Εσένα τι σε χαλαρώνει περισσότερο; Μια καλή ταινία, ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά, μια βόλτα στον ήλιο, η θάλασσα ή μήπως το σεξ; Ό,τι κι αν είναι αυτό σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ηρεμία που σού χαρίζει η εκτέλεση μιας συνταγής. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι έρευνες!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με βρετανική έρευνα πάνω σε δείγμα 2.000 ατόμων, 1 στους 3 Βρετανούς στο τέλος της ημέρας του ψήνει αρτοπαρασκευάσματα για να μειώσει τα επίπεδα στρες του. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι το να ανακατεύεις υλικά και να απολαμβάνεις το άρωμά τους μαγειρεύοντάς τα στο φούρνο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου σε σημαντικό βαθμό. Τόσο πολύ μάλιστα που το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε πως θεωρεί την αρτοζαχαροπλαστική πιο χαλαρωτική από το σεξ.

shutterstock_65471308 mikri

Για τις αγχολυτικές ιδιότητες της μαγειρικής έχει μιλήσει στο παρελθόν και η διάσημη ψυχολόγος ελληνικής καταγωγής, Linda Papadopoulos. «Ξέρουμε ότι το 80% των ανθρώπων προτιμούν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη συνταγή όταν μαγειρεύουν -στο φούρνο- και η όλη διαδικασία τούς ενθαρρύνει να εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτό που παρασκευάζουν. Η αρτοζαχαροπλαστική είναι ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης. Όταν επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μια δραστηριότητα που απαιτεί συγκεκριμένα βήματα, μπορούμε να παρακάμψουμε σκέψεις που μάς γεννούν στρες», έχει πει χαρακτηριστικά.

zeugari

Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% ένιωσε μια αίσθηση πληρότητας κατά την ολοκλήρωση μιας συνταγής από την «επίτευξη του στόχου», 1 στους 7 ένιωσε απόλυτη ηρεμία αμέσως μετά το τέλος της μαγειρικής και 1 στους 6 βρήκε αυτή τη συνήθεια μια εξαιρετική ευκαιρία να περνά χρόνο με τα παιδιά του. Η ψυχολόγος επιβεβαίωσε αυτές τις απόψεις λέγοντας ότι «σε κοινωνικό επίπεδο, το φαγητό ανέκαθεν ήταν μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων. Μια διαδικασία που χαρίζει αίσθημα πληρότητας».