Εκτός από σημαντική προσωπικότητα του καλλιτεχνικού κινήματος του υπερρεαλισμού, ο Ισπανός εκκεντρικός ζωγράφος ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος bon vivant ενώ η γαστρονομική θεματική σε αρκετά από τα έργα του υποδήλωνε την σχεδόν ερωτική σχέση που είχε με τη γαστρονομία.

Φιλήδονος από «την κοιλιά της μάνας του»
Στα έργα του είναι γνωστό ότι το φίλτρο της λογικής δηλώνει «απών» όμως αυτό που δε χρειάζεται να είσαι εμπειρογνώμονας για να καταλάβεις είναι η λατρεία του για το καλό φαγητό. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνουν και οι αυτοβιογραφικές εξομολογήσεις του όπου η αγάπη του για το φαγητό αποτυπώνεται με γερή δόση υπερβολής: «Οι αναγνώστες μου προφανώς θυμούνται αχνά ή και καθόλου την πολύ σημαντική περίοδο πριν τη γέννησή τους, όταν ακόμα βρίσκονταν στη μήτρα της μητέρας τους. Εγώ όμως τη θυμάμαι σαν να ήταν χθες», λέει χαρακτηριστικά. «Ακόμα και τότε, τα μάτια μου ήταν ο οδηγός μου, απεικονίζοντας όλες τις απολαύσεις μου, η πιο εντυπωσιακή από τις οποίες ήταν τα «χτυπητά» αβγά χωρίς όμως το τηγάνι, κάτι που με «στιγμάτισε» σε όλη μου τη ζωή, αναφέρει.

soft-self-portrait-with-fried-bacon
Η «αυτο- προσωπογραφία του», με λεπτομέρεια τη λεπτή φέτα μπέικον…

Η «μούσα» γαστρονομία και η αποχή από την υγιεινή διατροφή
Αβγά, ζυμαρικά, ψάρια, πάπια, χοιρινές μπριζόλες, σαλιγκάρια και σοκολάτα ήταν μερικές μόνο από τις «ένοχες» απολαύσεις του ενώ ενίοτε ζωγράφιζε ακόμα και ολόκληρα μενού εστιατορίων… Ελάχιστοι μάλιστα μπορεί να γνωρίζουν ότι το 1973 έγραψε το «Les Diners de Gala», ένα βιβλίο μαγειρικής-που φυσικά εικονογράφησε ο ίδιος- στο οποίο είναι εμφανής η σουρεάλ προσέγγισή του στο κομμάτι του φαγητού. Ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στις υγιεινές διατροφικές επιλογές και αυτό είναι ξεκάθαρο στον πρόλογο του βιβλίου: «Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην απόλαυση της γεύσης. Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που μετρούν τις θερμίδες μετατρέποντας τη χαρά ενός γεύματος σε μορφή τιμωρίας, κλείστε το αμέσως γιατί είναι πολύ ζωντανό, επιθετικό και «θρασύ» για εσάς». Στα 12 κεφάλαια του βιβλίου, ο Νταλί ξεδιπλώνει όλη τη μαγειρική φιλοσοφία του σε ένα σύνολο 136 εξωτικών συνταγών όπως βοδινές κοτολέτες γεμιστές με σαλιγκάρια, πιτάκια με βάτραχο, τοστ αβοκάντο (με αρνίσια μυαλά και αμύγδαλα) κ.ά.

ukappfhhc7bnsdrrhqom

«Το κοκτέιλ του Καζανόβα» από τον Σαλβαδόρ Νταλί

Υλικά
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας bitter (Campari)
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ
4 κουτ. σούπας μπράντι
2 κουτ. σούπας παλιό μπράντι (Vieille Cure)
1 πρέζα πιπέρι καγιέν

Διαδικασία
Στη βάση ενός ποτηριού ανακατεύετε το τζίντζερ με το πιπέρι. Ρίχνετε το bitter, στη συνέχεια το μπράντι και τέλος το παλιό μπράντι. Το βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα. Το βγάζετε από το ψυγείο, προσθέτετε και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύετε, πίνετε και περιμένετε για τα άμεσα… αποτελέσματα.