Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας κυρίως με τοστ ή τυρόπιτα και καφέ. Αλήθεια, όμως, τι περιλαμβάνει το πρώτο γεύμα της ημέρας σε άλλες χώρες;

english_breakfast

Βρετανία – το διάσημο
Για το αγγλικό πρωινό σίγουρα ξέρεις. Μπορεί να το έχεις δοκιμάσει κιόλας μιας και το τιμούν πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια που σερβίρουν πρωινό και στην Ελλάδα. Οι Βρετανοί, λοιπόν, ξεκινούν τη μέρα τους με τηγανητά αβγά, μπέικον, ντομάτες, λουκάνικα, κόκκινα φασόλια και φρυγανισμένο ψωμί με βούτυρο.

USA_breakfast

ΗΠΑ – το κινηματογραφικό
Όχι τόσο πλούσιο όσο το αγγλικό αλλά σίγουρα εξίσου προβεβλημένο, μιας και το έχουμε θαυμάσει πολλές φορές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με τους ήρωες να απολαμβάνουν pancakes με βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου ή κάποιο άλλο σιρόπι. Όταν θέλουν κάτι αλμυρό πάλι επιλέγουν για πρωινό αβγά scrambled και τραγανό μπέικον.

turkish_breakfast

Τουρκία – το υπερ-πλήρες
Κάποιοι το πρωί θέλουν 1 φλιτζάνι καφέ μόνο και κάποιοι άλλοι, όπως οι Τούρκοι, στήνουν κανονικό γεύμα με αβγά τηγανητά με σουτζούκι, ντομάτα, αγγούρι, ελιές, τυριά, φρυγανισμένο ψωμί, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού, μέλι και μαρμελάδες. Δίπλα τους, απαραιτήτως κι ένα φλιτζάνι τσάι.

italian_breakfast

Ιταλία – το γρήγορο
Οι γείτονες Ιταλοί φαίνεται ότι μας μοιάζουν στις διατροφικές επιλογές, τουλάχιστον στο πρωινό, με τους περισσότερους να αρκούνται σε ένα καφεδάκι -espresso φυσικά- που συνοδεύουν με κάποιο μπισκοτάκι, όπως τα πολύ νόστιμα καντουτσίνι.

french_breakfast

Γαλλία – το απίστευτα γλυκό
Η αγάπη των Γάλλων για τα γλυκά από το πρωί φαίνεται κι έτσι δίπλα σ’ ένα φλιτζάνι café au lait -ένα ρόφημα με ίση ποσότητα φρέσκου ζεστού καφέ και αφρόγαλα-, βάζουν φρέσκα κρουασάν, βούτυρο και μαρμελάδες. Αδύνατον να τους αντισταθείς!

spanish_breakfast2

spanish_breakfast1

Ισπανία – το βασίλειο των churros
Οι διάσημοι ισπανικοί λουκουμάδες, τα churros, σερβίρονται απαραιτήτως με ζεστή σοκολάτα για πολλές σο-κολασμένες βούτες και γίνονται ο ιδανικός συνοδός για τον περίφημο, γλυκό cafe Bombon της Ισπανίας. Όσοι βέβαια δεν θέλουν να ξεκινούν τόσο γλυκά τη μέρα τους επιλέγουν την απλή και χορταστική επιλογή του ψωμιού με λίγη τριμμένη ντομάτα και ελαιόλαδο.

german_breakfast

Γερμανία – το λες και συνοδευτικό μπίρας
Οι Γερμανοί έχουν έρωτα με τα λουκάνικα και τα επιλέγουν πραγματικά για όλες τις ώρες της μέρας, ξεκινώντας από το πρωί που τα βάζουν δίπλα στον καφέ τους, παρέα με ένα μπρέτζελ και μουστάρδα.

russian_breakfast

Ρωσία – το λιτό
Οι σπόροι και τα δημητριακά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορείς να βάλεις στο πιάτο σου το πρωί και είναι ό,τι πρέπει για να πάρεις δύναμη κι ενέργεια. Στη Ρωσία, λοιπόν, έχουν το παραδοσιακό kasha, που είναι ένα είδος χυλού με σπόρους βρασμένους με γάλα ή νερό.

indian_breakfast

Ινδία – το καινοτόμο και αρωματικό
Ήξερες ότι οι φακές γίνονται και κρέπα; Κι όμως, στην Ινδία φτιάχνουν τις Dosa, ένα είδος κρέπας από ρύζι και φακές, που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για πρωινό και σερβίρεται με διάφορα ντιπ και chutneys που μοσχοβολούν μπαχαρικά που τόσο αγαπά η ινδική κουζίνα.

mexican_breakfast

Μεξικό – το πικάντικο
Οι Μεξικανοί ξεκινούν τη μέρα τους δυναμικά με τορτίγιες γεμιστές με διάφορα υλικά, όπως τηγανητά αβγά, πικάντικες σάλτσες και φρέσκα λαχανικά. Όσο για τον καφέ, ο γνωστός και ως Café de Olla που περιέχει ένα ξύλο κανέλας, ακατέργαστη ζάχαρη και σερβίρεται σε πήλινη κούπα, συμπληρώνει γευστικά το πρωινό τους.

australian_breakfast

Αυστραλία – το αλμυρό
Οι περισσότεροι όταν μιλούν για άλειμμα για το ψωμί στο πρωινό σκέφτονται το κλασικό άλειμμα σοκολάτας. Στην Αυστραλία, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν φοβούνται να δοκιμάσουν διαφορετικές γεύσεις, επιλέγοντας να απλώσουν στο βουτυρωμένο ψωμί τους το vegemite, ένα σκουρόχρωμο, αλμυρό και ελαφρώς πικρό στη γεύση άλειμμα από εκχύλισμα μαγιάς. Για να ενισχύσουν τη γεύση του, συχνά το πασπαλίζουν με τυρί, ενώ κάποιοι το κάνουν και σάντουιτς, προσθέτοντας και άλλα υλικά όπως μαρούλι, αβοκάντο και ντομάτα.

RODI-PORTOKALI-KIWI

Δυτικό Ακρωτήρι (Νότια Αφρική) – το αλμυρό που γίνεται γλυκό
Στη Νότια Αφρική αγαπούν ένα πιάτο κουάκερ με αλεύρι καλαμποκιού (pap), γνωστό ως putu pap, το οποίο φτιάχνουν με ελάχιστο νερό προκειμένου να αποκτά τραγανή υφή, σαν crumble, το συνδυάζουν με σάλτσα ντομάτας και το χρησιμοποιούν ως συνοδευτικό για ψητό κρέας. Στο Δυτικό Ακρωτήρι πάλι, το putu pap φτιάχνεται με γάλα και ζάχαρη και είναι η αγαπημένη τους επιλογή για πρωινό.

japanese_breakfast

Ιαπωνία – ένα ακόμη πλήρες γεύμα
Τελικά δε σερβίρουν μόνο στην Τουρκία πολλά πιάτα για πρωινό. Και στην Ιαπωνία θέλουν να ξεκινούν χορταστικά τη μέρα τους, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων ρύζι ατμού, σούπα miso, ομελέτα, ψάρι, τουρσιά λαχανικών και φύκια.

PROINO

Νότια Κορέα – ε ναι, η Ασία ψηφίζει πληρότητα!
Παρόμοιο με της Ιαπωνίας, το πρωινό στη Νότια Κορέα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία, από το κλασικό ρύζι ατμού και τη σούπα miso, μέχρι kimchi (λαχανικά τουρσί με μπαχαρικά) και κρέας ή ψάρι.