Από όλες τις κουζίνες της Ασίας η ινδική γεύση στην τεχνική της μοιάζει πιο πολύ με την ελληνική κατσαρόλα, αλλά μήπως και τα samosa και τα pakora δεν θυμίζουν πιτάκια; Με επιρροές από την Περσία και την Ευρώπη, το ινδικό τραπέζι είναι κυρίως χορτοφαγικό. Η Ινδή νοικοκυρά, ξεκινώντας το μαγείρεμα πρώτα θα βάλει στο τηγάνι το masala ή αλλιώς το μίγμα μπαχαρικών με την απίστευτη κάψα, να το σοτάρει με βούτυρο, να αναδείξει τα αρώματα της πιο μπαχαρικής κουζίνας στον πλανήτη, αφού οι μουσουλμάνοι Μογγόλοι έφεραν στην Ινδία τα κεμπάπ και το ταντούρι, τις parathas και τις πίτες naan, οι Πορτογάλοι το vindaloo, με την κουζίνα της Γκόα και του Νότου να είναι οι πιο καυτερές.

Τα υλικά στο σπίτι
Όλα τα ινδικά πιάτα μαγειρεύονται αυθεντικότατα στην ελληνική κουζίνα, εκτός από το tandoori που χρειάζεται τον ειδικό φούρνο από πηλό. Θα χρειαστείς:
* Garam masala, μίγμα όλων σχεδόν των μπαχαρικών, που δε λείπει από κανένα πιάτο και ταιριάζει με όλα. Γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού ολόφρεσκο στο multi ή αγοράζεται έτοιμο.
* Μακρύκοκκο ρύζι.
* Κίτρινες φακές.
* Προψημένα papadam, γαλέτες από ρεβιθάλευρο.

indian-food_145057501

* Όλα τα μπαχαρικά που πωλούνται σε ένα κατάστημα μπαχαρικών!
* Κάρι (άλλο ένα μίγμα μπαχαρικών) σε σκόνη.
* Φρέσκο τζίντζερ.
* Βούτυρο γάλακτος (ghee) το οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Ινδοί.

Η τεχνική
Σε όλα τα ινδικά μαγειρευτά πρώτα καβουρδίζεις σε αντικολλητικό τηγάνι τα μπαχαρικά της συνταγής, στη συνέχεια λιώνεις βούτυρο ή φυτικό λάδι σε ανοιχτή κατσαρόλα και σοτάρεις το κρέας ή τα λαχανικά με το μίγμα μπαχαρικών. Η σάλτσα δένει με γάλα καρύδας, με λίγη κρέμα ή γιαούρτι. Το φαγητό σιγομαγειρεύεται όπως τα δικά μας μαγειρευτά και σερβίρεται πάνω σε ρύζι basmati.

Η ιδανική συνταγή για basmati!

basmati_107258336

Πλένεις το ρύζι και το σοτάρεις σε πολύ δυνατή φωτιά για 1 λεπτό με 1 κοφτή κουτ. σούπας βούτυρο και 3-4 κάρδαμα σπασμένα στο γουδί. Αλατίζεις. Προσθέτεις ζεστό νερό ίσα να καλύπτει το ρύζι, σκεπάζεις και μαγειρεύεις το ρύζι στην πιο χαμηλή σκάλα μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Για περισσότερο άρωμα μπορείς να προσθέσεις χυμό από 1 λάιμ ή λίγη κανέλα σκόνη στο μαγείρεμα.