Όταν πριν 4 δεκαετίες ο πατέρας της Κορίνας Μεντζελοπούλου αγόρασε το σχεδόν υποβαθμισμένο Chateau Margaux στο Μπορντό της Γαλλίας, μάλλον κανείς δεν φανταζόταν ότι μία μέρα θα έφτανε να αξίζει περισσότερο από 1 δισ. δολάρια!

Η επιτυχής πορεία του μάλιστα, εντυπωσίασε και τον Bloomberg, που πρόσφατα δημοσίευσε την ιστορία του, κάνοντας λόγο για «τα σταφύλια του πλούτου», που οι αναλυτές εκτιμούν ότι αποφέρουν έως και $100 δολάρια κέρδη, σε ετήσια βάση.

Ο ελληνικής καταγωγής πατέρας της Κορίνας Μεντζελοπούλου, Ανδρέας, είχε δημιουργήσει μία «αυτοκρατορία» supermarket στη Γαλλία, όταν το 1977 αποφάσισε να αγοράσει έναν από τους μύθους της Γαλλίας, το περίφημο Château Margaux, προς 72 εκατ. γαλλικά φράγκα (περίπου 16 εκατ. δολάρια). Και μπορεί η τελευταία δεκαετία του να μην έχει υπάρξει ιδιαίτερα καλή, μιας και όπως διαβάζουμε σε παλαιότερο δημοσίευμα του protothema.gr από το 1962 έως και το 1975 όλες οι χρονιές χαρακτηρίστηκαν από μετριότητα στην παραγωγή, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κύρος του στην αγορά, ενώ και η πετρελαϊκή κρίση του 1973 είχε προκαλέσει ύφεση στην αγορά του ακριβού κρασιού παγκοσμίως, ωστόσο οι Γάλλοι δεν καλοδέχτηκαν την είδηση της εξαγοράς του κτήματος. Η εφημερίδα Le Monde μάλιστα, κυκλοφόρησε με τον «οργισμένο» πρωτοσέλιδο τίτλο: «Τι; Ένας Έλληνας στο Μαργκό;» Ωστόσο, η ιστορία φαίνεται ότι διέψευσε τους φόβους τους, με το κτήμα να διανύει μία «χρυσή» εποχή.

Για την ακρίβεια, με την αύξηση στη ζήτηση εκλεκτού κρασιού τις τελευταίες 4 δεκαετίες και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό δισεκατομμυριούχων που θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν πολλά για μία τέτοια ιδιοκτησία, το Bloomberg εκτιμά ότι το Chateau Margaux μπορεί εύκολα να αξίζει σήμερα ακόμη και 1 δισ. δολάρια. Βέβαια, η Κορίνα Μεντζετοπούλου δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει το κτήμα, σημειώνοντας πώς «το Margaux δεν είναι απλά μία επιχείρηση, είναι κάτι εξαιρετικό».

Η κυρία Μεντζελοπούλου θυμάται πώς όταν ο πατέρας της διάβασε σε μία εφημερίδα της εποχής ότι η οικογένεια που είχε τότε το κτήμα για περισσότερες από 5 δεκαετίες, σκόπευε να το πουλήσει, το επισκέφθηκε αμέσως. Μετά από μία σύντομη περιήγηση στους αμπελώνες, τις πλακόστρωτες αυλές και το εμβληματικό νεοκλασικό αρχοντικό γνωστό ως « Versailles du Medoc», αμέσως κατάλαβε πόσο μοναδικό ήταν, και αμέσως συμφώνησε με τους ιδιοκτήτες την αγορά. Μετά την εξαγορά, η οικογένεια επένδυσε στο κτήμα, με στόχο την αναβάθμιση του, με τα αποτελέσματα να είναι άμεσα και ήδη η επόμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική.

mentzelopoulos

Η ίδια δεν έδωσε οικονομικά στοιχεία, ωστόσο οι αναλυτές υπολογίζουν τα έσοδα του κτήματος, που παράγει περί τις 280,000 φιάλες ετησίως, στα περίπου 100 εκατ. δολάρια το χρόνο. Και μπορεί το ποσό να ακούγεται εντυπωσιακό, αυτό όμως που κάνει το Chateau Margaux, που από το 1855 έχει χαρακτηριστεί ως να ξεχωρίζει ως premier cru, είναι η ιστορία του. «Το όνομα Margaux είναι εμβληματικό», δηλώνει ο Michael Baynes συνιδρυτής της Vineyards-Bordeaux, σύμβουλο επενδύσεων για τον οίκο Christie’s σε θέματα διεθνούς ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας ότι μιας και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ταξινόμηση του 1855, «ως πωλητής, βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση».

Πλέον, η τρίτη γενιά της οικογένειας εκπαιδεύεται για να αναλάβει την επιχείρηση, με το δεύτερο από τα τρία παιδιά της κυρίας Μεντζελοπούλου, την 32χρονη Αλεξάνδρα να ετοιμάζεται να διαδεχθεί την μητέρα της. Παρόλο που η Αλεξάνδρα ζει στο Λονδίνο, όπου έχει ένα wine bar και ένα εστιατόριο, ταξιδεύει στο Μπορντό σε καίριους περιόδους όπως όταν γίνεται ο τρύγος ή ετοιμάζονται τα νέα κρασιά. «Καθώς πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, θέλω να έχω εκπαιδευτεί σε κάθε κομμάτι της», λέει.