Το πλούσιο σοκολατένιο επιδόρπιο, γνωστό ανά τον κόσμο ως το γαστρονομικό σύμβολο της Αυστρίας, είναι από τα γλυκά που τα ζαχαροπλαστεία τιμούν με ποικιλία παραλλαγών, ωστόσο, η αυθεντική του συνταγή διατηρείται ως επτασφράγιστο μυστικό στη γενέτειρά του.

220px-Franz_Sacher

Ποιος όμως είναι ο «πρωτεργάτης» που δημιούργησε το θρυλικό γλυκό που αποτελείται από δύο στρώσεις αφράτου σοκολατένιου κέικ, ενδιάμεσα μια στρώση μαρμελάδας βερίκοκο ή κεράσι καλυμμένα με πλούσιο σοκολατένιο γλάσο; Η περίφημη τούρτα δημιουργήθηκε από το ζαχαροπλάστη Franz Sacher το 1832 στην αυστριακή πρωτεύουσα όταν του ζητήθηκε από τον πρίγκηπα Klemens von Metternich, κληρονόμο μιας εύπορης οικογένειας ξενοδόχων, να ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο γλυκό για έναν καλεσμένο του επειδή ο επίσημος ζαχαροπλάστης του παλατιού ήταν άρρωστος. Ο 16χρονος μαθητευόμενος ακόμα τότε Sacher, αγαπούσε πολύ τη σοκολάτα και αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει ως βασικό υλικό στη συνταγή του. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητα καλό, τόσο που ο θρύλος θέλει τον Metternich να ενθουσιάζεται με την πρώτη μπουκιά.

Original-Sacher-Torte-Verpacken-13

Original-Sacher-Torte-der-Groesse-II

Το επιδόρπιο σύντομα έγινε γνωστό ανά τη χώρα αλλά και εκτός των αυστριακών συνόρων με την αυθεντική συνταγή ωστόσο να προστατεύεται ως σήμα κατατεθέν της εγχώριας γαστρονομίας, χωρίς βέβαια αυτό να εμποδίζει άλλους ζαχαροπλάστες να δημιουργήσουν τη δική τους Sachertorte. Σημειώνουμε ότι το ξενοδοχείο «Sacher» στη Βιέννη είναι το μοναδικό σημείο όπου φτιάχνεται η 100% αυθεντική Sachertorte συνοδευόμενη μάλιστα από το ανάλογο σήμα κατατεθέν. Στο ξενοδοχείο παράγονται περισσότερες από 270.000 τούρτες το χρόνο ενώ Sachertorte βρίσκετε επίσης στο ξενοδοχείο «Sacher» στο Σάλτσμπουργκ, το «Sacher Café» στη Βιέννη, το Ίνσμπρουκ και την Γκρατζ, καθώς και στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Δείτε ΕΔΩ τη δική μας εκδοχή του περίφημου γλυκού
Φωτογραφίες: Sacher.com, Wikipedia

Δείτε επίσης
7 γλυκά «θαύματα» του κόσμου
Τα 6 πιο δημοφιλή cocktail και η ιστορία τους