Πρόκειται για ένα από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά, οπότε δεν δικαιολογείται να μην γνωρίζεις τι είναι και, φυσικά, να μην το έχεις δοκιμάσει. Και επειδή το δεύτερο σίγουρα δεν παίζει, δες τι αξίζει να ξέρεις για το σύγκλινο.

Τι είναι;
Πρόκειται για κομμάτια από χοιρινό κρέας αλατισμένα, αρτυσμένα με μπαχαρικά και βότανα, καπνισμένα και διατηρημένα σε λίπος.

Πού & πώς παράγεται;
Το καλύτερο σύγκλινο λέγεται ότι το κάνουν στην Πελοπόννησο -στην Αρκαδία και τη Λακωνία- και το ονομάζουν «παστό». Γνωστά και νόστιμα, όμως, είναι ακόμα και τα παστά που φτιάχνουν στις Κυκλάδες με μικρές παραλλαγές στα κομμάτια του κρέατος και τον τρόπο παρασκευής τους.

Παραδοσιακά, όταν έσφαζαν τα χοιρινά έβαζαν καθαρά κομμάτια από ψαχνά σε καζάνι με χοντρό αλάτι και πολλά μυρωδικά (κανέλα, γαρίφαλο, ρίγανη, μπαχάρι, πιπεριές, σκόρδα και χοντροκομμένα κρεμμύδια) και τα άφηναν να σιτέψουν. Τα έβραζαν κατόπιν για αρκετές ώρες μαζί με το λίπος που έβγαζαν και λίγο νερό (το κρέας σχεδόν τηγανιζόταν), ώστε να φύγει τελείως η υγρασία για να μη μουχλιάσουν μετά. Πολλές φορές κάπνιζαν το σύγκλινο με φασκόμηλο.

strifto

Σε άλλες περιοχές πρώτα καπνίζουν τα κομμάτια του κρέατος και μετά βράζουν το σύγκλινο μέσα σε χυμό πορτοκαλιών, νερό και πορτοκαλόφλουδες, μέχρι να πιουν το περισσότερο υγρό. Κατόπιν, τοποθετούν τα κομμάτια σε πήλινα πιθάρια (ή πλέον σε γυάλινα βάζα) και τα σκέπαζουν με το λίπος τους (γλίνα) στις περιοχές που δεν είχαν περίσσιο ελαιόλαδο ή με βασιλικό λίπος, το λίπος δηλαδή γύρω από τα νεφρά του χοίρου.

Πώς καταναλώνεται;
Συνήθως τρώγεται τηγανητό σαν μεζές ή μέσα σε αβγά με πατάτες, μαζί με όσπρια ή λαδερά φαγητά, με φρέσκα κουκιά και μάραθο ή με ξινόχοντρο…

Σας έχουμε και 7 συνταγές με σύγκλινο για να παίρνετε ιδέες

suglino me agria xorta

Σύγκλινο με άγρια χόρτα

STRAPATSADA ME SYGLINO

Στραπατσάδα με ντομάτα και σύγκλινο

anoixti pita siglino nik2

Ανοιχτή πίτα με χόρτα και σύγκλινο Λακωνίας

SALATA-ME-SPANAKI-SYGLINO

Σαλάτα με σπανάκι, σύγκλινο Μάνης, ρόδια και ανθότυρο

kritharaki manitaria

Κριθαράκι με μανιτάρια, σύγκλινο και γραβιέρα

ANOIGMA-soupa-kolokitha-kastano

Κολοκυθόσουπα με σύγκλινο Μάνης, κάστανα και φιστίκια

patates-gemistes

Πατάτες γεμιστές με τσένταρ, λουκάνικο και σύγκλινο