Ο αγαπημένος μας τόνος τρώγεται κατά κόρον το καλοκαίρι, τόσο κονσέρβα σε σαλάτες όσο και φρέσκος στις ταβέρνες ή σούσι στα sushi bars. Πόσα, όμως, ξέρεις πραγματικά για το ψάρι αυτό;

Υπάρχουν δύο είδη τόνου, ο κιτρινόπτερος και ο μακρύπτερος.

Ο τόνος καταναλώνεται φρέσκος, κατεψυγμένος ή από κονσέρβα. Ο τόνος της κονσέρβας έχει τις ίδιες σχεδόν ιδιότητες με τον φρέσκο.

Ο τόνος της κονσέρβας μπορεί να είναι φιλέτο (ένα μόνο κομμάτι) ή σε τεμάχια και ο πιο συνηθισμένος τρόπος διατήρησής του είναι μέσα σε σπορέλαιο, σε ελαιόλαδο ή σε νερό και αλάτι.

tonos

Ο τόνος σε νερό περιέχει 121 θερμίδες και ο τόνος σε λάδι 188. Αυτό τον κάνει πολύτιμο σύμμαχό μας τόσο στις δίαιτες αδυνατίσματος, όσο και στις κάθε είδους μαγειρικές μας ανησυχίες.

Ο τόνος, όπως τα περισσότερα, ψάρια είναι τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (φωσφόρο, κάλιο, νάτριο, σελήνιο).

Ο τόνος ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών ψαριών, γι’ αυτό είναι τροφή πλούσια σε Ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ως γνωστόν εξασφαλίζουν στον οργανισμό καρδιαγγειακή προστασία, ενώ παράλληλα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.

tonos alonnisou

Ο τόνος Αλοννήσου, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τόνους στον κόσμο. Μάλιστα η μεγαλύτερη ποσότητά του εξάγεται στην Ιαπωνία, για να γίνει εκλεκτό σούσι.

Και μερικές νόστιμες συνταγές με τόνο:

Σαλάτα µε βίδες, τόνο και λιαστή ντοµάτα
Μακαρονάδα με τόνο και ούζο
Φιλέτο τόνου σε σάλτσα πορτοκαλιού με αρωματικό κουσκούς
Ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς και τόνο
Σάλτσα με τόνο (κονσέρβας) και μανιτάρια