Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι μια συζήτηση μονοπωλεί το ενδιαφέρον: πώς θα χάσουμε τα παραπανίσια κιλά πριν την παραλία; Η απάντηση έρχεται από τη Λατινική Αμερική και είναι ένα τόσο δα σποράκι με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

chia_267029933

Το όνομά του chia και είναι μια τροφή που έχει κάνει την εμφάνιση της στα πιάτα μας τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Δεν είναι όμως νέα ανακάλυψη μιας και οι σπόροι του φυτού chia, που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και φύεται στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, έχουν υπάρξει για αιώνες τώρα δημοφιλής τροφή στη Λατινική Αμερική, ενώ για τους Αζτέκους ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους και θεωρούνταν πηγή ενέργειας και δύναμης.

Τι έχει να σου προσφέρει
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, Ω-3 λιπαρά οξέα, ασβέστιο, βόριο και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου, σιδήρου και καλίου. Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg Ωμέγα 3 και 752 mg Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Και όχι μόνο. Αυτοί οι καταπληκτικοί σπόροι έχουν 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, 2 φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και 6 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα! Σα να λέμε μία “βόμβα” θρεπτικών συστατικών! Όσο για θερμίδες; Κάθε κουταλιά της σούπας έχει μόνο 60.

chia_239159503

Πώς σε ωφελεί
Βοηθά στην απώλεια βάρους και στη γράμμωση. Είναι ο πρώτος λόγος που σε κάνει να αναζητήσεις αυτά τα σποράκια στα ράφια των καταστημάτων με βιολογικά είδη. Συγκεκριμένα, λόγω του ότι οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες απορροφούν πολύ νερό και διαστέλλονται με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα της πείνας. Την ίδια στιγμή οι φυτικές ίνες μαζί με την πρωτεΐνη και τους σύνθετους υδατάνθρακες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άρα αισθάνεσαι πληρότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν ενδίδεις σε τσιμπολογήματα. Παράλληλα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτείνη, είναι ό,τι πρέπει γι’ αυτούς που γυμνάζονται και δεν θέλουν να παίρνουν σκευάσματα πρωτεΐνης για να αυξήσουν τη μυική τους μάζα.

Σου δίνει περισσότερη ενέργεια. Όπως είπαμε οι Αζτέκοι θεωρούσαν τους σπόρους chia πηγή ενέργειας και δύναμης και δεν είχαν άδικο. Οι υδρόφιλες ιδιότητες τους βοηθούν στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και οι σύνθετοι υδατάνθρακες που περιέχουν “σπάνε” σταδιακά διατηρώντας τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνοντας την αντοχή. Δεν είναι τυχαίο που τους συστήνουν και οι γυμναστές για αύξηση της αντοχής και της απόδοσης στις ασκήσεις.

chia_157235153

Προστατεύει την καρδιά και μειώνει τη χοληστερίνη. Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε Ω-3 λιπαρά οξέα (μάλιστα σε τιμές έως και δεκαπλάσιες από άλλους σπόρους) τα οποία έχουν ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το λινολεϊκό οξύ που περιέχουν, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, άρα μειώνουν και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου. Μιας και ο γλυκαιμικός δείκτης των σπόρων chia είναι πολύ χαμηλός, δεν αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σημείωσε δε ότι επειδή τα επίπεδα σακχάρου παραμένουν πιο σταθερά μειώνεται και η λαχτάρα για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη.

Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι σπόροι chia είναι σύμμαχοι και του πεπτικού συστήματος, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν. Για την ακρίβεια βοηθούν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των πεπτικών διαταραχών.

Πόσους σπόρους chia μπορείς να τρως κάθε μέρα
Η συνιστώμενη ποσότητα ειδικά αν έχει ευαίσθητο στομάχι είναι περίπου 1 – 1,5 κουταλιά της σούπας κάθε μέρα.

chia_211418356

Πώς τους χρησιμοποιείς
Οι σπόροι chia μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι και αναμεμειγμένοι με νερό. Όταν αναμιχθούν με νερό μάλιστα, σχηματίζουν ένα είδος ζελέ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τις λιπαρές ουσίες στη μαγειρική για να μειώσεις την ποσότητα λαδιού, βουτύρου ή μαργαρίνης που βάζεις στο φαγητό. Κατά τα άλλα, γίνονται εξαιρετικό topping για γιαούρτι, μπαίνουν σε smoothies, κέικ, μάφιν, μπισκότα, κρακεράκια, ψωμί, ακόμη και σε σάλτσες. Με chia μπορείς να φτιάξεις επίσης κρέμες και πουτίγκες.

chia_211861000

Και μια συνταγή
Στο Μεξικό φτιάχνουν και ένα πολύ υγιεινό ποτό με τους σπόρους chia που θεωρείται ότι ενισχύει την ενέργεια, το Chia Fresca που γίνεται με σπόρους chia, νερό, χυμό λεμονιού ή λάιμ και γλυκαντικά. Για 2 ποτήρια Chia Fresca χρειάζεσαι: 2 φλιτζάνια νερό (αν μπορείς να βρεις νερό καρύδας θα δώσεις στο ποτό σου πιο γευστική και εξωτική νότα), 1½ κουτ. σούπας σπόρους chia, ½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού ή λάιμ και ½ κουτ. σούπας από γλυκαντικό της επιλογής σου. Βάζεις το νερό σε ένα μεγάλο μπολ ή βάζο, ρίχνεις μέσα τους σπόρους και ανακατεύεις καλά. Το αφήνεις στην άκρη για 10 λεπτά να διογκωθούν οι σπόροι. Προσθέτεις τέλος το χυμό λεμονιού και το γλυκαντικό, ανακατεύεις και σερβίρεις σε ποτήρια.

Extra Tip
Ο λιναρόσπορος είναι προς το παρόν πιο δημοφιλής σε σχέση με τους σπόρους chia, μιας και πάνω – κάτω προσφέρει τα ίδια οφέλη στον οργανισμό. Ωστόσο, οι σπόροι chia έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του λιναρόσπορου, δεν οξειδώνονται άρα μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να παρουσιαστούν αλλοιώσεις. Βέβαια, καλό είναι να τους φυλάς σε δροσερό μέρος.