Τα φρούτα είναι καλύτερα όταν τρώγονται φρέσκα και ακόμη καλύτερα, όταν καταναλώνονται στην εποχή τους. Και ποια είναι καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι, για να γεμίσουμε το καλάθι με πεντανόστιμα και λαχταριστά φρούτα;

Δροσερά, γευστικά, μυρωδάτα και το κυριότερο, σε τεράστια ποικιλία, τα καλοκαιρινά φρούτα γεμίζουν το ψυγείο μας, προσφέροντας άπειρες επιλογές, καθώς μπορούμε, με την ίδια ευκολία, να τα κάνουμε χυμό ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε κρύα και ζεστά πιάτα, δημιουργώντας γλυκές και αλμυρές λιχουδιές.

Καρπούζι
Από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, παρά τα πολλά και ενοχλητικά κουκούτσια, γεμίζει με την πληθωρική του παρουσία τους πάγκους των μανάβικων από τον Ιούνιο. Μπορεί να φαγωθεί φρέσκο, να γίνει δροσιστική γρανίτα, να το προσθέσουμε σε χυμούς και να το κάνουμε γλυκό του κουταλιού ή πίτα. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (92%) και, παρά τις κακόβουλες φήμες, δεν είναι περισσότερο παχυντικό από άλλα φρούτα, καθώς έχει λίγες θερμίδες και η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι μόλις 5%.

Πεπόνι
Με άρωμα χαρακτηριστικό και γαργαλιστικό, που μας προδιαθέτει για την ωριμότητα του, το γλυκό μας πεπόνι έρχεται στη φρουτιέρα μας από τον Ιούνιο, διεκδικώντας τη θέση του στις φρουτοσαλάτες μας. Εμπεριέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο, τα οποία το καθιστούν πολύτιμο και για την υγεία μας. Εκτός από την κλασσική φρουτοσαλάτα, μπορείτε να φανείτε τολμηροί και να το προσθέσετε σε πράσινη σαλάτα, ή να το τυλίξετε με φέτες προσούτο και να το σερβίρετε ως κρύο ορεκτικό. Με πεπόνι θα φτιάξετε, επίσης, γρανίτες και χυμούς.

Ροδάκινο
Ζουμερό, λαχταριστό και απόλυτα καλοκαιρινό φρούτο, το ροδάκινο μας ήρθε από τη μακρινή Κίνα και κατάφερε να ευδοκιμήσει και στη Μεσόγειο, λόγω του ζεστού καλοκαιριού και του ήπιου χειμώνα. Δηλώνει παρών από τις αρχές Ιουνίου και προτιμάει να το φιλοξενούμε στο ψυγείο αφού είναι ευπαθές στη ζέστη και μας ανταμείβει, προσφέροντας βιταμίνη C, πρωτεΐνες και κάλιο. Απολαύστε το φρέσκο και φτιάξτε με αυτό κομπόστα, μαρμελάδα, χυμό, λικέρ, τάρτες και πιτάκια.

Νεκταρίνι
Της γνωστής οικογενείας των ροδάκινων, χωρίς, όμως, το χαρακτηριστικό χνούδι στη φλούδα. Όπως και με το ξαδερφάκι του το ροδάκινο, η συγκομιδή του ξεκινάει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και κάλιο, ευνοώντας τόσο την αποτοξίνωση του οργανισμού, όσο και την τόνωση του νευρικού συστήματος. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε όλες τις φρουτοσαλάτες, ενώ γίνεται υπέροχη τάρτα και μαρμελάδα. Μη διστάσετε να το προσθέσετε και σε αλμυρές συνταγές.

Βερίκοκο
Τα μικρό, πορτοκαλοκίτρινο φρούτο, με τη γλυκιά γεύση, που κανένας δεν μπορεί να σταματήσει μόνο στο ένα, εμφανίζεται από τον Ιούνιο και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο, ενώ θεωρείται σύμμαχος στην πρόληψη του καρκίνου. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα τόσο φρέσκο, όσο και αποξηραμένο, γίνεται υπέροχη μαρμελάδα και συνοδεύει εξαιρετικά κρέας.

Κεράσι
Ένα μπολ στο τραπέζι του μπαλκονιού, γεμάτο κατακόκκινα κεράσια που περιμένουν να φαγωθούν, με όλη τη λαιμαργία που τους αξίζει, είναι η απόλυτη καλοκαιρινή εικόνα. Τα απολαυστικά κεράσια, εμφανίζονται από τον Ιούνιο και πέρα από εξαιρετική γεύση, προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ κάθε κερασάκι έχει ελάχιστες θερμίδες. Αν έχετε όρεξη και χρόνο να αφαιρέσετε τον πυρήνα τους, γίνονται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, τάρτα, χυμός και αναψυκτικό.

Σύκο
Βοηθάει στη ρύθμιση της πίεσης και στα προβλήματα δυσκοιλιότητας, ρίχνει τα τριγλυκερίδια και είναι πλούσιο σε ασβέστιο και κάλιο. Με τόσα οφέλη για την υγεία, σε συνδυασμό με τη μοναδική του γεύση, δεν είναι να απορεί κανείς που το σύκο, από τον Ιούλιο που μαζεύεται, κατακτάει τη φρουτιέρα μας. Μπορεί να καταναλωθεί τόσο μόνο του, όσο και μέσα σε γιαούρτι και σαλάτα. Γίνεται υπέροχο γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και τάρτα και αποξηραμένο μπαίνει σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, από κέικ έως ψητό κρέας.

Σταφύλι
Είναι ο μεγάλος σταρ των καλοκαιρινών φρούτων, που εμφανίζεται τελευταίο, για να κλείσει ιδανικά μία περίοδο γεμάτη γεύσεις και βιταμίνες. Εμφανίζεται κυρίως από τον Αύγουστο και η πιο ώριμη στιγμή του είναι τον Σεπτέμβριο, όταν πραγματοποιείται και ο τρύγος. Καταναλώνετε φρέσκο, αν και όχι χωρίς τύψεις, καθώς ένα ολόκληρο τσαμπί έχει αρκετές θερμίδες, γίνεται γλυκό του κουταλιού και χυμός, ενώ από τον μούστο φτιάχνονται πολλές συνταγές, όπως μουστοκούλουρα, πετιμέζι και μουσταλευριά.