Όχι δεν μιλάμε για μία συμβατική μπανάνα, αλλά για μια γενετικά τροποποιημένη μπανάνα, που δημιούργησαν επιστήμονες στην Αυστραλία, με στόχο να βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που πάσχουν από ανεπάρκεια βιταμινών.

Η συγκεκριμένη «βιο-ενισχυμένη» μπανάνα με το χρυσαφί χρώμα, αναπτύχθηκε με τη λήψη γονιδίων από ένα συγκεκριμένο είδος του φρούτου αυτού, το οποίο βρέθηκε στην περιοχή Papua της Νέας Γουινέας και το οποίο διαθέτει υψηλά επίπεδα προβιταμίνης Α. Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και κόστισε 7,6 εκατομμύρια δολάρια, κράτησε για πολύ καιρό. Το αποτέλεσμα ήταν μία μπανάνα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά την ανάπτυξη, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της όρασης.

bananas

«Με τα χρόνια, μπορέσαμε να αναπτύξουμε μια μπανάνα που έχει επιτύχει εξαιρετικά επίπεδα προβιταμίνης Α. Από εκεί προέκυψε και το χρυσο-πορτοκαλί χρώμα», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας James Dale.

Η κατανάλωση του «βιο-ενισχυμένου» αυτού φρούτου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξης μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης διατροφής σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες διαβίωσης στην Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές αυτές οι μαγειρεμένες μπανάνες αποτελούν ένα συχνό φαγητό, με αποτέλεσμα η αύξηση των μπανανών προβιταμίνης-Α να αναμένεται ότι θα βοηθήσει τους ντόπιους στις διατροφικές τους ανάγκες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι περίπου 750.00 παιδιά το χρόνο πεθαίνουν από έλλειψη βιταμίνης Α. Από το 2006 έως το 2011, μάλιστα η ανεπάρκεια βιταμίνης Α στα παιδιά της Ουγκάντα, αυξήθηκε από 20% σε 38%, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το είδος έρευνας μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Δείτε επίσης
4 «παρεξηγημένες» τροφές και γιατί δεν πρέπει να τις κόψεις