Ο πολυαναμενόμενος έγκριτος Οδηγός της Michelin για τις κυριότερες πόλεις της Ευρώπης ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες αποκαλύπτοντας για μια ακόμα χρονιά τα γαστρονομικά highlights της Ευρώπης και φυσικά της ελληνικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, πέρα από τα πολυπόθητα αστέρια, για μια ακόμα χρονιά στον οδηγό αναγράφονται και εστιατόρια με την ένδειξη «Bib Gourmand» και «The Plate».

bib-gourmand

Τι είναι το «Bib Gourmand»
Πρόκειται για σύμβολο που χρησιμοποιείται από τη Michelin από το 1997 ως ένδειξη αναγνώρισης της καλής ποιότητας-τιμής των εστιατορίων. Στους Οδηγούς τα εστιατόρια αυτής της κατηγορίας αναγράφονται με το εικονίδιο του «Bibentum», δηλαδή της γνωστής φιγούρας του «Michelin man», που γλύφει τα χείλη του.

the-plate

«L’Assiette Michelin» ή «The Plate»: Βραβείo «παρηγοριάς» ή αναγνώρισης ποιότητας;
Είναι το σύμβολο του πιάτου και του μαχαιροπίρουνου που οι επιθεωρητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στον Οδηγό για το Παρίσι το 2016 -και έκτοτε σταδιακά σε όλους τους Οδηγούς παγκοσμίως- προκειμένου να υποδείξουν και άλλα ποιοτικά εστιατόρια που επισκέφθηκαν στα οποία όμως δεν απέδωσαν αστέρι ούτε ανήκαν στην κατηγορία «Bib Gourmand». Με λίγα λόγια, δεν πρόκειται για ένα νέο βραβείο αλλά για διαφορετική μορφοποίηση του Οδηγού. Ωστόσο, αν και πιο εκλαϊκευμένα θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε το εν λόγω σύμβολο «βραβείο της παρηγοριάς», ουσιαστικά πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση για τα εστιατόρια που το φέρουν για ευνόητους λόγους: βρίσκονται στη watch list των επιθεωρητών λόγω του ποιοτικού φαγητού που προσφέρουν και αυτό λέει πολλά.

Τα ελληνικά «Bib Gourmand» και «The Plate» του 2018

Bib Gourmand
*Nolan
*Οικείο
*Αθήρι

The Plate
*Aneton
*Coocoovaya
*CTC
*Vezene
*Sushimou
*Electra Roof Garden
*GB Roof Garden
*7 Food Sins
*Kuzina
*2 Mazi
*Mama Tierra
*Παπαϊωάννου
*Premiere