Σημασία δεν έχει πόσο φθηνό ή ακριβό είναι το κρασί σου, αλλά να ξέρεις να το επιλέγεις και να το συνδυάζεις σωστά με το φαγητό σου. Ξέχνα τις ημέρες που άνοιγες ένα μπουκάλι στη τύχη και το συνδύαζες με ό,τι έτρωγες εκείνη τη στιγμή, από κοκκινιστό κρέας μέχρι τοστ. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας, είναι σίγουρο ότι θα κάνεις τις πιο σωστές επιλογές ισάξιες με εκείνες ενός καταξιωμένου σομελιέ.

kasi--kava

Γλυκό
Αναλόγως με το βαθμό γλυκύτητας του φαγητού, επίλεξε ένα ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό κρασί. Τα ταννικά κρασιά ή τα λιγότερο γλυκά απ’ ότι το φαγητό κρασιά δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς έχουν την τάση να φαίνονται πιο ξηρά, πικρά και όξινα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα και λιγότερο γλυκά ή φρουτώδη.

Αλμυρό
Ιδανικός συνδυασμός είναι τα λευκά κρασιά με μέτρια προς υψηλή οξύτητα, αλλά και τα ερυθρά κρασιά, που είναι πλούσια και ταννικά, καθώς αναδεικνύουν την γεύση του φαγητού.

krasi3

Όξινο
Επίλεξε ένα κρασί με υψηλή και όχι με χαμηλή οξύτητα, καθώς τα συγκεκριμένα φαγητά κάνουν τα κρασιά να φαίνονται λιγότερο πικρά και όξινα αλλά και περισσότερο φρουτώδη, γλυκά και πλούσια απ ’ότι είναι.

Πλούσιο σε έντονες γεύσεις
Προκειμένου να μην “χαθεί” το κρασί στα αρώματα και τις γεύσεις του φαγητού, προτίμησε ένα πλούσιο και αρωματικό λευκό ή ερυθρό κρασί, το οποίο θα μπορέσει να ξεχωρίσει.

Λιπαρό /Λαδερό
Ο κατάλληλος συνδυασμός για ένα τέτοιο φαγητό είναι ένα λευκό κρασί μέτριας προς υψηλής οξύτητας ή ένα κόκκινο με πλούσια αρώματα.

krasi

Πικάντικο
Όταν το φαγητό είναι καυτερό, το κρασί φαίνεται περισσότερο ξηρό και πικρό αλλά και λιγότερο γλυκό ή φρουτώδες απ’ ό,τι είναι. Ο καλύτερος λοιπόν συνδυασμός είναι ένα φρουτώδες και απαλό κόκκινο ή ένα λευκό με έντονο αρωματικό χαρακτήρα, διακριτική γλυκύτητα και χαμηλό ποσοστό αλκοόλ.

Umami
Θα πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ όταν συνδυάζεις κρασί με φαγητό πλούσιο σε umami γεύσεις. Εμείς θα σου προτείναμε ένα ερυθρό φρουτώδες κρασί ή ένα λευκό με έντονο αρωματικό χαρακτήρα.

Δείτε επίσης
Τυρί και κρασί: Πόσο αρμονικό «γάμο» κάνουν;