Αδιαμφισβήτητα στην Ιαπωνία γνωρίζουν από υγιεινή διατροφή και περιποίηση της επιδερμίδας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι γυναίκες εκεί θεωρούνται από τις πιο όμορφες του κόσμου χάρη στην πορσελάνινη επιδερμίδα τους, ενώ οι Ιάπωνες από τους λαούς με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη. Το μυστικό τους δεν κρύβεται σε ακριβά και σπάνια προϊόντα και τρόφιμα, αλλά στο “ταπεινό” ρυζέλαιο.

ladi rysiou

Πρόκειται για ένα λάδι που προέρχεται από το πίτουρο, τον εσωτερικό φλοιό του ρυζιού και το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από τα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Είναι ιδανικό για τις σαλάτες αλλά και για το τηγάνισμα και το μαγείρεμα, καθώς δεν χάνει τη θρεπτική του αξία ενώ θερμαίνεται. Θεωρείται ιδανική επιλογή για όσους φροντίζουν την υγεία τους, καθώς αποτελεί σπουδαία πηγή φυτοστερολών, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, ενώ παράλληλα προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στο φερουλικό οξύ που περιέχει, προστατεύει από παθήσεις του προστάτη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, θεωρείται εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών.

Εκτός από τη διατροφή τους, οι Γιαπωνέζες το χρησιμοποιούν και για την περιποίηση της επιδερμίδας τους, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε του προσδίδει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, ενυδατώνοντας παράλληλα την επιδερμίδα. Χάρη στην ουσία Gamma oryzanol που περιέχει, τα λιπίδια της επιδερμίδας προστατεύονται από την οξείδωση, ενώ μειώνεται και η εμφάνιση φακίδων, ρυτίδων και σκούρων στιγμάτων. Λατρεύουν να το απλώνουν με ένα βαμβάκι στο πρόσωπό τους το βράδυ αντί της ενυδατικής τους κρέμας προκειμένου να ξυπνήσουν το πρωί με βελούδινη και ανανεωμένη επιδερμίδα.