Οι ζαχαροπλάστες της νέας εποχής εκπαιδεύονται στις νέες τεχνικές και πλέον εστιάζουν όχι μόνο στους σωστούς γευστικούς συνδυασμούς αλλά και την αισθητική βάση των γλυκών τους. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που κάποια από αυτά είναι τόσο προσεγμένα που αναγάγουν παραδειγματικά τη ζαχαροπλαστική σε μορφή τέχνης. Συγκεντρώσαμε μερικές αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις.

abstract-art-cake-1

Τα «Μαθηματικά» γλυκά της Dinara Kasko
Η Ουκρανή Dinara Kasako δημιουργεί γλυκά που η αψεγάδιαστη γεωμετρική τους λεπτομέρεια και αισθητική τους είναι τόσο εντυπωσιακά που ξεχνάς ότι τρώγονται. Το υπόβαθρο της δημιουργού τους υπάγεται στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και του 3D σχεδιασμού με τα οποία ασχολούνταν για αρκετά χρόνια πριν ανακαλύψει τη μεγάλη αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική, οπότε τα γλυκά- έργα τέχνης έχουν γερή καλλιτεχνική βάση… Mοιάζουν περισσότερο με εκθέματα σε μουσείο μοντέρνας τέχνης παρά με γλυκά.

abstract-art-cake-3

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι η Kasako είναι κυρίως αυτοδίδακτη ενώ βελτίωσε την τεχνική της παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες και κάνοντας στο σπίτι της πολλούς πειραματισμούς για να πετύχει απόλυτα ακριβές αποτέλεσμα σε σχήμα, όγκο, σύνθεση, χρώμα και υφή. Η καλλιτεχνική οπτική της φαίνεται εξάλλου και από το πώς αντιμετωπίζει τα γλυκά της προσπαθώντας να συνδυάζει αρμονικά αρχιτεκτονική και σχέδιο με τη ζαχαροπλαστική. Όσο για το περιεχόμενο, παντεσπάνι, μους σοκολάτας, κονφί μούρων, ζύμη σαμπλέ και μαρέγκα είναι μερικά από αυτά που συνθέτουν τα νόστιμα αυτά έργα τέχνης.

kiautzonfrank-572a216c1d59d79-575x772

abstract-art-cake-24-e1508446508250

Το «Μάρμαρο» της KufStudios
Με μια πρώτη ματιά, τα παραπάνω γλυκά -πραγματικό έργο τέχνης- μοιάζει με πιθανό έκθεμα που θα συναντούσατε σε κάποιο ατελιέ ή έκθεση μοντέρνας τέχνης. Όπως όμως θα έχετε διαπιστώσει σε αρκετές περιπτώσεις, καμιά φορά τα φαινόμενα απατούν… Για να σάς λύσουμε και την απορία, αυτό που βλέπετε δεν είναι κάποια μαρμάρινη κατασκευή αλλά πολλαπλά επίπεδα αφράτου κέικ επικαλυμμένου με μαρτζιπάν τόσο άρτια δουλεμένου ώστε να μοιάζει με καλογυαλισμένο μάρμαρο ενώ η χρυσή επικάλυψη στην παραπάνω φωτογραφία είναι εδώδιμος χρυσός 24 καρατίων.

abstract-art-cake-23

Ο ιθύνων νους πίσω από τα καλοδουλεμένα αυτά κέικ που ούτε φαντάζεστε ότι τρώγονται είναι η σχεδιάστρια κοσμημάτων, γλύπτρια και επιχειρηματίας που επενδύει σε νεοφυείς ιδέες, Kia Utzon-Frank. Τα κέικ σχεδιάζονται κατόπιν ειδικής παραγγελίας και παρουσιάζονται σε μεγάλες επίσημες εκδηλώσεις ενώ είναι διαθέσιμα σε μια ευρεία γκάμα σχημάτων και μεγεθών.

abstract-art-cake-5

Τα «Αρχιτεκτονικά» γλυκά του Tortik Annushka
Η φήμη του οικογενειακού ζαχαροπλαστείου Tortik Annushka των αδερφών Madina and Tortik Yavorskaya στη Μόσχα, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας τόσο για τα γευστικά γλυκά του όσο και τη μοναδική αισθητική τους. Εμπνευσμένες από την τέχνη και την αρχιτεκτονική, αρκετές από τις προτάσεις τους είναι ασύμμετρα αλλά λεπτομερώς σχεδιασμένες υποδεικνύοντας την καλλιτεχνική προσέγγιση των δημιουργών τους.

abstract-art-cake-9

rubikscake2

Ο «κύβος του Ρούμπικ» του Cedric Grolet
Ο Γάλλος Cedric Grolet είναι γνωστός για την ιδιότυπη «μούσα» του, τον κύβο του Ρούμπρικ, από τον οποίο εμπνέεται και παρουσιάζει στις πιο εντυπωσιακές γλυκές εκδοχές του. Κάθε κύβος αποτελείται από 27 διαφορετικές δημιουργίες γλυκών σε σχήμα κύβων με διαφορετικό χρώμα και διακόσμηση, ενίοτε και γεύση. Το συγκεκριμένο γλυκό έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν οι επισκέπτες του «Le Dali» του εμβληματικού ξενοδοχείου Le Meurice στο Παρίσι.

abstract-art-cake-13

abstract-art-cake-14

Οι «Πινελιές» του Kalabasa
Το ρωσικό ζαχαροπλαστείο «Kalabasa» έχει γίνει γνωστό επίσης εκτός συνόρων για την καλλιτεχνική οπτική των γλυκών του. Η πρωτότυπη διακόσμηση στις τούρτες του είναι απλή όμως έξυπνη και παιγνιώδης αφού μοιάζει με πινελιές πάνω σε πίνακα ζωγραφικής, μόνο που στην περίπτωσή μας οι πινελιές είναι από μια χρωματική παλέτα με βάση τη σοκολάτα που διακοσμεί τούρτες σε ρόλο… πίνακα. Όπως είναι προφανές, κάθε δημιουργία είναι μοναδική και σε καμιά περίπτωση δύο τούρτες δεν είναι ίδιες.

abstract-art-cake-20-e1508446964443

Γλυκά με «Σχισμένο Χαρτί» από την Jasmine Rae Cakes
Η Jasmine Rae εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και φημίζεται για το σχεδιασμό των γλυκών της αντλώντας έμπνευση από τις καλές τέχνες και το χαρτί σε ορισμένα από αυτά. Η ζαχαροπλάστης εστιάζει στην υφή των δημιουργιών της τις οποίες διακοσμεί με μοναδικές λεπτομέρειες.

abstract-art-cake-17-e1508446531311

Οι διάφοροι τύποι χαρτιού όπως γκοφρέ, ρυζόχαρτο, χαρτόνι, κομμάτια σχισμένου χαρτιού κ.ά είναι ένα μόνο κομμάτι της θεματικής που επιλέγει για να κοσμεί τις εντυπωσιακές δημιουργίες της.