Συγκλονιστικά τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αφού όπως φαίνεται, τα παιδιά που πίνουν τυποποιημένους χυμούς κινδυνεύουν να εμφανίσουν άσθμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά λάμβαναν φρουκτόζη (ζαχαρούχα ποτά) από πολύ μικρή ηλικία, είχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα, σε σχέση με τα παιδιά που κατανάλωναν σπάνια ή ποτέ ζαχαρούχα ποτά.

anapsyktiko egkyos

Σημαντικό βέβαια είναι και το γεγονός ότι, όπως διαπιστώθηκε από την ίδια έρευνα, τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έπιναν αναψυκτικά ή ζαχαρούχα ποτά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν στοιχεία σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 1.000 μητέρων και των παιδιών τους και στη συνέχεια, συγκέντρωσαν πληροφορίες για την υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της διάγνωσης του άσθματος, προκειμένου να αξιολογήσουν την πιθανή σύνδεση της κατανάλωσης αναψυκτικών και γενικά ζαχαρούχων ποτών με το άσθμα. «Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με την παχυσαρκία και την παχυσαρκία με το άσθμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sheryl Rifas-Shiman, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of the American Thoracic Society, ενώ η δική τους έρευνα πάει ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας απευθείας τα ζαχαρούχα ποτά με το άσθμα.