Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία κούπα ζεστό, αρωματικό, λαχταριστό τσάι το απόγευμα μετά το φαγητό. Με τόσα είδη όμως και χρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά, πώς διαλέγεις ποιο να απολαύσεις;

tsai

Μαύρο
Ίσως το πιο δημοφιλές τσάι, το μαύρο, αρέσει στους περισσότερους και λογικά το έχει μέχρι και η γιαγιά σου στο ντουλάπι της κουζίνας της. Είναι το πιο επεξεργασμένο είδος τσαγιού που υπάρχει, αφού τα φύλλα του οξειδώνονται πλήρως, χαρίζοντας ένα τσάι με υψηλά επίπεδα καφεΐνης και αντιοξειδωτικών, αλλά μικρή ποσότητα κατεχινών, φωτοχυμικών δηλαδή που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας.
Διάρκεια παραμονής στο φλιτζάνι πριν την κατανάλωση: 3-5′

tsai2

Πράσινο
Αδιαμφισβήτητα το πιο υγιεινό και ευεργετικό από όλα τα τσάγια, το πράσινο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως κατεχίνες, αλλά φτωχό σε καφεΐνη. Βοηθά στο αδυνάτισμα, ενισχύει τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Συνδυάζεται εξαιρετικά με μέντα ή λεμόνι, τζίντζερ και μέλι.
Διάρκεια παραμονής στο φλιτζάνι πριν την κατανάλωση: 2-3′

tsai3

Λευκό
Σπάνια θα δεις το συγκεκριμένο τσάι στα ράφια του σούπερ μάρκετ, καθώς όχι μόνο η τιμή του είναι τσιμπημένη, αλλά συλλέγεται μόνο μερικές μέρες τον χρόνο κατά την αρχή της άνοιξης. Πρόκειται για ένα τσάι με ιδιαίτερη γεύση, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση της γήρανσης, έχει αντικαρκινική και αντιβακτηριακή δράση, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.
Διάρκεια παραμονής στο φλιτζάνι πριν την κατανάλωση: 1-3′

tsai1

Κόκκινο
Προέρχεται από το φυτό Rooibos και έχει μια ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τον καφέ, αφού τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφεΐνη, ενώ σύμφωνα με έρευνες μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων.
Διάρκεια παραμονής στο φλιτζάνι πριν την κατανάλωση: 3-5′