Οι Αμερικανοί αγαπούν πολύ τα ντόνατ και τα τιμούν δεόντως σε καθημερινή βάση. Όμως την πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου κάθε χρόνο του δίνουν και καταλαβαίνει…

Στην Αμερική λοιπόν σήμερα γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα Ντόνατ, μια ημέρα που ουσιαστικά πρωτοθεσπίστηκε με το όνομα «Doughnut Day» σε μια γιορτή που έγινε το 1938 στην οποία εθελόντριες εμψύχωναν τους στρατιώτες προσφέροντάς τους την αφράτη λιχουδιά κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ντόνατ συχνά τηγανίζονταν σε λάδι μέσα στα κράνη των Αμερικανών στρατιωτών. Οι εθελόντριες μάλιστα που τα προσέφεραν έγιναν αργότερα γνωστές ως «Doughnut Dollies».

donuts-430x575

Τα περισσότερα αμερικανικά καταστήματα ντόνατ σήμερα μοιράζουν δωρεάν το λαχταριστό γλυκό ενώ σε ολόκληρη τη χώρα πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του. Φυσικά τα social media στη χώρα παίρνουν φωτιά με τα hashtags #NationalDonutDay και #NationalDoughnutDay να δίνουν και να παίρνουν.

shake

Δεδομένου ότι σε κάθε γωνιά της γης το ντόνατ φτιάχνεται σε διαφορετική εκδοχή- το συναντήσαμε ακόμα και ως υβρίδιο, με φύλλα χρυσού ως burger,  αλλά και σε milkshake– μάλλον κάπου θα στριμωχτεί και μια μέρα επίσημα αφιερωμένη παγκοσμίως στην αγαπημένη λιχουδιά.

xmas-burger-575x352

Το ντόνατ και η ιστορία του
Πρόκειται για ένα γλύκισμα από τηγανητή ζύμη, δημοφιλές σε πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που φτιάχνεται σε πολλές παραλλαγές με ποικιλία από επικαλύψεις από ζάχαρη και παντός τύπου γλάσα και σιρόπια, ενώ οι γεμίσεις που ενίοτε έχουν είναι ακόμα περισσότερες, από σοκολάτα, μέχρι παντός τύπου μαρμελάδες. Όσον αφορά το σχήμα τους, θα το βρεις σε δύο τύπους: το δαχτυλίδι και το γεμιστό. Ιστορικά, οι επικρατέστερες θεωρίες αναφορικά με το πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε, είναι επί της ουσίας τέσσερις: Σύμφωνα με την πρώτη, δημιουργήθηκε από Ολλανδούς αποίκους της Βόρειας Αμερικής και κατά το 19ο αιώνα αναφέρεται ως ένα είδος oliekoek, ένα είδος κέικ δηλαδή, τηγανισμένου σε λίπος. Ο Αμερικανός Hanson Gregory αφετέρου, ισχυρίζεται ότι το ανακάλυψε ο ίδιος το 1847 σε ηλικία 16 ετών σε ένα εμπορικό πλοίο, πλάθοντας τη ζύμη ενώ στη συνέχεια δημιούργησε την τρύπα στη μέση με τον πάτο από το σκεύος του πιπεριού. Σύμφωνα με την τρίτη θεωρία, που διατύπωσε ο ανθρωπολόγος Paul R. Mullins, η πρώτη συνταγή για ντόνατ βρέθηκε σε βιβλίο μαγειρικής το 1803 αναφερόμενη ως κατεξοχήν αμερικανική. Η τέταρτη θεωρία, που βγήκε στο φως το 2013, θέλει τα ντόνατ χρονικά να εμφανίζονται ως «dow nuts» κάπου στο 1800, σε βιβλίο με συμβουλές και οικιακές συνταγές της συζύγου του βαρώνου Thomas Dimsdale.

Αν θέλετε να τιμήσετε τη σημερινή ημέρα με το δικό σας τρόπο, σάς δείχνουμε βήμα βήμα πώς να φτιάξετε αφράτα ντόνατς με ζάχαρη άχνη.