδες το φρούτο, μας χαρίζει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης C, A και βήτα καροτίνη, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου, φολικού οξέος και βιταμίνης Κ. Επιπλέον, αποτελεί και εξαιρετική πηγή καλίου, στηρίζοντας έτσι τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού, βοηθώντας στη διατήρηση των νευρικών και μυικών λειτουργιών και χαρίζοντάς μας ενέργεια.

avocado

2. Αβοκάντο
Πολλοί το αποφεύγουν διότι θεωρούν ότι περιέχει πολλά λιπαρά και άλλοι λόγω της τσουχτερής τιμής του. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε πως τα λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο ανήκουν στα λεγόμενα “καλά λιπαρά” και δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στον οργανισμό σου με τα λιπαρά που έχει το μπέικον ή ένα πακέτο μπισκότα. Εάν πάλι ανήκεις στην δεύτερη κατηγορία, θέλουμε να σου πούμε πως καταλαβαίνουμε εσένα και το πορτοφόλι σου και ελπίζουμε να σε πείσουμε με τις αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φρούτου. Παρά τα όσα πιστεύεις, οι 228 θερμίδες του και τα 14,5 γραμμάρια που περιέχει μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στη γραμμή και την υγεία σου. Πιο συγκεκριμένα, τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, δηλαδή τα “καλά λιπαρά” που λέγαμε πιο πάνω, μπορούν να μειώσουν τόσο την ολική όσο και την “κακή” χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την “καλή” χοληστερίνη του οργανισμού σου, ενισχύοντας παράλληλα τον αγώνα σου για απώλεια βάρους.

anoigma-2-kerasia

3. Κεράσια και βύσσινα
Το κεράσι, το μικρό αυτό φρούτο με το βαθύ κόκκινο χρώμα είναι ιδιαίτερα θαυματουργό, χάρη στη μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Μεταξύ αυτών είναι και οι ανθοκυανίνες, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες δρουν θετικά στην απόδοση των αθλητών και βοηθούν στην καταπολέμηση των μυικών πόνων. Ιδιαίτερα ευεργετικό είναι όμως και το “ξαδερφάκι” του, το βύσσινο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην “Επιθεώρηση της Διεθνούς Κοινότητας Αθλητικής Διατροφής”, οι δρομείς που κατανάλωναν 680 γραμμάρια χυμό βύσσινο ημερησίως για 7 μέρες πριν από έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, αλλά και την ημέρα του αγώνα, ανέφεραν λιγότερους πόνους.

4. Ακτινίδιο
Πέρα από το να πίνεις νερό μέσα στον καύσωνα, για να αποφύγεις την αφυδάτωση έχεις ανάγκη και από ηλεκτρολύτες. Όταν ιδρώνεις, ένας από τους κύριους ηλεκτρολύτες που χάνεις είναι το ποτάσιο. Για να το ανακτήσεις, μπορείς να απολαύσεις τροφές πλούσιες σε ποτάσιο, όπως το καρπούζι αλλά και το ακτινίδιο που το βρίσκεις πιο εύκολα και εκτός καλοκαιρινής περιόδου. Μάλιστα, το ακτινίδιο περιέχει 251mg ποτάσιο, ανά φρούτο, που σε βοηθάει αν αποφύγεις την αφυδάτωση τις πολύ ζεστές ημέρες. Και για να ξέρεις, μπορείς να το φας με τη φλούδα του, αφού το πλύνεις καλά.